Even in z'n achteruit

Al sinds de oprichting van ANWB zet de vereniging zich volop in voor de verkeersveiligheid in Nederland. Zo werden in 1920 al overal in het land lezingen gehouden door ANWB-ers over de verkeersregels en verkeersveiligheid aan onderwijzend personeel en oudercommissies. ANWB stond dan ook aan de wieg van het rijbewijs, het CBR en VVN (Verbond van Verenigingen voor Veilig Verkeer).

ANWB erkende rijscholen

ANWB bleef zich ook na het opzetten van het fundament rondom veilig rijden inzetten voor een goede kwaliteit van rijscholen. Al sinds 1946 werden rijscholen in Nederland erkend door ANWB als zij voldeden aan kwaliteitseisen. Rijscholen met deze erkenning hadden een landelijk slagingspercentage van 63,5% ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 35,4%.

Oefenen op het droge

Een andere stap richting hoge slagingspercentages werd gemaakt door de opening van Verkeersoefenterreinen LOVO, een samenwerking tussen VVN en ANWB. In 1984 werd de eerste geopend in Vaassen. De leerlingen die hier begonnen hadden aanzienlijk minder lessen nodig dan leerlingen die meteen de weg opgingen. Een nieuwe succesformule kreeg vorm. In 1988 deed ANWB een proef met het eerste rijleskamp. De zoon van toenmalige Minister van Verkeer en Waterstaat Neelie Kroes was één van de 21 leerlingen die hieraan meedeed. Het resultaat van de proef was verbluffend! Het slagingspercentage lag op 62%. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 39% was dit een indrukwekkende prestatie.

Rijplezier

De rijleskampen waren niet alleen succesvol, maar ook erg leuk! In 8, 10 of 14 dagen met een groep toewerken naar je rijexamen, inclusief overnachten was voor vele de start van nieuwe vriendschappen. Vanuit het hele land kwamen mensen naar de rijleskampen. De kosten waren FL.1275,- voor 8 dagen rijleskamp exclusief de kosten voor rijexamen en overnachtingen.

Eigen kwaliteit

Negen jaar na het eerste rijleskamp werd ANWB Rijopleiding officieel opgericht in 1997. Na bijna 80 jaar werken aan de kwaliteit van rijopleidingen zette ANWB de stap om zelf rijlessen te gaan geven. Franchisenemers op inmiddels 50 locaties door heel het land geven vandaag de dag jaarlijks rijlessen aan meer dan 10.000 leerlingen. Daarbij wordt gestreefd naar het behalen van een zo hoog mogelijk slagingspercentage en klanttevredenheid.

Blijvend verbeteren

In de afgelopen 20 jaar is het werken aan kwaliteit een continue proces. Zo heeft ANWB Rijopleiding in 2002 de rijlessimulator geïntroduceerd waarmee, met name in steden met een hoge verkeersintensiteit, een veilige basis wordt gelegd om de straat op te gaan met een lesauto. Ook met de introductie van tevreden.nl zeven jaar geleden werd een nieuwe norm neergezet. De ANWB RijbewijsApp geeft leerlingen inzicht in hun eigen voortgang en met de lancering van een nieuwe theorie-app staat er weer een innovatief, nieuw product in de online schappen.

De volledige geschiedenis lezen? Download hier de hele geschiedenis Historie ANWB Rijopleiding.pdf