Brandstofprijzen in de vakantielanden

Hoe tank je betaalbaar deze zomer?

Het wás altijd simpel. Gewoon wachten met tanken tot je de Duitse of Belgische grens gepasseerd was. Als Luxemburg op je route lag, maakte je daar sowieso een spotgoedkope tankstop. Ook in landen als Spanje en Oostenrijk rekende je altijd lachend af, terwijl je een tankstop in ‘dure’ brandstoflanden als Italië, Zwitserland en Frankrijk probeerde te vermijden.

Update 22/7: De brandstofprijzen inmiddels iets gezakt t.o.v. de prijzen in de tabel. Zo kost benzine nu € 1,75 per liter en diesel € 1,79 per liter bij alle tankstations in Luxemburg. Benzine tanken buiten de snelweg blijft echter goedkoper dan tanken in Luxemburg: in Duitsland tank je benzine/E10 momenteel al vanaf € 1,65 per liter buiten de snelweg. Diesel is in Duitsland bij veel tankstations slechts een paar cent per liter duurder dan in Luxemburg.

Luxemburg deze zomer niet de goedkoopste

Dit jaar ligt dat anders. Door accijnsverlagingen in een aantal landen en sterk gestegen brandstofprijzen – onder meer vanwege de oorlog in Oekraïne – moet je dit jaar een iets andere tankstrategie toepassen op weg naar je bestemming. Zélfs Luxemburg is van de troon gestoten als veruit de goedkoopste van de negen populairste vakantie- en doorreislanden: op dit moment tank je benzine zelfs goedkoper bij tankstsations buiten de snelweg in Duitsland. Diesel is nog wel een paar cent goedkoper in het het dwergstaatje dan bij onze oosterburen.

Prijsverschil aan versus buiten de snelweg  

De ANWB publiceert dagelijks een lijst van de adviesprijzen door heel Europa, maar die vertellen slechts het halve verhaal. Net als in Nederland verschillen in veel vakantielanden de brandstofprijzen tussen stations aan de snelweg en daarbuiten flink. Zo kun je met name in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland veel geld besparen door de snelweg even te verlaten. Onderstaand een lijst van de prijzen direct aan de snelweg én vlak daarbuiten in de negen populairste vakantie- en doorreislanden.

In vier landen diesel duurder dan benzine

Opvallend dit jaar: in veel landen zijn de verschillen binnen en buiten de snelweg veel kleiner dan voorgaande jaren. Alleen in Duitsland en Oostenrijk kun je écht flink besparen buiten de snelweg (zie tabel hierboven), in de andere landen zijn de verschillen kleiner of zelfs nihil. Tanken buiten de snelweg is vooral aantrekkelijk in landen zonder tolwegen (dus zonder tijdrovende tolpoortjes). Zo kun je in Nederland, Zwitserland en in iets mindere mate ook in België toch nog flink wat besparen door te kiezen voor een afslag richting tankstation. Andere constatering: in steeds meer landen betaal je meer voor diesel dan benzine (Duitsland, Zwitserland, België en Oostenrijk) terwijl de prijsverschillen tussen beide brandstoffen in veel andere landen te verwaarlozen zijn. Dieselrijders komen er dus extra slecht vanaf deze zomer. 

Strategisch tanken

Verder is het deze zomer vooral een kwestie van strategisch tanken: tank zeker in Duitsland en Oostenrijk buiten de snelweg. Dat scheelt je tot wel meer dan 50 cent per liter benzine in Duitsland. Kom je door Zwitserland of is dat je bestemming? Dan kun je in elk omliggend land een stuk goedkoper tanken. Als je tankinhoud voldoende probeer tanken in het Alpenland dan helemaal te mijden. Zelfs doorrijden tot Italië, tot voor kort nog een van de duurste tanklanden van Europa, is nu voordeliger dan tanken in Zwitserland. En rijd je in een dieselauto op weg naar Frankrijk? Dan kun je tankstations in België beter helemaal vermijden, en wachten tot je in La Douce France bent. Want daar is gazole (diesel) goedkoper dan in België. 

Goedkoop tanken?

Helaas: goedkoop zal je deze zomervakantie nergens kunnen tanken. Vrijwel overal liggen de gemiddelde prijzen boven de € 2 per liter, zowel voor benzine als diesel. Door wat moeite te steken in het vinden van een goedkoper tankstation langs je route met een app of website kun je op een retour van zo’n 2000 kilometer makkelijk enkele tientallen euro’s besparen. Rijd je door Duitsland, dan kun je zelfs met gemak € 60 of meer besparen.

Klik hier voor tips, adviezen en prijzenapps per land

Verantwoording tabel/onderzoek: alle prijzen werden eind juni zowel ter plekke (dus daadwerkelijk bij de stations) genoteerd of opgezocht via apps en websites voor de meest recente datum (in de meeste gevallen 12 juli of later). De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op steekproeven van zo’n tien tot dertig stations per categorie. Let wel, de brandstofprijzen zullen flink blijven schommelen deze zomer (op moment van schrijven waren ze aan het dalen), maar de verschillen onderling (aan/buiten de snelweg en tussen de landen onderling) zullen blijven bestaan.