Sneeuwkettingentest 2009

Stalen sneeuwketting nog altijd beste keus

Met de auto op wintersport, dan moeten sneeuwkettingen mee. Neem dan traditionele stalen kettingen, want de geteste kunststof alternatieven zijn lastig te monteren en slijten snel. Dat blijkt uit de ANWB sneeuwkettingentest 2009.

Alternatieven voor de traditionele stalen sneeuwketting zijn niet nieuw. En als we de productbeschrijvingen mogen geloven presteren ze goed op sneeuw en ijs en zijn ze eenvoudig in het gebruik. Overtuigen konden deze producten in eerdere tests niet. Omdat ook bij deze producten de ontwikkeling niet heeft stil gestaan, namen onze testers drie textiele tractiehulpen en zeven traditionele sneeuwkettingen onder de loep.

In de test zijn de producten beoordeeld op gebruiksgemak, prestaties in de sneeuw, prestaties op ijs en slijtage. Niet alle geteste producten zijn in Nederland in de winkel aangetroffen, maar worden wel via internet aangeboden.

Sneeuwkettingen omleggen

Grip en montage

Alle kettingen scoorden goed. Bij de textiele exemplaren bleek alleen de Michelin Easy Grip met kabels van kunststof in de sneeuw meer grip te bieden dan een stalen ketting, maar op ijs was de houvast minder. De beide andere alternatieven van textiel, de Gima Trendy en Week End Elastic, leggen het op alle fronten af tegen de stalen ketting of zelfs de winterband.

Stalen kettingen laten zich onder alle omstandigheden snel om de band leggen. De montage van de textiele varianten lijkt eenvoudig, maar in de praktijk stuitten de testers op hindernissen. Als de band nat is, heb je veel kracht nodig. Het van de band halen gaat lastig als de stof bevroren is. Ook wat betreft slijtage scoren de geteste kunststof exemplaren slecht. Tijdens een test op beton vielen al na 16 kilometer de gaten erin. Dat is te weinig voor een rit door de Alpen of de Pyreneeën.

Is de traditionele sneeuwketting achterhaald?

Nee! Alle traditionele sneeuwkettingen halen in de eindbeoordeling een 'goed'. Ze scoren het best in wisselende omstandigheden van losse sneeuw, dooiende sneeuwprut of ijs en montage is niet ingewikkeld.

Winterbanden van goede kwaliteit vormen momenteel nog de grootste concurrent. Echter bij kettingplicht moeten dan toch nog sneeuwkettingen gemonteerd worden. In Oostenrijk worden textiele tractiehulpen bij kettingplicht niet geaccepteerd als sneeuwketting.

De winnaar

De Thule CL-10 eindigt , ondanks gemiddelde prestaties op sneeuw en ijs, op de eerste plaats door zijn eenvoudige montage en demontage. Alle andere kabelkettingen volgen op kleine afstand en strijden om de eerste plaats op de verschillende testonderdelen.

De RUD-matic Kantenspur levert van de traditionele kettingen de beste prestaties in de sneeuw. Alleen de tractiehulp Michelin Easy Grip scoort beter op sneeuw De textiele tractiehulpen GIMA Trendy en Week End Elastic presteren op alle ondergronden slechter dan de traditionele kettingen en zelfs (de)montage is minder makkelijk dan verwacht.

Testresultaten ANWB Sneeuwkettingentest 2009

Toelichting op de testresultaten (per merk en type)

Sneeuwkettingen met ANWB-ledenvoordeel

Profiteer van extra ledenvoordeel bij aanschaf van sneeuwkettingen bij de ANWB. Ook voor sneeuwkettingen voor SUV's en 4x4's kunt u in de ANWB Webwinkel terecht.

Sneeuwkettingen in de ANWB Webwinkel (alleen tijdens winterseizoen, v.a. ca. 1 november)