Zomerbandentest 2013: maat 225/45 R17 W

In deze bandenmaat zien we de trend van verbeterde prestaties op nat wegdek terug. Met zeven zeer aan te raden en tien aan te raden banden is de keus aan goede banden voor de consument zeer groot.

Zomerbandentest 2013: resultaten voor 225/45 R17 W

Download hier de pdf, als je precies wil weten hoe alle testresultaten er uit zien. Klik in de pdf op de naam van de band waar je meer van wil weten: dan opent er een detailpagina.

Zo scoren zomerbanden voor middenklassers (bandenmaat 225/45 R17 W)

De bandenmaat 225/45 R17 W is een wat Zomerbandentest 2013: maat 225/45 R17 Wsportievere maat en dat blijkt ook uit de testresultaten. Zo is het gemiddelde niveau van de testbanden op droog wegdek zeer hoog. De aquaplaningeigenschappen zijn juist duidelijk minder, terwijl remmen en de overige eigenschappen op nat wegdek wel weer goed zijn.

Twee banden presteren duidelijk zwakker, maar slechte banden vinden we in deze maat niet in de test. Wat overigens niet wil zeggen dat er in deze maat geen slechte banden te koop zouden zijn.

Testwinnaars

Zomerbandentest 2013: maat 225/45 R17 WIn de eindcijfers van de top 7 zit nog geen 2 tienden verschil, zodat eigenlijk niet van één testwinnaar gesproken kan worden.

De beste cijfers zijn voor:

  • Continental ContiSportContact 5 en de Goodyear Eagle F1 Asymetric 2.

Daarna volgen de:

  • Vredestein Ultrac Vorti, de Dunlop Sport Maxx RT en de Michelin Pilot Sport 3.
  • Ook de iets goedkopere Semperit Speed-Life en de Hankook Ventus S1 Evo 2 hebben geen tekortkomingen.

Droog wegdek

Op droog wegdek laat het testveld een zeer hoog niveau zien. Geen enkele band heeft tekortkomingen, met uitzondering van de Uniroyal Rainsport 2. De beste prestaties op droog leveren de Goodyear en de Vredestein. De kortste remweg heeft de Dunlop.

Nat wegdek

Negen van de 19 geteste banden hebben op nat wegdek geen tekortkomingen. Een echt slechte band hebben we dit jaar in deze maat niet in de test.

  • Het beste op nat wegdek presteert de Zomerbandentest 2013: maat 225/45 R17 WContinental, met de kortste remweg, beste wegligging en beste zijdelingse grip.
  • Daarna komen Michelin en de RainSport 2 van Uniroyal. Die laatste scoort vooral met een zeer goede weerstand tegen aquaplaning. Deze Uniroyal heeft overigens in nieuwe toestand 1 mm meer profiel dan de andere banden. We vermoeden dat dit een rol speelt bij zowel de zeer goede aquaplaning als de matige droog weer prestaties, die het gevolg lijken van te veel beweging op het profiel.
  • De Apollo, Kumho en Pirelli hadden bij betere prestaties op aquaplaning 4 sterren kunnen scoren. De Bridgestone Potenza, zoals altijd zeer goed op droog, zou op nat beter moeten remmen om op een ‘goed’ en dus 4 sterren uit te komen, net als de Yokohama C-drive 2.
  • De High Performer Sport HS-2 en de Syron Race 1 Plus zijn op basis van de prestaties op nat wegdek afgewaardeerd tot 2 sterren. Volgens de fabrikanten van deze banden worden deze producten in de loop van seizoen 2013 aangepast.

Meer informatie over zomerbanden

Testresultaten 185/60R15H

Zomerbanden: hoe wordt getest?

EU Bandenlabel: zo werkt het