Winterbanden test 2018: 205/55 R16 H

De winterbanden testresultaten 2018 voor deze bandenmaat op een rijtje

Hier vind je alle testresultaten van de Winterbandentest 2018 in maat 205/55 R16 H. Deze bandenmaat wordt vooral gemonteerd onder de Audi A3, Audi A4, Ford Focus, Ford Mondeo, Mercedes A-klasse en Peugeot 2008.

WInterbandentest ANWB

Testresultaten winterbanden 205/55 R16H

Merk/type

Eindoordeel

Prijsindi-
catie

Droog
15%

Nat
30%

Sneeuw
20%

IJs
10%

Geluid
5%

Verbruik
10%

Slijtage
10%

Snelheids-
proef

Bestel bij
KwikFit

Continental WinterContact TS860 (1) 125,00 + + +/++ + Ø/+ +/++ +/++ Bestel
Goodyear UltraGrip 9 (2) 115,00 + + +/++ + Ø +/++ +/++

Bestel

Dunlop Winter Sport 5 (3) 110,00 + + +/++ + Ø + +/++

Bestel

Kleber Krisalp HP 3 (4) 85,00 + Ø/+ +/++ + Ø +/++ +/++

 

Michelin Alpin 5 (5) 120,00 +/++ + Ø/+ + -/Ø + ++

Bestel

Bridgestone Blizzak LM 001 Evo (6) 95,00 + + Ø/+ + -/Ø +/++ ++

 

Vredestein Snowtrac 5 (7) 110,00 + Ø/+ +/++ + -/Ø +/++ +

Bestel

Pirelli Cinturato Winter (8) 110,00 Ø + + + Ø + +

Bestel

Nokian WR D4 (9) 100,00 + Ø/+ +/++ + Ø +/++ Ø/+

 

Nexen Winguard SnowG WH2 (10) 80,00 + Ø/+ Ø/+ + Ø + ++

 

Fulda Kristall Control HP 2 (11) 100,00 + Ø/+ Ø/+ + -/Ø + +/++

Bestel

Yokohama BluEarth Winter (V905) (12) 95,00 Ø/+ + Ø + Ø +/++ +/++

 

Giti Winter W1 (13) 85,00 Ø Ø +/++ + Ø +/++ +

 

Kumho WinterCraft WP51 (14) 80,00 Ø Ø + + Ø Ø/+ +/++

 

Semperit Speed-Grip 3 (15) 100,00 -/Ø + Ø/+ + Ø + +

 

Laufenn I FIT LW31 (16) 85,00 + -- + + Ø +/++ ++

 

 

Verklaring plussen, minnen en sterren

Zeer goed

Goed

Voldoende

Matig

Slecht

 

++ zeer goed Ø/+ ruim voldoende - onvoldoende
+/++ goed tot zeer goed Ø voldoende --/- slecht
+ goed -/Ø net onvoldoende -- zeer slecht

 

Extra uitleg bij bovenstaande tabel:

Prijsindicatie Gemiddelde prijs inclusief monteren, balanceren, verwijderingsbijdrage en btw
Verbruik Het verbruik wordt veroorzaakt door de rolweerstand van een band.
Wat betekenen de percentages in de tabel? De genoemde percentages in de tabel zijn de zogeheten wegingsfactoren. Sommige onderdelen tellen zwaarder mee in het eindoordeel dan andere. Bekijk de resultaten ook met in het achterhoofd wat voor jezelf belangrijk is. Bijvoorbeeld, als je maar erg weinig rijdt is slijtvastheid van minder belang. 

