Zomerbandentest 2015

Nauwelijks voordelen bij eco-band

Uit de zomerbandentest van 2015 blijkt dat eco-banden nauwelijks voordelen bieden. Dit terwijl de Europese Unie via richtlijnen en het bandenlabel eist dat banden steeds zuiniger worden. Eco-banden zouden zich moeten onderscheiden door betere milieu-eigenschappen, zuiniger verbruik en minder geluid.

Zomerbandentest ANWB

In deze zomerbandentest hebben we normale banden en eco-banden van Michelin, Continental, Bridgestone en Hankook met elkaar vergeleken. Vooral de grip op een nat wegdek blijkt bij een eco-band minder dan bij een normaal model van hetzelfde merk. De Hankook Kinergy scoorde zelfs op droog wegdek en op slijtage minder dan het normale model. Voordelen voor het milieu op het gebied van brandstofverbruik, geluid en slijtage zijn er nauwelijks.

Hoewel het EU-label in de afgelopen jaren heeft geholpen om banden beter te maken, kan het volgens de ANWB nog verder verbeterd worden voor de consument. Er is namelijk niet alleen aan een label af te lezen of een band goed of slecht is. Op het onderdeel remmen op nat wegdek scoren de beste band (Kumho HS51) en de slechtste band (Nankang Econex) uit de test beiden een B-label. In de praktijk blijkt een flink verschil. Bij een plotselinge noodstop bij een snelheid van 80 km per uur is de remweg ruim twaalf meter langer.


Zomerbandentest 2015: welke banden

De banden zijn getest in twee populaire maten. Dit jaar hebben we de bandenmaten 185/60 R 14 H (zoals op de grijze VW Polo testauto) en 205/55 R 16 V (op de blauwe testauto, een Volkswagen Golf) onder de loep genomen.

De bandenmaat 185/60 R 14 H komt vooral voor bij auto’s uit de kleine middenklasse, zoals de Fiat Punto, Honda Civic, Mazda 2, Seat Ibiza, Skoda Fabia en Volkswagen Polo en Golf IV. Bandenmaat 205/55 R 16 V tref je aan onder zowel de middenklasse als de grotere middenklasse. Denk hierbij aan auto’s als de Audi A3 en A4, BMW 1-serie en 3-serie, Ford Focus, Opel Zafira, Peugeot 2008, 307 en 308, VW Golf, Touran en Passat.

Kwaliteit verbeterd

Uit de test van dit jaar blijkt dat de kwaliteit van de banden verbeterd is. In de bandenmaat 185/60/R14 H krijgen zes van de zestien geteste exemplaren vier sterren (goed). Nog eens acht banden krijgen drie sterren (voldoende). Bij bandenmaat 205/55 R15V halen zes van de negentien beproefde banden vier sterren (goed) en twaalf krijgen drie sterren (voldoende). 

Testresultaten per bandenmaat

Bandenmaat 185/60 R 14 H
Bandenmaat 205/55 R 16 V

Zomerbandentest ANWB

De zomerbandentest 2015; zo zijn we te werk gegaan

Uniek aan de de bandentests van de ANWB is dat alle banden anoniem gekocht worden, bij bandenhandelaren en via internet. Hiermee voorkomt het testteam dat het geprepareerde of speciale banden krijgt. Zo is het zeker dat de geteste banden identiek zijn aan exemplaren die een consument ook koopt.

Anders dan bij bijvoorbeeld het bandenlabel worden in onze test alle banden vergeleken op dezelfde dag, onder dezelfde omstandigheden en op hetzelfde circuit. Verder worden alle eigenschappen van een band getest en niet bijvoorbeeld alleen de remweg op nat wegdek, als maat voor de veiligheid. Ook zijdelingse grip (weerstand tegen wegslippen van de auto) en de weerstand tegen aquaplaning op nat wegdek moeten aan strenge normen voldoen, net als alle eigenschappen op droog wegdek en de slijtvastheid, om te kunnen spreken van een veilige band.

De slijtage van een band zegt niet alleen iets over de levensduur maar ook over de veiligheid. Immers een band die te snel slijt heeft na bijvoorbeeld 10.000 km duidelijk minder profiel en kan dus minder goed uit de voeten met veel water op de weg. Dit voorbeeld maakt duidelijk dat, om goed te kunnen adviseren over een band, alle bandeigenschappen in onderlinge samenhang moeten worden beproefd en beoordeeld.

Beste compromis levert beste band

Juist die onderlinge samenhang is belangrijk want veel eigenschappen van een band zijn strijdig. Zo gaat het verbeteren van de grip ten koste van de slijtvastheid (kijk maar naar formule 1 banden, fantastische grip maar slechts voor 15 rondjes). Elke bandenfabrikant moet zodoende een compromis tussen allerlei strijdige eigenschappen vinden. In de bandentest wordt beoordeeld hoe goed een fabrikant erin geslaagd is een veilig en duurzaam compromis te vinden.

Voor zomerbanden gaat het dan om de eigenschappen op droog wegdek, op nat wegdek, de geluidsproductie, het verbruik, de slijtvastheid en de duurzaamheid op hoge snelheid. In het eindoordeel laten we de onderlinge samenhang meewegen. Een band verdient alleen het predicaat ‘goed’ als vastgesteld is dat alle eigenschappen van hoog niveau zijn.

Meer over de testmethode