Resultaten zomerbandentest 2012: 165/70 R 14T

Kleine, zuinige stadsauto's worden steeds populairder. We hebben het dan over auto's als de Fiat Panda, Nissan Micra en VW Up!. Onder dit type auto zit vaak de bandenmaat 165/70 R 14T tegen. We proberen vijftien verschillende banden uit. Uiteindelijk krijgen vijf ervan het eindoordeel 'Goed en zeer aan te raden', eentje is 'Slecht en niet aan te raden.'

Zomerbandentest 2012 VW Polo aquaplaning 165/70

De 5 'goede' banden laten prima prestaties zien op alle testonderdelen, al liggen de accenten per band net iets anders. De andere topscoorders zijn de Pirelli (blinkt uit op droog wegdek), de Barum (met de hakken over de sloot op de onderdelen nat wegdek en slijtvastheid) en de Apollo (samen met de Michelin de beste score op nat). Op droog wegdek vertoont geen enkele band tekortkomingen. Yokohama scoort hier het beste rapportcijfer, onder meer wegens de kortste remweg. Naast Yokohama scoren ook Continental, Pirelli en Goodyear op dit onderdeel zeer goed.

Band van Infinity is een afrader

Meer dan de helft van het testveld laat volgens onze normen op nat wegdek geen tekortkomingen zien. Zes banden hebben lichte tekortkomingen op nat en geen enkele band heeft duidelijke tekortkomingen. Wel zit er één band bij, de Infinity, die door onze ondergrens zakt. Bij remmen vanaf 80 km/h heeft deze band een 13 meter langere remweg dan de Pirelli, die de kortste remweg heeft. Anders gezegd heeft een auto met Infinity's nog een restsnelheid van 45 km/h als een auto met Pirelli's al stil staat.

Download hier het schema van de testresultaten (pdf)

 Klik in de pdf op de naam van de winterband voor een uitgebreide testbeoordeling!

Testresultaten zomerbanden 165/70 R 14T

Yokohama, Kuhmo en Semperit niet slijtvast

Zomerbandentest 2012 close up band nat wegdek

De zware snelheidsproef is door alle banden goed doorstaan. Op het testonderdeel verbruik is de beste van de klas dit keer de nieuwe ContiEcoContact 5. Laatste op dit onderdeel en ca 7 procent slechter, (wat overeenkomt op een meerverbruik van 0,4 llter brandstof per 100 kilometer) is de Kumho.

De band met de beste slijtvastheid is de 'niet aan te raden' Infinity, gevolgd door de Fulda en Continental. Michelin, altijd uitzonderlijk goed op dit testonderdeel, blijft dit keer iets achter op de toppers. Afgewaardeerd vanwege een te hoge slijtage zijn de Yokohama, de Kumho en de Semperit. Deze banden halen maar 50 tot 60 procent van de kilometers die de Fulda mee gaat.