Preventief onderhoud

Houd je auto in topconditie

Je auto moet altijd voor je klaar staan. Vooral wanneer de vierwieler er op een belangrijk moment de brui aan geeft, levert dit een deuk op in de betrouwbaarheid. Om zo'n vertrouwensbreuk te voorkomen is preventief onderhoud heel belangrijk. 

Om er voor te zorgen dat je auto altijd start wanneer jij dat wilt en je bovendien veilig van A naar B brengt, ook onder zware weers- en verkeersomstandigheden, heeft de auto regelmatig onderhoud nodig. Wat voor zo'n uitstekende staat van onderhoud nodig is, dat is door de fabrikant vastgelegd in onderhoudsvoorschriften en onderhoudsintervallen. De garagist weet hierdoor precies welk onderhoud hij uit moet voeren.

Langere intervallen

De onderhoudsintervallen zijn de afgelopen jaren steeds langer geworden. Vroeger was doorsmeren en olie verversen elke 5000 km noodzakelijk. Tegenwoordig zijn intervallen van 30.000 km of langer geen uitzondering meer. Dat is natuurlijk mooi voor de portemonnee, die langere onderhoudsintervallen, maar het maakt het des te belangrijker ze volgens het onderhoudsschema uit te voeren. 

Dankzij zo'n schema is van al het benodigde onderhoud een redelijk goede inschatting te maken wat de kosten zullen zijn. Grofweg kun je stellen dat een accu doorgaans zo’n 4 jaar meegaat, remblokken vóór meestal zo’n 60.000 km, remblokken achter halen wel het dubbele. Je zou dus geld opzij moeten leggen als financiële reserve voor onderhoud en reparaties die je in de toekomst kunt verwachten. En dan hebben we het nog niet gehad over onvoorziene reparaties, bijvoorbeeld schades.

Ga je één keer per jaar naar de garage voor onderhoud dan is het aan te bevelen dat te combineren met de Algemene Periodieke Keuring (APK). Daarnaast is het verstandig, ook al is er sprake van een lange onderhoudsinterval, om regelmatig het oliepeil, de bandenspanning en het niveau van koel- en ruitensproeiervloeistof te controleren. En loop af en toe eens een rondje rond de auto om alle verlichting te controleren.

Veel onderhoud kun je eenvoudig zelf uitvoeren. Wanneer je maar een keer per jaar in de garage komt, is een beetje eigen initiatief belangrijk. Wil je er niet zelf mee aan de slag, rijd dan iets vaker voor een tussentijdse controle bij je garage binnen. Dat komt de betrouwbaarheid van je auto alleen maar ten goede.  

Een andere optie is Smart Driver. Deze uitbreiding op het Wegenwachtpakket (+ € 2,50 per maand) houdt continu een aantal vitale onderdelen van je auto in de gaten. Bijvoorbeeld de ontsteking, de turbo, het roetfilter of je accuspanning. Gaat hier iets mis, dan krijg je op tijd een telefoontje van de ANWB experts. Via de bijbehorende app krijg je bovendien tips en advies voor kleine werkzaamheden die je zelf kunt doen, zoals vloeistoffen bijvullen, banden oppompen en meer. Handig is dat Smart Driver je meteen vertelt welke olie je bijvoorbeeld moet hebben. Ook weet de Wegenwacht je feilloos en snel te vinden en kan het systeem zelfs automatisch de hulpdiensten inschakelen bij een ernstig ongeval. 

Lees hier meer over Smart Driver

Goed om te weten

Regelmatig onderhoud is overigens niet alleen lekker om je auto betrouwbaar en veilig te houden. Wil je je auto inruilen, dan kan een ingevuld en afgestempeld onderhoudsboekje zomaar voor een hogere inruilprijs zorgen. Dit is tenslotte een bewijs dat de auto zijn beurten gehad heeft en dus goed is onderhouden. 

Tips om te besparen op onderhoud

Wil je verantwoord besparen op de kosten voor onderhoud en reparaties? Wij hebben enkele praktische tips voor je op een rij gezet waardoor jouw garagerekening lager uit kan vallen.
Tips voor het besparen op onderhoudskosten aan je auto