Naar artikel

De Vikingen achterna met een Jaguar en een Lexus V8

6 oktober 2023 ANWB autoredacteuren Frank en Gert zwaaien in Jutland de machtige benzinemotor uit

Na de V12 en V10 zal de komende jaren ook het doek vallen voor de V8 benzinemotor. Frank Buma en Gert Wisse zwaaien de krachtbron uit met een speciale reisvideo, waarbij de ANWB autoredacteuren in Jutland het spoor van de Vikingen volgden.

Recentelijk was onze autoredactie in het Noorden van Denemarken, waar de voorverkiezing van de Auto van het Jaar werd gehouden. Te midden van de genomineerde modellen viel op, dat de grote benzinemotor op weg is naar de uitgang: er stond niet één V8 tussen.

Een hard gelag voor de autoliefhebber. Vandaar dat Frank en Gert er twee hadden meegenomen naar het hoge Noorden: de Jaguar F-Type R 75 en de Lexus LC500 Convertible. Ze zijn geen van beide voor de prestigieuze onderscheiding genomineerd. Maar we wilden ze toch in het zonnetje zetten. Vanwege de betekenis van de V8 voor de autowereld. En omdat het nu nog kan!

Minder wrijving, meer kracht

De populariteit van de machtige krachtbron valt te verklaren door de beschikbare ruimte onder de motorkap. Die is bij een auto beperkt; door de cilinders in een V-vorm te construeren, neemt de motor zo min mogelijk plaats in. Bijkomend voordeel is, dat de krukas dan ook korter is. Daardoor ontstaat er minder wrijving en kan zo’n motor meer kracht leveren. 

De V8 wordt vaak vereenzelvigd met de Amerikaanse auto-industrie. Da’s ook niet zo verwonderlijk, want de eerste auto met een V8 was een Cadillac en het was Ford die de krachtbron in de jaren ’30 in massaproductie nam. Tot die tijd was het motortype voorbehouden aan grote luxewagens. 

Stevige drinkers

Inmiddels zijn we terug bij af: V8’en lopen weliswaar zijdezacht en leveren een overvloedig koppel, maar de motoren zijn stevige drinkers en de schadelijke uitstoot is ook niet mals. Anno 2023 is slechts een handjevol auto’s nog met een dergelijke krachtbron verkrijgbaar. 

De voorverkiezing van de Auto van het Jaar vindt traditiegetrouw plaats in Jutland. Daar, waar de Vikingen in de achtste eeuw een belangrijke machtsbasis hadden. Vanuit dit deel van Denemarken begonnen ze met hun plunderingen - en later ook veroveringen - van grote delen van Europa. De krachtpatsers behoren inmiddels tot de geschiedenis; een lot dat ook de V8 beschoren is.

Complete sportwagen

De V8 motoren in onze testauto’s hebben even goed een lange historie. Het exemplaar in de F-Type stamt bijvoorbeeld uit 1997. In de tussenliggende 26 jaar is de krachtbron schoner, maar ook krachtiger geworden: de V8 levert tegenwoordig 575 pk en een koppel van maximaal 700 Nm. 

Het naderende afscheid voelt in het geval van de Jaguar nog het meest definitief: de Britten gaan vanaf 2025 verder als volledig elektrisch merk. Daarmee komen alle bestaande modellen te vervallen. We zwaaien dus niet alleen de krachtbron van de F-Type uit, maar de complete sportwagen!

Compenseren met hybrides

Natuurlijk zal ook de V8 van de Lexus uiteindelijk verdwijnen, maar het Toyota-concern hoeft zich met al diens hybrides een stuk minder zorgen te maken over de merkbrede schadelijke uitstoot dan Jaguar. De door ons gereden cabriolet is uitsluitend verkrijgbaar met een V8, maar de ‘dichte’ LC kun je ook bestellen met een combinatie van een verbrandings- en een elektromotor.

De V8 in deze Lexus is nog een atmosferische motor. Hij levert 464 pk en 530 Nm, volledig op eigen kracht. Dat wil zeggen dat er geen turbo of supercharger aan te pas komt. Toyota’s zogenaamde UR-motor stamt uit 2006 en werd door de jaren heen in de meest uiteenlopende modellen gelepeld. Van de Lexus LS tot de gepimpte Toyota Hilux waarmee de Japanners van 2012 tot 2021 aan de Dakar Rally meededen.

Mobiel erfgoed

In de tiende eeuw na Christus viel er voor de Vikingen nog maar weinig te veroveren. Door schade en schande wijs geworden, liet Europa zich niet langer onder de voet lopen. Het Engelse leger bracht de Noormannen de genadeklap toe tijdens de Slag bij Stamford Bridge.

Het is de Europese Unie die de V8 met diens strenge milieuregels de das om doet. Jaguar heeft zijn mobiele erfgoed op voorhand veilig gesteld, door een geluidsopname van de F-Type R 75 te schenken aan de British Library. 

De beslissing uit Brussel is pijnlijk, maar noodzakelijk. Waar we op den duur allemaal te maken krijgen de elektrificatie van ons wagenpark, blijven de gevolgen van het verdwijnen van de V8 beperkt: met een vanafprijs van € 187.000 voor de Jaguar en € 223.000 voor de Lexus raakt dit besluit de meeste van ons misschien in het hart, maar niet in de portemonnee.

Bekijk ook onze afzonderlijke rijtesten van deze testauto's:
Jaguar F-Type R 75 AWD
Lexus LC500 Convertible

Lees meer over elektrisch rijden