Aston Martin DB5: nog altijd 007's auto

Ultieme James Bond-sportwagen schittert wederom in nieuwste film geheim agent

Vraag een willekeurig iemand op straat naar de auto van James Bond, en het antwoord luidt waarschijnlijk de Aston Martin DB5. Maar er is nóg een model dat aanspraak maakt. In beide gevallen zijn de originele filmauto’s hier in Nederland te bewonderen!

Sinds ‘Goldfinger’ in 1964 op het witte doek verscheen, is de rol van James Bond al door diverse acteurs vertolkt. Maar de sportwagen die in die film zijn entrée maakt, is tot op de dag van vandaag dezelfde: de Aston Martin DB5. Ook in de nieuwste Bond-film ‘No Time To Die’, die vanaf donderdag 30 september in de Nederlandse bioscopen gaat draaien, is er weer een prominente rol weggelegd voor de iconische Aston Martin.

Grof geld

De filmmakers klopten ooit bij de Britse sportwagenbouwers aan, omdat de geheim agent in een Aston Martin reed in het boek dat aan ‘Goldfinger’ ten grondslag lag. Vandaag de dag is een optreden in een Bond-film een gedroomde vorm van ‘product placement’, waar autofabrikanten grof geld voor over hebben. Maar begin jaren ’60 waren ze bij Aston Martin heel wat minder enthousiast: in eerste instantie moest er betaald worden om de DB5 te mogen gebruiken!

Sindsdien is de beroemde sportwagen te zien geweest in de Bond-films ‘Thunderball’ (1965), ‘Goldeneye’ (1995), ‘Tomorrow Never Dies’ (1997), ‘Casino Royale’ (2006), ‘Skyfall’ (2012), ‘Spectre’ (2015) en nu dus ‘No Time To Die’. Aston Martin heeft nooit meer om geld gevraagd: acteur Daniel Craig, die in de nieuwste film afzwaait als ’s werelds beroemdste geheim agent, mag naar verluidt zelfs voor de rest van zijn leven kosteloos auto’s bij hen uitzoeken!

Geweren uit de knipperlichten

Ter gelegenheid van ‘No Time To Die’ bracht de fabrikant vorig jaar al een gelimiteerd aantal ‘nieuwe’ DB5’s uit, compleet met alle trucs die de filmauto zo beroemd hebben gemaakt. Voor dik drie miljoen euro kun je jouw nummerplaten laten draaien, geweren uit de knipperlichten tevoorschijn toveren of een rookgordijn optrekken. Maar wat voor 007 opgaat, geldt nu eenmaal niet voor iedereen. Juist vanwege die gadgets – en het feit dat er een originele zescilinder benzinemotor met drie carburateurs onder de lange motorkap schuilgaat – mogen de gefortuneerde eigenaren niet met het apparaat de openbare weg op.

De DB5 waarmee het allemaal begon, het exemplaar uit ‘Goldfinger’, werd ooit in een oplage van 4 stuks vervaardigd. Een van die sportwagens is te zien in het Louwman Museum in Den Haag, compleet met legendarische snufjes. Maar er huist nóg een beroemde Bond-auto in Nederland. Bij 2CV specialist Sander Aalderink in Wormer staat een originele Citroën 2CV, zoals die is gebruikt voor de opnames van ‘For Your Eyes Only’ (1981).

Knalgeel Lelijk Eendje

In die film raakt 007’s karakteristieke Engelse sportwagen al gauw buiten gebruik, waarna hij een wagonlading boeven moet zien af te schudden in een knalgeel Lelijk Eendje. Zoals dat wel vaker het geval is met filmauto’s, is niet helemaal duidelijk waarvoor het exemplaar uit Wormer precies is gebruikt. Hij heeft in ieder geval een viercilinder benzinemotor uit de veel grotere Citroën GS onder de kap, die nodig was om de schurken daadwerkelijk voor te kunnen blijven. De voetenbak - normaal uitgevoerd in de buitenkleur - is in dit geval zwart gespoten, omdat de stuntmannen tijdens de wilde achtervolgingsscène geen vloermatten in hun gezicht wilden krijgen. Maar een rolkooi ontbreekt, waardoor het zomaar eens zou kunnen zijn dat Roger Moore ‘himself’ in deze Citroën zijn teksten heeft opgenomen!

Nu ‘No Time To Die’ dan eindelijk op het witte doek te zien gaat zijn – de releasedatum van de rolprent werd vanwege de coronacrisis herhaaldelijk uitgesteld – greep autoredacteur én filmliefhebber Frank Buma zijn kans om beide automobiele beroemdheden een bezoek te brengen: