Zomerbandentest 2013: maat 185/60 R15 H

Zomerbanden in de maat 185/60 R15 H zaten vroeger onder grotere middenklassers maar komen we tegenwoordig ook bij kleine middenklassers tegen zoals de Citroën C3, Fiat Panda, Nissan Micra, Toyota Yaris en VW Polo. 

Zomerbandentest 2013: resultaten voor 185/60 R15 H

Download hier de pdf, als u precies wilt weten hoe alle testresultaten er uit zien.
Klik in de pdf op de naam van de band waar u meer van wilt weten: dan opent er een detailpagina.

Zo scoren zomerbanden voor stadsauto's
(bandenmaat 185/60 R15 H)

Zomerbandentest 2013: maat 185/60 R15 HIn de test van dit jaar hebben we een duidelijke verbetering geconstateerd van de natweereigenschappen van de testbanden. Vermoedelijk kan deze positieve ontwikkeling op het conto van het bandenlabel geschreven worden.

  • 9 banden krijgen het oordeel ‘goed’. Ten opzichte van eerdere jaren ligt het niveau zeer hoog.
  • 4 van de 19 geteste banden vertonen lichte tekortkomingen en scoren een ‘redelijk goed’ en zijn aan te raden.
  • 2 banden hebben duidelijke tekortkomingen. Zij krijgen als eindoordeel ‘matig en beperkt aan te raden’.  
  • De overige 4 geteste banden band zakken door de ondergrens heen. In alle gevallen door de prestaties op nat. Deze banden die raden we niet aan.

Winnaars en verliezers

Testwinnaar:
Michelin Energy Saver +
Dit is een verbeterde versie van de bekende Energy Saver die op de wang van de band overigens nog de ‘oude’ naam draagt.

Daarachter komen de:
•    Continental PremiumContact 5
•    Dunlop Blueresponse
•    Goodyear EfficientGrip Performance

Alle drie krijgen hetzelfde eindcijfer. De eveneens nieuwe Vredestein Sportrac 5, de Bridgestone Turanza T001 en de nieuwe Nokian Line volgen daar weer dicht op met iets lagere eindcijfers. De lijst met 4 sterren banden wordt afgesloten door nog twee niet premium merken, de Fulda EcoControl HP en de Semperit Comfort-Life 2.

Droog wegdek

Op droog wegdek haalt de Dunlop de hoogste cijfers, onder andere dankzij de kortste remweg.  Barum, GT-Radial en Rotalla hebben op droog lichte tekortkomingen, de eigenschappen van Sailun op droog zijn van laag niveau.

Nat wegdek

Zomerbandentest 2013: maat 185/60 R15 HDe beste gemiddelde cijfers over alle natte onderdelen zetten de Dunlop en de Goodyear neer. Meer dan de helft van het testveld laat volgens onze normen op nat wegdek geen tekortkomingen zien. Vier banden hebben slechts lichte tekortkomingen op nat. De Hankook heeft ondanks de beste aquaplaningseigenschappen toch tekortkomingen omdat remmen op nat de band minder goed af gaat. Ook de Firestone heeft lichte tekortkomingen terwijl er bij de GT Radial sprake is van duidelijke tekortkomingen

Slechtste van de klas

Vier banden – en daaronder tot onze verrassing Kleber, een toch wat bekender tweede merk van een Premium fabrikant - zakken op nat door de ondergrens. De slechtste van de klas, de Sailun, heeft bij remmen vanaf 80 km/h een 15 meter langere remweg dan de Semperit, die de kortste remweg heeft. Anders gezegd heeft een auto met Sailun banden nog een restsnelheid van 44 km/h als een auto met Semperits al stil staat.

Meer informatie over zomerbanden

Testresultaten bandenmaat 225/45R17W

Zomerbanden: hoe wordt getest?

EU Bandenlabel: zo werkt he