Winterbanden test: 195/65 R15 T

De winterbanden testresultaten 2017 voor deze bandenmaat op een rijtje

Hier vind je alle testresultaten van de Winterbandentest 2017 in maat 195/65 R15T. Deze bandenmaat kan voorkomen onder auto's zoals de VW Golf, Opel Astra en Hyundai i30.  

ANWB Winterbandentest

Testresultaten winterbanden 195/65 R15T

Merk/type

Eindoordeel

Prijsindi-
catie

Droog
15%

Nat
30%

Sneeuw
20%

IJs
10%

Geluid
5%

Verbruik
10%

Slijtage
10%

Snelheids-
proef

Bestel bij KwikFit

Continental WinterCtc TS 860 (1) 85,00 + +/++ +/++ + Ø +/++ + Bestel
Esa-Tecar Super Grip 9 (2) 75,00 + + + + Ø +/++ +  
Kleber Krisalp HP 3 (3) 78,00 + + + + Ø +/++ +/++  
Dunlop Winter Response 2 (4) 90,00 Ø/+ +/++ + + Ø +/++ + Bestel
Goodyear UltraGrip 9 (5) 82,00 + +/++ Ø/+ + Ø + +/++ Bestel
Hankook i*cept RS 2 W452 (6) 77,00 + Ø/+ Ø/+ + -/Ø + + Bestel
Yokohama W.drive V905 (7) 75,00 +/++ Ø/+ + + -/Ø +/++ Ø/+  
Vredestein Snowtrac 5 (8) 82,00 +/++ Ø/+ Ø/+ + -/Ø +/++ Ø/+ Bestel
Nokian WR D4 (9) 78,00 + Ø +/++ + -/Ø +/++ Ø/+  
Firestone Winterhawk 3 (10) 75,00. + Ø Ø/+ + Ø +/++ +  
Falken Eurowinter HS01 (11) 65,00 Ø/+ Ø/+ Ø Ø/+ -/Ø + +  
Michelin Alpin 5 (12) 90,00 + + Ø Ø/+ -/Ø Ø/+ ++ Bestel
Sava Eskimo S3+ (13) 75,00 Ø Ø/+ +/++ + -/Ø + +  
Aeolus SnowAce 2 AW08 (14) 75,00 + Ø/+ Ø + Ø +/++ Ø/+  
Kumho WinterCraft WP51 (15) 67,00 + Ø Ø/+ + -/Ø + +  
Semperit Master-Grip (16) 75,00 -/Ø + + Ø/+ Ø/+ +/++ Ø/+  
                       

Verklaring plussen, minnen en sterren

Zeer goed

Goed

Voldoende

Matig

Slecht

 

++ zeer goed Ø/+ ruim voldoende - onvoldoende
+/++ goed tot zeer goed Ø voldoende --/- slecht
+ goed -/Ø net onvoldoende -- zeer slecht

 

Extra uitleg bij bovenstaande tabel:

Prijsindicatie Gemiddelde prijs inclusief monteren, balanceren, verwijderingsbijdrage en btw
Verbruik Het verbruik wordt veroorzaakt door de rolweerstand van een band.
Wat betekenen de percentages in de tabel? De genoemde percentages in de tabel zijn de zogeheten wegingsfactoren. Sommige onderdelen tellen zwaarder mee in het eindoordeel dan andere. Bekijk de resultaten ook met in het achterhoofd wat voor jezelf belangrijk is. Bijvoorbeeld, als je maar erg weinig rijdt is slijtvastheid van minder belang. 

 

Opmerkingen bij de banden

 1. Continental WinterContact TS860

  Nieuw product. Band met goed afgestemde eigenschappen en overtuigende prestaties op alle onderdelen. Goed tot zeer goed op sneeuw en op nat wegdek (beste uit de test op nat).
 2. Esa-Tecar Super Grip 9

  Band met goed afgestemde eigenschappen en overtuigende prestaties op alle onderdelen. Beste score uit de test ijs en op verbruik. Deze band is vooral (als een voordelig alternatief) voor de Zwitserse markt ontwikkeld (door Goodyear) maar wordt ook in Nederland aangeboden. Kijk op www.tecarbanden.nl voor meer informatie.
 3. Kleber Krisalp HP 3

  Nieuw product van Kleber (een merkband van Michelin). Band met goed afgestemde eigenschappen en goede prestaties op alle onderdelen. Op nat wegdek ietsjes minder dan de andere 4 sterren banden uit deze test maar op slijtvastheid duidelijk beter.
 4. Dunlop Winter Response 2

