Sneeuwkettingentest

Sneeuwkettingen beter dan bandenspray

Sneeuwkettingen bieden veel meer grip op sneeuw en ijs dan banden die zijn ingespoten met bandenspray. Dat blijkt uit de laatste sneeuwkettingentest van de ANWB. Bijna alle geteste kettingen scoren goed; slechts één type voldoet minder. Wie veilig met de auto op wintersportvakantie wil gaan, doet er goed aan kettingen te huren of te kopen, ook al heb je winterbanden.

Test sneeuwkettingen en sneeuwhoezen

ANWB sneeuwkettingentest - Pewag Servo

Hoewel de laatste ANWB sneeuwkettingentest uit 2011 is, zijn de meeste geteste kettingen ook nu nog te koop. De geteste Pewag Snox wordt tegenwoordig verkocht met een ‘Quick release button’ onder de naam Snox Pro. Met deze button kan de ketting sneller gedemonteerd worden.

 

In totaal onderzocht de ANWB negen sneeuwkettingen, twee bandenspray's en twee 'sneeuwsokken', hoezen die men over de band kan trekken om deze meer grip te geven. Van de geteste sneeuwkettingen scoorden bijna alle kettingen 'goed', alleen de snelmontageketting Thule K-Summit scoorde 'redelijk'.

Erg goed uit de test kwam Pewag met de Pewag Servo. In de ANWB webwinkel kun je diverse type sneeuwkettingen van het merk Pewag online bestellen.

Ook opvallend is de goede score van de Michelin Easy Grip II. Deze is gemaakt van koolstofversterkte kunststofkabel. In de meeste landen in de Alpen is deze nog niet toegestaan als er kettingplicht geldt, door het ontbreken van staal in de ketting.

Alle resultaten van de sneeuwkettingentest

Deze test werd gepubliceerd in 2011. Mogelijk zijn sommige geteste producten niet meer verkrijgbaar of is de adviesprijs inmiddels veranderd.

Klik in de pdf op het merk voor de afzonderlijke resultaten.
Resultaten sneeuwkettingentest (pdf)

Bandenspray en sneeuwsokken

De spuitbussen met lijmachtige substantie blijken wel gebruiksvriendelijk, maar bieden weinig grip op sneeuw en ijs. De opgespoten laag blijkt bovendien snel weg te slijten. Sneeuwsokken bieden een redelijk grip op sneeuw en kunnen in Nederland eventueel gebruikt worden om het wegrijden makkelijker te maken. Voor wintersportomstandigheden presteren ze onvoldoende en zijn ze niet toegestaan als sneeuwkettingen verplicht zijn.

Sneeuwkettingenplicht

Sneeuwkettingen verplicht

Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde wegen waar zelfs winterbanden tekort schieten. In veel wintersportgebieden geldt in bepaalde omstandigheden een verplichting sneeuwkettingen te gebruiken. Wegen waar deze verplichting geldt, zijn te herkennen aan een rond blauw bord met een sneeuwketting erop.

Regels sneeuwkettingen en winterbanden in het buitenland