Test: 10 dashcams, 2015

Ooggetuige aan een snoertje

Steeds vaker zie je ze hangen aan een voorruit: dashcams. Maar wat heb je eigenlijk aan zo’n camera? En welke is de beste? De Kampioen doet een test. Hier vind je de resultaten, uitgebreide specificaties per cam, aankoops- en gebruikstips.

Dashcams test ANWB

Deze test werd gepubliceerd in 2015. Mogelijk zijn sommige geteste producten niet meer verkrijgbaar of is de adviesprijs inmiddels veranderd.

Iedereen kent ze wel: filmpjes op internet van roekeloze inhaalacties, ongelukken, bijna-ongelukken en verkeersruzies. Vaak worden ze opgenomen met een dashcam: een camera die je aan je voorruit plakt. Vooral in Azië en Rusland zijn ze razend populair, maar ook in Nederland zie je ze steeds vaker. Waarom zou je een dashcam kopen? Bijvoorbeeld omdat je mooie autoroutes vast wilt leggen. Maar vaak is de belangrijkste reden: het registreren van andermans verkeersgedrag. Daarom staat een dashcam altijd aan wanneer je rijdt. De beelden gebruik je pas als je ze nodig hebt. Zie het als een zwarte doos voor je auto. Zodat je na een ongeval kunt aantonen dat je zélf onschuldig was. Want gemaakte beelden kunnen dienen als bewijs in een rechtszaak. Nadruk op ‘kunnen’, want uiteindelijk beslist de rechter daarover.

Nummerborden

Voor deze test maakten we tientallen ritten met tien dashcams. We kozen voor dashcams met een Full HD- of Super HD-resolutie. Overdag en in het donker, binnen en buiten de bebouwde kom, op snelweg en op N-weg. Achteraf beoordeelden we de kwaliteit van de beelden. Naast het scherp vastleggen van verkeerssituaties is het belangrijk dat nummerborden goed leesbaar zijn. Dat deden de camera’s lang niet altijd goed. Bij gunstige omstandigheden – zon van achter en lage snelheden – waren nummerborden bijna altijd goed te ontcijferen. Bij hogere snelheden, tegenlicht en/of schaduwpartijen ging het echter al snel mis en werden de kentekens vaak wazig. In het donker warende resultaten nog veel slechter. Ook op lage snelheid zijn nummerborden dan amper nog leesbaar, zelfs van geparkeerde auto’s. Beste beeldkwaliteit bieden de camera’s van Mio, Mini en Vicovation. Vooral overdag maken ze scherpe, heldere beelden. Ook waren kentekens van andere auto’s het best leesbaar met deze camera’s.

Bekijk de testresultaten per dashcam

Caliber DVR-200
DJ Electronics DJE-55 GPS
Finevu Pro II Full HD
Garmin Dash Cam 20
Lukas LK-7900 Ara
Mini 0806 (voordelige keus)
Mio Mivue 658 Touch (testwinnaar)
Rollei Car DVR 210 Wifi GPS
Thinkware X-500 II
Vicovation Marcus 4

Extra mogelijkheden

Veel dashcams bieden extra mogelijkheden naast het filmen. Bijna elke camera heeft GPS, waarmee o.m. je snelheid en afgelegde route wordt vastgelegd. (En je later op een computer kunt bekijken op de kaart). Daarnaast zijn er extra’s als Lane Departure Warning System: dan krijg je een piepsignaal wanneer je over een doorgetrokken streep rijdt. In de praktijk blijken dat soort extra’s zelden goed te werken. Laat je dus niet te veel leiden door ‘slimme’ snufjes. Wél handig vonden we flitspaalsignalering (Mio) en Frontal Crash Warning System (Thinkware). Dat laatste houdt in dat je een waarschuwing krijgt als je een voorganger te dicht nadert. Veel dashcams bieden ook motion detection. Dan begint de camera te filmen zodra er beweging rond de auto is. Zo kun je je voordeur of oprit ‘s nachts in de gaten houden. Die functie is alleen interessant als er een zogenaamde ‘permanente voedingskabel’ verkrijgbaar is. Deze sluit je niet aan op de sigarettenaansteker, maar rechtstreeks op de accu. Dan wordt de cam ’s nachts van stroom voorzien zonder dat ‘ie de accu ‘leegtrekt’.

Conclusie

Wie overdag bruikbare beelden wil maken, heeft voldoende aan een betaalbare camera als de Mini 0806 (€ 127) of DJ E-55 GPS (€ 99). In het donker laat de kwaliteit van deze dashcams te wensen over, maar geen enkele camera presteerde goed in het duister. Testwinnaar is de Mio MiVue 658 Touch (€ 170): deze maakt zeer goede beelden overdag en redelijke in het donker. Andere pluspunten zijn het touchscreenscherm en handige extra functies: flitspaalsignalering en motion detection.

Pas op! Dashcams niet overal toegestaan

Opgelet: het gebruik van dashcams is niet overal legaal. In Duitsland,Luxemburg, Portugal en Oostenrijk is dat verboden en kun je flinke boetes krijgen. Ook in Nederland moet je oppassen: dashcambeelden met herkenbare personen of kentekens online zetten kan in strijd zijn met de privacywetgeving.
Meer info over gebruik dashcam in het buitenland


Lees ook de aankoop- en gebruikstips

Bekijk dashcams in de ANWB webwinkel

Met dank aan Theaterhangaar op voormalig vliegveld Valkenburg, locatie van Soldaat van Oranje – De Musical.