Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorverkiezing Auto van het Jaar 2023: ratio of gevoel?

28 september 2022 Dubbel dozijn uiteenlopende kandidaten aan de start

In Denemarken zijn de voorbereidingen gestart voor de verkiezing van de Auto van het Jaar 2023. De 45 kanshebbers blijken uiteenlopender dan ooit tevoren.

Op het autostrand van het Deense Tannisby worden traditiegetrouw alle nieuwe modellen samengebracht die zijn verschenen sinds het bekendmaken van de huidige Auto van het Jaar, de Kia EV6. Voor de 61 juryleden zijn er aandrijflijnen om uit te kiezen, maar ze moeten ook bij zichzelf te rade gaan of ze ratio prefereren boven gevoel. 

Zoveel onzekerheden

En dan wordt het hen al eenvoudiger gemaakt, omdat er door de branche in totaal 45 nieuwe personenwagens zijn aangekondigd. Vandaag de dag bestaan er in de autowereld echter zoveel onzekerheden - chiptekort, oorlog, pandemieën - dat niet elk model op tijd klaar is om te kunnen deelnemen.

Jeep heeft zijn stinkende best gedaan om in Denemarken al wel hun nieuwe Avenger te kunnen tonen: een speciaal voor de Europese markt ontwikkelde crossover. Dat type auto gaat hier als warme broodjes, dus de Amerikanen hopen op die manier hun marktaandeel te kunnen verstevigen.

Laatste kanshebbers met brandstofmotor

Een andere interessante nieuwkomer is de BMW i7: een volledig elektrische uitvoering van de Duitse limousine. In navolging van concurrent Mercedes zijn ze nu ook in München begonnen met het elektrificeren van hun vlaggenschip. Officieel verschijnt de BMW pas in november op de markt, maar in Tannisby kan de jury van de Auto van het Jaar-verkiezing er nu al mee rijden.

Gedoodverfde favoriet is de Volkswagen ID.Buzz: momenteel het oogappeltje van menig autoliefhebber. Maar vlak ook de nieuwe Opel Astra niet uit. En wat te denken van de MG 4 of Toyota Aygo X? Die laatste kandidaat is een van de weinige kanshebbers met een traditionele verbrandingsmotor: het overgrote deel van het deelnemersveld beschikt op zijn minst over elektrische rijondersteuning.

Aan de internationale jury de taak om dit dubbele dozijn terug te brengen tot 7 finalisten, waarna begin 2023 de nieuwe Auto van het Jaar bekend wordt gemaakt. In onderstaande video loopt Frank Buma - namens de ANWB een van de Nederlandse juryleden - tussen de potentiële winnaars door en tipt zijn favorieten.

Lees meer over de Auto van het Jaar-verkiezing.

Lees meer over elektrisch rijden.