  Product dat al wat langer op de markt is en vooral in de wat kleinere bandenmaten wordt aangeboden. In deze bandenmaat is ook de Dunlop Winter Sport 5 leverbaar maar alleen met snelheidscode H, wij testen nu T banden, vandaar dat we voor dit type kozen. Die scoort goed tot zeer goed op nat en goed op sneeuw. Op droog wegdek zijn er lichte tekortkomingen (afwaardering).
 5. Goodyear UltraGrip 9

  Goed tot zeer goed op nat wegdek en goed op droog. Lichte tekortkomingen op sneeuw (afwaardering). Die liggen op het vlak van de zijdelingse grip want remmen en tractie in de sneeuw zijn goed.
 6. Hankook i*cept RS 2 W452

  Goede maar geen uitzonderlijke prestaties op vrijwel alle onderdelen. Lichte tekortkomingen op nat wegdek en op sneeuw (afwaarderingen).
 7. Yokohama W.drive V905

  Zeer goed op droog wegdek (beste uit de test) en goed op sneeuw. Lichte tekortkomingen op nat wegdek en tekortkomingen op slijtvastheid (afwaarderingen).
 8. Vredestein Snowtrac 5

  Band met een gewogen eindcijfer op 3-sterren niveau. Goed op droog wegdek. Lichte tekortkomingen op nat wegdek en tekortkomingen op sneeuw (zijdelingse grip, remmen en tractie zijn goed). Ook tekortkomingen op slijtvastheid en de meest lawaaiige band uit de test (vooral waar het geluid buiten de auto betreft).
 9. Nokian WR D4

  Zeer goed op sneeuw (beste uit de test) en goed op droog en op ijs. Duidelijke tekortkomingen op nat wegdek (aquaplaning is goed maar op het onderdeel remmen is er een onvoldoende op het testrapport). Ook tekortkomingen op slijtvastheid (afwaarderingen).
 10. Firestone Winterhawk 3

  Band heeft waarschijnlijk een update gehad want hij scoort nu veel beter dan vorig jaar in onze test. Droog, ijs, slijtvastheid en verbruik zijn goed. Op sneeuw zijn er lichte tekortkomingen (zijdelingse grip) en op nat duidelijke tekortkomingen maar de band zit nog steeds op 3-sterren niveau (voldoende en aan te raden).
 11. Falken Eurowinter HS01

  Nieuw product met prestaties op 3-sterren niveau (voldoende). Verbruik en slijtvastheid zijn goed terwijl er op droog, nat en ijs slechts lichte tekortkomingen zijn. Op sneeuw zijn de tekortkomingen wat groter en is er een onvoldoende op het onderdeel zijdelingse grip.
 12. Michelin Alpin 5

  Deze band heeft een update gehad, vanaf DOT2016. Goed op droog en op nat wegdek en een zeer goede slijtvastheid (beste uit de test). Lichte tekortkomingen op ijs en op verbruik. Op sneeuw zijn de tekortkomingen wat groter en is er een onvoldoende op het onderdeel zijdelingse grip (afwaardering).
 13. Sava Eskimo S3+

  Band met een gewogen eindcijfer op 3-sterren niveau. Zeer goed op sneeuw, goed op ijs, verbruik en slijtvastheid. Lichte tekortkomingen op nat en duidelijke tekortkomingen op droog wegdek.
 14. Aeolus SnowAce 2 AW08

  Nieuw product (een Chinese band) met prestaties op 3-sterren niveau (voldoende). Goed op droog wegdek op ijs en op verbruik. Lichte tekortkomingen op nat wegdek, tekortkomingen op slijtvastheid en duidelijke tekortkomingen op sneeuw. Geen slechte band ! (en dat hebben we wel eens anders gezien met banden uit China).
 15. Kumho WinterCraft WP51

  Deze band heeft een update gehad, vanaf DOT3416. Goed op droog, ijs, verbruik en slijtvastheid. Lichte tekortkomingen op sneeuw en duidelijke tekortkomingen op nat. Op nat wegdek blijft de band behoorlijk ver achter bij de rest van het testveld . Op remmen nat is er een onvoldoende op het testrapport, door goede scores op aquaplaning wordt dit nog opgehaald tot een (kleine) voldoende op nat wegdek.
 16. Semperit Master-Grip 2

  Band met een gewogen eindcijfer op 3-sterren niveau. Goed op nat en op sneeuw. Tekortkomingen op ijs en op slijtvastheid. Zwak op droog wegdek waardoor de band is afgewaardeerd.

Printversie testresultaten (pdf)