Naar artikel

Duitse autobeurs IAA keert terug in nieuw jasje

7 september 2021 Eindelijk weer een autotentoonstelling! Hoewel..?

De Duitse IAA is de eerste Europese autoshow die wordt georganiseerd sinds de coronacrisis. Maar dat je tijdens jouw bezoek een mondkapje op moet, is niet de grootste verandering.

Samen met de Autosalons van Genève en Parijs is de IAA de grootste autobeurs in Europa. Vanwege de wereldwijde gezondheidscrisis werden zulke tentoonstellingen de afgelopen anderhalf jaar niet georganiseerd. De IAA mag wel doorgaan, ook al is het dan met een vaccinatiebewijs of een negatief coronatestresultaat op zak.

Flinke rit

Toch is dat niet de grootste verandering. Voorheen vond de Duitse show altijd plaats in Frankfurt, maar dit jaar strijkt de tentoonstelling voor het eerst neer in het veel zuidelijker gelegen München. Dat maakt een spontaan bezoek tot een inspannende onderneming. Ga je met de auto, dan ben je vanuit Nederland zomaar 8,5 uur onderweg.

Daar komt nog eens bij, dat de beurs een nieuwe insteek kent. Ditmaal draait de IAA om mobiliteit in een veel bredere zin: behalve nieuwe - veelal elektrische - auto’s zijn er ook allerhande alternatieve vervoersoplossingen te zien. Interessante materie, maar minder leuk om naar te kijken. Veel van zulke stands hebben zelfs alleen reclameborden staan.

Gratis OV

Fabrikanten die acte de présence geven, zijn veelal van Duitse makelij. Merken als Audi, BMW, CUPRA, Mercedes, Mini, Porsche en Volkswagen hebben een eigen stand, of een paviljoen elders in München. Op de publieksdagen rijden er speciale shuttles van het beursterrein naar de binnenstad, maar je kunt ook het openbaar vervoer gebruiken. Op vertoon van een geprinte IAA-toegangskaart is dat gedurende de beurs gratis.

Veel nieuwe auto’s zijn op de IAA weliswaar voor het eerst in levenden lijve te zien, maar beleefden hun officiële onthulling al eerder. Zoals de BMW i4 of het productiemodel van de CUPRA Born. Fabrikanten maken vooral goede sier met een blik in de (al dan niet nabije) toekomst. Volkswagen toont met de ID.Life bijvoorbeeld een studiemodel van een compacte elektrische auto en Mercedes hint op een volledig elektrische G-Klasse met wel vier motoren (een voor elk wiel).

Niet uit Duitsland

Het autobedrijf uit Stuttgart onthult ook hun EQE: die luxe sedan op stroom is wél een primeur en moet volgend jaar al in de Nederlandse showrooms staan. Ander heet nieuws is afkomstig van een van de weinige merken die niet uit Duitsland afkomstig zijn: Renault grijpt de IAA aan om het doek van diens vijfde generatie Mégane te trekken. Je kunt ook proefzitten in de Dacia Jogger en Kia Sportage. De imposante Hyundai Prophecy EV Concept is vooralsnog alleen bedoeld om naar te kijken: in 2023 moet een op deze showcar gebaseerde EV daadwerkelijk verkrijgbaar zijn onder de typenaam IONIQ 6.

De IAA vindt plaats van dinsdag 7- tot en met zondag 12 september en een toegangskaart voor het beursterrein kost minimaal 20 euro. Wie dit weekend toevallig toch in München is, kan kosteloos de verschillende merkpaviljoens in de binnenstad bezoeken.
 

Lees meer over elektrisch rijden