Opmerkingen bij de banden

 1. Continental WinterContact TS860
  Band met goed afgestemde eigenschappen en overtuigende prestaties op alle onderdelen. Beste uit de test op nat wegdek (samen met de Goodyear). Goed tot zeer goed op sneeuw. Laagste verbruik en stilste band uit de test.
 2. Goodyear UltraGrip 9
  Band met goed afgestemde eigenschappen en overtuigende prestaties op alle onderdelen. Beste uit de test op nat (samen met de Conti). Goed tot zeer goed op sneeuw. Prima slijtvastheid (nog iets beter dan van de Conti).
 3. Dunlop Winter Sport 5
  Band met goed afgestemde eigenschappen en overtuigende prestaties op alle onderdelen. Goed tot zeer goed op sneeuw. Geen zwakke punten.
 4. Kleber Krisalp HP 3
  Mist echt maar net 4-sterren door lichte tekortkomingen op nat wegdek. Goed tot zeer goed op alle overige testonderdelen. Geen onvoldoendes.
 5. Michelin Alpin 5
  De opvolger Alpin 6 is nu te koop maar bij aanvang van deze test (nov. 2017) was die er nog niet. Deze Alpin 5 wordt ook nog volop aangeboden. Zeer goed op droog en op slijtvastheid (beste uit de test op beide onderdelen). Afgewaardeerd door lichte tekortkomingen op sneeuw (zijdelingse grip).
 6. Bridgestone Blizzak LM 001 Evo
  Vorige jaar is onder de naam evo een nieuwe compound geïntroduceerd op de Blizzak LM 001 (die oorspronkelijk uit 2014 stamt). De band scoort goed op droog en nat wegdek en heeft een zeer goede slijtvastheid. Afgewaardeerd door tekortkomingen op sneeuw (zijdelingse grip onvoldoende).
 7. Vredestein Snowtrac 
  Beste uit de test op sneeuw, niet alleen remmen en tractie zijn prima, vooral ook de zijdelingse grip is extreem goed. Afgewaardeerd door tekortkomingen op nat wegdek en op slijtvastheid. Laag verbruik.
 8. Pirelli Cinturato Winter
  Zeer goede slijtvastheid en goed op droog wegdek. Lichte tekortkomingenop nat wegdek (aquaplaning) en op sneeuw (zijdelingse grip).
 9. Nokian WR D4
  Goed tot zeer goed op sneeuw en goed op droog. Afgewaardeerd door lichte tekortkomingen op nat wegdek. Laag verbruik maar maakt wel wat meer geluid dan gemiddeld.
 10. Nexen Winguard SnowG WH2
  Goed op nat wegdek, sneeuw en ijs. Slijtage hoger dan gemiddeld maar nog wel (net) als goed beoordeeld. Afgewaardeerd door duidelijke tekortkomingen op droog wegdek (remmen goed maar rijeigenschappen onvoldoende).
 11. Fulda Kristall Control HP 2
  Band met een gewogen eindcijfer op 3-sterren niveau. Goede maar geen uitzonderlijke prestaties op de meeste testonderdelen. Lichte tekortkomingen op nat wegdek en op sneeuw.
 12. Yokohama BluEarth Winter (V905)
  Goede maar geen uitzonderlijke prestaties op nat, ijs, verbruik en slijtvastheid. Tekortkomingen op droog wegdek en op sneeuw (remmen en tractie nog goed maar zijdelingse grip onvoldoende).
 13. Giti Winter W1
  Zeer goed op sneeuw (na de Nokian de beste uit de test). Duidelijke tekortkomingen op droog (rijeigenschappen onvoldoende) en op nat wegdek.
 14. Kumho WinterCraft WP51
  Op sneeuw en ijs en op slijtvastheid zijn de prestaties van goed niveau. Op droog en nat en verbruik zijn er tekortkomingen ten opzichte van een goed niveau. Op nat is op wegligging en zijdelingse grip een onvoldoende gescoord. Overall haalt de band nog wel een voldoende.
 15. Semperit Speed-Grip 3
  Goed op nat wegdek, tekortkomingen maar voldoende op sneeuw. Afgewaardeerd door zwakke prestaties (onvoldoende) op droog wegdek (remmen wel ruim voldoende maar overige testonderdelen onvoldoende).
 16. Laufenn I FIT LW31
  Zeer slecht op nat wegdek. Bij remmen nat is de remweg meer dan 12 meter langer dan de toppers en bijna 10 meter langer dan het gemiddelde. Ook op aquaplaning, wegligging en zijdelingse grip zitten de scores van deze band veel te ver onder het gewenste niveau.