Lichtgewicht elektrische stadsbus winnaar Automotive Innovation Award

ANWB steunt prijs die Nederlandse innovatiekracht in de automotive sector een podium biedt

De vierde editie van de Automotive Innovation Award kent letterlijk een grote winnaar: een volledig elektrische stadsbus, gemaakt van koolstofvezel.

De Automotive Innovation Award wordt al sinds 2015 uitgereikt om te illustreren hoe belangrijk de rol is die Nederland speelt in de autowereld. Veel van die innovaties vinden achter de schermen plaats, zoals de slimme laadoplossing die PowerD aan wagenparkbeheerders biedt. Daarmee won het bedrijf dit jaar de Automotive Innovation Award in de categorie 'Service'.

Groter bereik

Ebusco schreef de categorie 'Technology' op hun naam. Met hun lichtgewicht elektrische stads- en streekbus lieten zij de andere twee genomineerden bij de spreekwoordelijke halte achter. De Nederlandse firma maakt al elektrische bussen sinds 2010. Ze vallen nu in de prijzen met hun derde generatie, die is gemaakt van koolstofvezel. Daardoor weegt de bus minder dan een regulier exemplaar en kan er een grotere afstand worden afgelegd op dezelfde hoeveelheid stroom.

De jury van de Automotive Innovation Award, onder leiding van voorzitter Jan Peter Balkenende, roemt de Ebusco 3.0 om het feit dat het voertuig laat zien 'dat Nederland voorop loopt op het gebied van duurzaam openbaar vervoer'. Vanaf 2022 zal de elektrische bus in ieder geval gaan worden ingezet in de Gooi- en Vechtstreek.

Eerdere winnaars

De Automotive Innovation Award is een initiatief van ANWB, BOVAG, LeasePlan, RAI Automotive Industry NL, RAI Vereniging en Roland Berger. Eerdere winnaars waren onder meer kaartenmaker TomTom en Lightyear, fabrikant van een elektrische auto op zonne-energie.