ANWB ondersteunt Solar Team TU/e

Op zonnestralen naar Zuid-Spanje

Op reis met een camper die alleen zonnestralen nodig heeft om te rijden en te kunnen kamperen. Ultieme vrijheid op wielen. Het Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaat het doen. Op 18 september begint hun bijzonder duurzame reis naar Zuid-Europa.

Elke twee jaar vormen studenten van de TU/e een nieuw Solar Team om samen een zonnecelauto te ontwikkelen. Hun doel is al sinds jaar en dag deelnemen aan de World Solar Challenge, dwars door Australië. Al vier keer kwamen teams als eerste over de streep. Deze successen hebben geleid tot een echte zonneauto die binnenkort in productie gaat: de Lightyear One.

Stella Vita is zelfvoorzienend

Ondanks dit succesverhaal hebben de studenten van de nieuwste lichting voor een totaal andere benadering gekozen. Zij bouwden een camper die volledig op zonnestralen kan rijden en kamperen. SHOW noemen ze dit: Self-sustaining House On Wheels (zelfvoorzienend huis op wielen). De uitvinding kreeg als roepnaam Stella Vita.

Om hun vinding in de praktijk te testen, rijden de studenten op 18 september 2021 weg uit Eindhoven en gaan ze op weg naar het Zuid-Spaanse Tarifa, het zuidelijkste puntje van Europa. Het is een reis van zo’n 3000 kilometer, die ze af willen leggen in 29 dagen.

Een camper in druppelvorm

Om dit voor elkaar te krijgen, heeft het team een camper ontworpen met de meest ideale vorm om luchtweerstand zo laag mogelijk te houden: die van een waterdruppel. Het hele dak is gemaakt van zeer efficiënt werkende zonnepanelen. Er is gebouwd met lichte, sterke materialen en de studenten hebben een accupakket ontwikkeld dat voornamelijk nodig is voor het kamperen. Het rijden wordt tenslotte rechtstreeks door de zon verzorgd.

Een druppelvorm is echter niet ideaal om in te verblijven; de daklijn loopt taps toe, daar kun je niks mee. Maar ook daar hebben de studenten iets op gevonden: Stella Vita heeft een hefdak. En het mooie is: als dit wordt uitgeklapt, zijn er – behalve voldoende binnenruimte – twee keer zoveel zonnepanelen.

ANWB helpt mee

Op de flank van Stella Vita staat tussen de namen van alle sponsoren ook die van ons. De ANWB doet mee omdat dit een prachtig duurzaam project is dat duidelijk maakt wat er nu al mogelijk is op het gebied van elektrisch rijden – én wat we nog kunnen verwachten. Stella Vita is haar tijd immers ver vooruit.

De ANWB ondersteunt het studententeam op allerlei gebieden: voertuigverzekering, een ANWB-laadpas voor de elektrische volgauto’s, het uitstippelen van de route, het verschaffen van praktische informatie vanuit de Alarmcentrale en steunpunten in Frankrijk en Spanje.

Volg de studenten

Wil je meer weten over het project en de studenten volgen tijdens hun rit naar Tarifa, dan kun je terecht op hun website.