Zo bespaar je nog meer op je brandstofkosten

Dit kost jouw auto en dit is wat je kunt besparen

Het zal niemand zijn ontgaan dat we momenteel een recordhoog bedrag voor de brandstof betalen. Dus we willen besparen in de brandstofkosten. Dit kun je doen door korte ritjes te combineren en de fiets in plaats van de auto te pakken, maar wat levert dat nou eigenlijk echt op? Dit brengen we voor je in kaart.

Grote zorgen over de prijsstijging van benzine

In maart 2022 heeft de ANWB onderzoek gedaan onder ruim 1350 leden naar wat de benzineprijsstijging met ons doet. 78 procent maakt zich zorgen over deze stijging en 60 procent geeft aan dat dit zijn of haar rijgedrag beïnvloedt. Een derde kiest voor ander vervoer om naar werk en sociale evenementen te gaan. De grote meerderheid geeft aan de auto te laten staan als de hoge prijzen blijven zoals ze nu zijn. Op de vraag wat ze dan voor vervoer gebruiken om naar het werk te gaan, wordt al snel de fiets genoemd. 62 procent geeft aan de fiets dan ook te gebruiken voor andere recreatieve doeleinden, zoals familiebezoek en andere uitjes.

Dit zijn best forse percentages. En goed nieuws. Want het lijkt erop dat mensen de auto best wel willen laten staan, mits de fiets een alternatief is en ze er ook nog iets voor terugkrijgen: geld in de knip.

Dit bespaar je op je auto

Stel, je rijdt een van de meest gebruikte auto’s, type Volkswagen Polo, en je wilt weten wat jouw auto kost per maand en per kilometer. Onderstaand overzicht maakt dit duidelijk. De variabele kosten hangen samen met het gebruik. Die bespaar je wanneer je de auto laat staan. Vaste kosten hangen samen met het bezit. Als je de auto verkoopt, bespaar je zowel de vaste als variabele kosten; in het geval van het voorbeeld € 378 per maand.

VOLKSWAGEN POLO 1.2TSI 77KW

Bouwjaar Oktober 2010

Aanschafprijs € 11.250

Aanschafdatum Juni 2018

Kilometerstand bij aanschaf 75.000 km

Verwachte bezitsduur 4 jaar

Verwacht aantal kilometers per jaar 10.000 km

 
Omschrijving     Per maand Per kilometer
Vaste kosten € 171 20,6 ct
  1. Vaste afschrijving
  7,5 ct
  1. Verzekering     
  5,9 ct
  1. Motorrijtuigenbelasting
  4,2 ct
  1. Onderhoud carrosserie en diversen
  3,0 ct
     
Variabele kosten € 207 24,8 ct
  1. Variabele afschrijving
  4,4 ct
  1. Brandstof
  13,7 ct
  1. Reparatie en onderhoud
  5,6 ct
  1. Banden
  1,1 ct
     
Rente € 0 0,0 ct
Totale kosten € 378 45,4 ct

Test jezelf: laat je auto een week staan, pak de fiets en houd bij met circa € 0,25 per bespaarde kilometer. Als je dan 10 kilometer per dag fietst – weekend uitgezonderd – win je € 12,50. Dat is € 50 op maandbasis.

Uiteindelijk kun je dus aardig wat besparen en al helemaal op jaarbasis. Hiervan kun je een fijne (elektrische) fiets kopen. Bereken ook jouw besparing met de ANWB Autokostentool

Pak de fiets; gezond, goedkoop en gemakkelijk

Soms is een auto een must voor bijvoorbeeld werk. Maar op een tweede auto, die voornamelijk voor korte ritjes wordt gebruikt, zou je kunnen bezuinigen. Korte ritten zijn eigenlijk niet goed voor je auto – de motor komt onvoldoende op temperatuur, slijt daardoor sneller en het brandstofverbruik is hoger. Door die ritten te combineren bespaar je in je portemonnee. Maar ga je voor een forse bezuiniging in je mobiliteitskosten, dan is een (elektrische) fiets het beste alternatief voor de tweede auto. Bijkomende voordelen zijn dat je dagelijks je beweging buiten hebt, het beter voor het milieu is en je – zeker op de e-bike – soms sneller op plaats van bestemming bent dan met de auto.

Ontdek de handige fietstips van de ANWB

Vind hier jouw ideale e-bike