Toelichting sneeuwkettingentest 2009

Thule CL10

ANWB Sneeuwkettingentest - Thule CL10

ANWB-oordeel: goed

Sneeuwketting met flexibele kabelring en zelfspannende sluiting. Deze ketting scoorde op de alle rijonderdelen goed, was hierbij nergens de beste. De eenvoudige montage zorgt er uiteindelijk voor dat de Thule de hoogste score haalt in de eindbeoordeling.

Pewag Sportmatik

ANWB Sneeuwkettingentest - Pewag Sportmatik

ANWB-oordeel: goed

Sneeuwketting met flexibele kabelring en dubbel automatisch spansysteem. Voor een kabelketting heeft deze ketting een zeer goede grip op het wiel en daardoor goede eigenschappen op alle ondergronden, in het bijzonder op ijs. Montage en demontage ondanks de twee spanners, die met de nodige krachtsinspanning voorgespannen moeten worden, relatief eenvoudig en snel. Naspannen is niet nodig. Slijtageproef doorstaan.

RUD-compact easy2go plus

ANWB Sneeuwkettingentest - RUD-compact easy2go plus

ANWB-oordeel: goed

Sneeuwketting met flexibele kabelring en zelfspannende sluiting. Deze ketting met veelbelovende schoepvormige schakels levert in de sneeuw tractiewaarden die op eenzelfde niveau liggen als de kettingen met conventionele schakels. Alleen in diepe sneeuw weten de speciale schakels winst te boeken, op ijs daarentegen zijn de prestaties minder. De ketting is bijzonder slijtvast, slijtage kon eigenlijk niet vastgesteld worden. Deze ketting is dan ook geschikt voor langdurig gebruik in Alpengebieden. Praktische verpakking.

RUD-matic Kantenspur

ANWB Sneeuwkettingentest - RUD-matic Kantenspur

ANWB-oordeel: goed

Robuuste sneeuwketting met stalen ring en lange spanketting. Deze ketting beschikt over een zeer goede grip op het wiel. Montage en demontage is wat lastiger. De Kantenspur behaalt met 'zeer goed' het beste resultaat op sneeuw, de score op ijs is iets minder met nog net een 'goed'. Slijtageproef doorstaan. Omdat deze ketting erg solide en stabiel is, is deze bijzonder geschikt voor sterke achterwiel- en vierwiel- aangedreven auto's.

Ottinger Maxi GS

ANWB Sneeuwkettingentest - Ottinger Maxi GS

ANWB-oordeel: goed

Beproefde sneeuwketting met flexibele kabelring en eenvoudige sluiting. Deze sneeuwketting presteert goed en kent geen belangrijke nadelen. Eenvoudige maar betrouwbare ketting. De slijtageproef doorstaan.

KWB TempoMatic Eklusiv

ANWB Sneeuwkettingentest - KWB TempoMatic Eklusiv

ANWB-oordeel: goed

Sneeuwketting met smalle schakels, die goed presteert op alle ondergronden. Montage en demontage ondanks de twee spanners, die met de nodige krachtsinspanning voorgespannen moeten worden, relatief eenvoudig en snel. Naspannen niet nodig. Goede ketting voor auto's met weinig ruimte in de wielkasten. Slijtageproef doorstaan.

Pewag Ring Automatik-S

ANWB Sneeuwkettingentest - Pewag Ring Automatik-S

ANWB-oordeel: goed

Robuuste sneeuwketting met stalen ring en lange spanketting. Deze sneeuwketting beschikt over een zeer goede grip op het wiel. Montage en demontage is wat lastiger. De Ring Automatik-S scoort goed op sneeuw en zeer goed op ijs. Slijtageproef doorstaan. Omdat deze ketting erg solide en stabiel is, is deze bijzonder geschikt voor sterke achterwiel- en vierwiel- aangedreven auto's.

Michelin Easy Grip

ANWB Sneeuwkettingentest - Michelin Easy Grip

ANWB-oordeel: redelijk

Nieuw soort ketting van gevlochten kunststof kabel. Deze kunststof ketting levert zeer goede tractiewaarden op besneeuwd wegdek, echter in diepe sneeuw zijn de prestaties duidelijk minder. Tijdens de testritten voor de subjectieve beoordeling raakte deze tractiehulp menigmaal los van het wiel, in het bijzonder bij achterwielaangedreven auto's. Het monteren gaat lastig, het demonteren daarentegen is makkelijk. De remprestaties in de sneeuw zijn gemiddeld, op ijs zwak. De slijtageproef werd niet doorstaan.

Gima Trendy

ANWB Sneeuwkettingentest - Gima Trendy

ANWB-oordeel: matig

Textiele tractiehulp met gesloten oppervlakte. Behaalt in de test weinig overtuigende resultaten. Als pluspunten kent deze tractiehulp een makkelijke montage en zeer makkelijke demontage. Demontage kan echter heel lastig worden na een lange statijd en aanvriezend water. In vergelijking tot de winterband is de Trendy alleen bij remmen op sneeuw iets beter, op alle andere onderdelen zijn de resultaten gedeeltelijk duidelijk slechter. De slijtageproef werd niet doorstaan.

Week End Elastic

ANWB Sneeuwkettingentest - Week End Elastic

ANWB-oordeel: matig

Textiele tractiehulp met gesloten oppervlakte. Kon in de test niet overtuigen. Het monteren en demonteren verliep over het algemeen lastiger dan bij traditionele kettingen. Extra moeilijk is het monteren op natte banden en ook het demonteren na lange statijd en aanvriezend water. Door extra krachtsinspanning kan hierbij product beschadigd raken. De slijtageproef werd niet doorstaan.