ANWB Autostoeltjestest 2011 - 2014

Alle testresulaten van 2011, 2012, 2013 en 2014

De ANWB test al jaren de kwaliteit van autostoeltjes. Dat gebeurt in samenwerking met Europese zusterclubs en consumentenorganisaties. Zo ontstaat een goed inzicht welke stoeltjes veilig zijn, en welke je beter niet kunt kopen. Uit de test van oktober 2014 blijkt bijvoorbeeld dat goedkope autostoeltjes vaak onveilig zijn. In de tabel onderaan vind je alle resultaten van de autostoeltjestest van 2011, 2012, 2013 en 2014.

Goedkope zitjes onveilig

ANWB Kinderzitjestest

Die goedkope autostoeltjes worden in Europa vaak onder verschillende merknamen aangeboden via internet of in bulkpartijen via de detailhandel, zoals bijvoorbeeld bij bouwmarkten.

Van de 11 onderzochte autostoeltjes uit de 2014-test scoorde meer dan de helft een onvoldoende. Vier stoeltjes scoorden een voldoende en één autostoeltje, de Nania BeOne SP Luxe, scoorde goed.  

Enkele van de onderzochte kinderzitjes kunnen ook in Nederland te koop zijn. Door het gebruik van verschillende merknamen is het voor de consument niet te achterhalen of een autostoeltje wel of niet veilig is. Terwijl vijf van de geteste stoeltjes wel onvoldoende scoorden op het onderdeel veiligheid. Twee zitjes faalden zelfs op het onderdeel ‘frontale botsing’.

Eerst passen

Door het grote verschil in kwaliteit van de verschillende modellen adviseert de ANWB ouders die een autostoeltje willen aanschaffen eerst de ANWB autostoeltjestest te raadplegen. Bij het kopen van het zitje is het van belang om het nieuwe autostoeltje samen met het kind te gaan passen.