Rijbewijs soorten

Alles wat je wilt weten over de verschillende rijbewijzen

Om een motorrijtuig te mogen besturen, heb je een rijbewijs nodig. Niet ieder rijbewijs is voor elk voertuig geldig. Bovendien kunnen de vereisten verschillen. Dit zijn de verschillende rijbewijs categorieën.

Rijbewijs A

ANWB motorHet rijbewijs voor motoren. Er bestaan verschillende categorieën, afhankelijk van de zwaarte van de motor en de leeftijd van de berijder:
A1: Motorfietsen tot 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kW. Minimum leeftijd 18 jaar.
A2: Motorfietsen met een maximaal vermogen van 35 kW. Minimum leeftijd 20 jaar.
A: Motorfietsen met een onbeperkt vermogen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je minimaal twee jaar in het bezit van rijbewijs A2. Rechtstreeks behalen kan vanaf 24 jaar.

Hier vind je meer informatie over rijbewijs A.

Zie ook:
ANWB Rijopleiding Motoren (A)

Rijbewijs AM

ANWB scooterHet rijbewijs voor brommers, scooters en scootmobielen. Om een bromfiets te mogen besturen, moet sinds 1 maart 2010 theorie- en praktijkexamen worden gedaan. De minimum leeftijd bedraagt 16 jaar. Heb je al een geldig auto- of motorrijbewijs, dan hoef je geen apart AM-rijbewijs te hebben.

Hier vind je meer informatie over rijbewijs AM.

Zie ook:
ANWB Rijopleiding Bromfiets (AM)

Rijbewijs B

ANWB lesautoHet rijbewijs voor auto's, officieel 'motorvoertuigen, ingericht voor vervoer van maximaal 8 personen (inclusief bestuurder 9) en met een maximumgewicht van 3.500 kilo (leeggewicht plus laadvermogen)'. De minimum leeftijd bedraagt 18 jaar, maar voor wie deelneemt aan het project '2ToDrive' gelden er andere leeftijdcriteria. Voor het theorieexamen geldt een minimum leeftijd van 16 jaar, praktijkexamen doen mag vanaf 17 jaar. Er bestaan verschillende categorieën van rijbewijs B:
B+ code 96: Personenauto met aanhanger (maximaal gewicht combinatie maximaal 4.250 kilo).
BE: Personenauto met aanhanger (maximaal gewicht aanhanger maximaal 3.500 kilo). Het BE-rijbewijs blijft gehandhaafd voor wie vóór 1985 een BE-rijbewijs heeft gehaald. Sindsdien moet je voor rijbewijs E apart examen doen.

Hier vind je meer informatie over rijbewijs BE.

Hier vind je meer informatie over rijbewijs B.

Zie ook:
ANWB Rijopleiding Auto (B)

ANWB Rijopleiding aanhangwagen (E bij B)

Rijbewijs C

ANWB bestelbus aanhangerHet rijbewijs voor campers en/of (vracht)wagens. Met rijbewijs C mag je bovendien een aanhanger of oplegger trekken met een leeg gewicht plus laadvermogen van maximaal 750 kilo. Voor zwaardere aanhangers heb je daarnaast rijbewijs E nodig. Er bestaan verschillende categorieën van rijbewijs C, afhankelijk van het gewicht van het voertuig en de eventuele aanwezigheid van een aanhanger:
CE: Vrachtwagens met aanhanger. Minimum leeftijd 21 jaar.
C1: Campers en/of 'lichte' vrachtwagens (met een gewicht van minimaal 3.500- en maximaal 7.500 kilo). Minimum leeftijd 18 jaar.
C1E: 'Lichte' vrachtwagens met aanhanger. Minimum leeftijd 18 jaar.  

Bij aanvraag of verlenging van rijbewijs C moet je medisch worden gekeurd.

Hier vind je meer informatie over rijbewijs C.

Zie ook:
ANWB Rijopleiding camper (C1)

Beroepschauffeurs

Voor het beroepsmatig besturen van een autobus of een vrachtauto met een toegestaan maximumgewicht boven de 7.500 kilo is naast rijbewijs C een zogenaamd chauffeursdiploma nodig. 

Kijk voor meer informatie op www.richtlijnvakbekwaamheid.nl.

Rijbewijs D

ANWB busHet rijbewijs voor bussen, officieel 'personenvervoer van meer dan 8 personen'. Er bestaan verschillende categorieën van rijbewijs D, afhankelijk van het aantal personen dat je wilt vervoeren en de eventuele aanwezigheid van een aanhanger:
DE: Bus met aanhanger. Minimum leeftijd 24 jaar.
D1: 'Kleine' bus (maximaal 8 meter lang, plaats voor 8 tot 16 passagiers). Minimum leeftijd 21 jaar.
D1E: 'Kleine' bus met aanhanger. Minimum leeftijd 21 jaar.

Hier vind je meer informatie over rijbewijs D.

Rijbewijs E

ANWB vrachtwagenRijbewijs voor het rijden van categorie B-, C- en D- motorrijtuigen met een andere aanhanger dan binnen de categorieën is toegestaan, dus ook boven 3.500 kilo totaalgewicht.

Hier vind je meer informatie over rijbewijs E.

Zie ook:
ANWB Rijopleiding aanhangwagen (E bij B)