Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In 55 jaar aan Opels naar de Auto van het Jaar-verkiezing

6 oktober 2022 ANWB autoredactie ondervindt technische vooruitgang aan den lijve

Hoeveel zijn we als automobilisten opgeschoten de afgelopen 55 jaar? De ANWB zocht het uit aan de hand van een ‘roadtrip’ in de nieuwste Opel Astra en een B-Kadett van eind jaren ’60.

Oud versus nieuw: het klinkt alsof we hier onze autoredacteuren Gert Wisse en Frank Buma beschrijven. In dit geval doelen we echter op de personenwagens waarmee de mannen afreisden naar de voorverkiezing van de Auto van het Jaar.

Blik vooruit

In het verleden gebruikten de heren daarvoor altijd auto’s met de nieuwste techniek aan boord. In 2018 reed Gert in een toenmalige Ford Focus op benzine naar de Deense noordkust en probeerde Frank hem bij te houden in de volledig elektrische Nissan Leaf. In 2021 koos Frank voor een wagen op waterstof – de Toyota Mirai – waar Gert aantrad in een plug-in hybride BMW 5 Serie.

Ditmaal besloten de mannen echter niet vooruit-, maar terug te blikken. In een hagelnieuwe Opel Astra en een B-Kadett uit 1967 (!) maakte onze autoredactie de bijna 1.100 kilometer lange autorit van Den Haag naar Tannisby, in een poging het antwoord te formuleren op de vraag wat 55 jaar technische vooruitgang de automobilist heeft gebracht.

Het mag voor zich spreken dat personenwagens in de tussenliggende tijd een stuk veiliger zijn geworden. Beter voor het milieu ook, en bovenal heel wat luxer. Maar we blijken onderweg ook het een en ander te zijn verloren. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan onze begeleidende video!

Lees meer over de Auto van het Jaar-verkiezing