Benzine of diesel private leasen

Veel vraag naar diesel. Maar is dat wel voordeliger?

Private lease je benzine of diesel? Hoewel dieselauto’s nog maar weinig worden aangeboden via private lease wordt er wel veel naar gevraagd. Vaak omdat de perceptie is dat je met diesel goedkoper uit bent. Dat kan, maar is zeker geen vanzelfsprekendheid. Hoe zit dat precies?

Brandstof tanken

Diesel goedkoper dan benzine

Per liter ben je aan de pomp met diesel inderdaad goedkoper uit, maar er is meer. Zo liggen de aanschafwaarde en de afschrijving van een dieselauto hoger dan bij een benzineauto. Daarnaast betaal je met een diesel meer wegenbelasting en is de verzekeringspremie hoger.

Doorgaans zijn ook de kosten voor reparatie en onderhouden bij diesel iets hoger. Dat heeft dan weer te maken met duurdere en/of extra technieken. Diesels zijn bijvoorbeeld zwaardere auto’s en hebben daardoor iets meer slijtage en zijn de roetfilters eerder aan vervanging toe.

De vaste kosten zijn bij diesel hoog en de variabele kosten lager, bij benzine is dat juist andersom.

Private Lease

De hogere vaste kosten zorgen er voor dat je bij het privé leasen van een diesel praat over andere maandbedragen dan bij een benzine auto in de private lease. Over het algemeen gaan kilometerbundels bij private lease tot maximaal 30.000 á 40.000 kilometer per jaar, afhankelijk van de aanbieder.

Het omslagpunt waarbij je over de gehele linie goedkoper uit bent met diesel dan met benzine hangt vervolgens sterk af van het aantal kilometers wat je per jaar rijdt. En ook het type auto speelt daar een rol in. Zie ook: Private lease vergelijken met kopen.

In dit rekenvoorbeeld hebben we diesel- en een benzine-uitvoering van Renault Clio naast elkaar gezet. In beide gevallen gaan we uit van private lease voor 48 maanden en 30.000 kilometer per jaar.

Benzine

De vaste kosten (lees: het leasetarief) van de benzinevariant komen uit op rond de €457 per maand. Met een benzineprijs van €1,51 per liter en een verbruik van 1 op 15 komt daar met 2.500 kilometer per maand nog zo’n €269 aan brandstofkosten bij.

Totaal kosten: €726 per maand.

Diesel

Bij diesel liggen die vaste kosten hoger en moet je uitgaan van een maandbedrag van €580 per maand. Voor hetzelfde aantal kilometers betaal je dan €155 per maand (op basis van €1,24 voor een liter diesel en een verbruik van 1 op 20).

Totaal kosten: €735 per maand.

 

Terug naar overzicht Private lease