Plug-in of waterstof: welke sedan is eerder in Denemarken?
Frank en Gert doen opnieuw wedstrijd richting voorverkiezing Auto van het Jaar
Drie jaar geleden konden jullie zien hoe autoredacteuren Frank en Gert in een benzine- én een elektrische auto naar de Deense kust afreisden. Frank kwam als laatste aan, maar doet op waterstof een tweede poging. Weet Gert hem in een plug-in hybride opnieuw voor te blijven..?
In 2018 zag de wereld er nog heel anders uit. Dan doelen we niet op de wereldwijde gezondheidscrisis waarin we nog altijd verkeren, maar het lijstje genomineerden voor de Auto van het Jaar-verkiezing. Drie jaar terug maakte slechts een handvol volledig elektrische modellen kans op die titel. Vandaag de dag doen er nog maar twee auto’s zónder stekker aan de verkiezing mee!
Explosieve groei
Momenteel kun je in Nederland slechts voor twee personenwagens op waterstof terecht, maar Frank verwacht dat de aandrijflijn een soortgelijke, explosieve groei zal gaan doormaken als een elektrische auto op batterijen. Vandaar dat hij ditmaal de Toyota Mirai uitkoos om mee naar Denemarken te rijden, waar traditiegetrouw de voorverkiezing van de Auto van het Jaar wordt gehouden.
Gert, normaliter geen voorstander van elektrisch aangedreven auto’s, snapt dat hij anno 2021 niet langer achter kan blijven. Hij verscheen daarom aan de start van de dik 1.000 kilometer lange tocht in een plug-in hybride BMW 5 Serie. Beide sedans zijn ongeveer even duur: de Duitser heeft een vanafprijs van € 62.582, terwijl de Japanner minimaal € 65.995 moet kosten.
Verder op benzine
De BMW heeft een accupakket met een omvang van 11,1 kWh: daarmee komt de 5 Serie ongeveer 60 kilometer op een volle batterij. Is de van huis meegebrachte stroom op, dan ligt er altijd nog een viercilinder benzinemotor onder de kap om de resterende reisafstand mee af te leggen.
Franks Toyota is in feite een elektrische auto, met dit verschil dat de stroom niet uit het stopcontact komt, maar in de Mirai zelf wordt gemaakt met behulp van een brandstofcel. Daarvoor heb je zuurstof en waterstof nodig. Dat eerste komt via de grille van de auto aanwaaien; de waterstof tank je bij een waterstofstation. Vervolgens kun je rond de 500 kilometer afleggen. De Toyota heeft geen ‘reservemotor’, zoals de BMW die heeft: is je waterstof op, dan kun je alleen nog verder achterop een takelwagen.
100 waterstofstations
Bijkomend nadeel is, dat je op het moment van schrijven nog niet overal waterstof kunt tanken. In Duitsland bestaan er echter al bijna 100 waterstofstations en in Denemarken liggen de 9 pompen toevallig allemaal langs de route die Frank moest afleggen. Hij had dan ook alle vertrouwen in een goede afloop, zolang Gert zijn BMW maar zou gebruiken zoals je een plug-in hybride hoort in te zetten: door te ‘stekkeren’ waar dat kan. In onderstaande video zie je hoe dat afliep:
Lees onze afzonderlijke rijtesten van deze twee testauto’s:
BMW 530e Sedan
Toyota Mirai
Meer nieuws
- Dubbeltest BMW X1 PHEV versus Alfa Romeo Tonale PHEV 24 mrt 2023
- Ford Explorer EV: Focus op elektrisch 21 mrt 2023
- Lease voordelig een nieuwe Opel 13 mrt 2023
- Silence: nieuwe EV met uitneembare accu’s voor 17 mille 24 feb 2023
- Terug van weggeweest: badge engineering 17 feb 2023
- Dubbeltest Renault Austral versus Toyota Corolla Cross Hybrid 27 jan 2023