Zo koop je verstandig een cabrio

Rijden in een cabriolet hoeft niet duur te zijn, maar kan wel prijzig uitpakken!

De zon op je bol, de wind door je haren en de geur van vers gemaaid gras in je neus: cabriorijden werkt verslavend. Met deze tips houd je ook figuurlijk het hoofd koel wanneer je op zoek gaat naar een gebruikte cabriolet.

1) Kies je kap

Cabriolets heb je in verschillende soorten en maten. Voor 5 mille koop je al een hele aardige! Het dak bepaalt in grote mate de praktische inzetbaarheid van jouw cabrio. Een stoffen kap kun je eenvoudig oprollen, maar een stalen klapdak neemt zo'n beetje de complete kofferbak in beslag. Het eerste wat jij je dus moet afvragen is: waarvoor ga je jouw cabriolet gebruiken? Wordt het een tweede auto of is het jullie enige vervoermiddel? En wil je er uitsluitend toertochtjes mee maken, of ga je er straks ook mee op vakantie? Het antwoord op zulke vragen helpt je tijdens de zoektocht naar jouw ideale open auto.

2) Controleer op een sluitende historie

Het is verleidelijk om de proefrit in jouw beoogde cabrio in een opwelling af te sluiten met een handtekening onder het koopcontract. Maar een gebruikte cabriolet is evengoed een tweedehands auto, met alle risico's van dien. Neem dus rustig de tijd om eerst een stapeltje oude rekeningen door te lopen. Wat heeft de auto van jouw keuze allemaal al gehad, los van gewone servicebeurten? In alle gevallen geldt, niet anders dan bij een ‘gewone’ auto: lees je eerst in! Daarmee ben je nu al begonnen, maar zoek van de merken en types waar je interesse naar uitgaat ook eens een occasiontest op.

3) Lees je in

We schreven eerder al dat er verschillende types cabriolet bestaan, met elk hun eigen aandachtspunten. Een stoffen kap slijt en vervangen is kostbaar, zeker wanneer je jouw oog hebt laten vallen op een open auto voor 4 personen. Kan het dak elektrisch worden bediend, controleer dan of dit zonder haperen gebeurt. Dat is van extra groot belang bij zogenaamde coupé-cabriolets: open auto's met een stalen klapdak. Een adembenemend schouwspel om in werking te zien, maar als er iets stuk gaat, snak je van de garagerekening even goed naar adem!

Lees meer over het kopen van een tweedehands auto