Nu ook recyclingbijdrage op importauto's

Met ingang van 30 april 2021 wordt een recyclingbijdrage geheven van €30 op alle auto’s waarvoor een Nederlands kenteken wordt aangevraagd. De recyclingbijdrage geldt dan niet meer alleen voor nieuwe auto’s, maar ook voor auto’s die worden geïmporteerd uit het buitenland en voor het eerst een Nederlands kenteken krijgen.

De recyclingbijdrage is een eenmalige bijdrage boven op de aanschafprijs van een personenauto of lichte bedrijfswagen. Het geld dat wordt geïnd komt ten goede aan verantwoorde en hoogwaardige autorecycling. Op de meeste auto’s in Nederland wordt al een recyclingbijdrage geheven. Vanaf april 2021 zal dit gaan gelden voor alle auto’s, dus ook voor geïmporteerde auto’s – ongeacht of dit nieuwe of oude auto’s zijn en ongeacht of ze door een particulier of garagebedrijf worden ingevoerd. De recyclingbijdrage is sinds 1 januari 2021 €30,– per auto.

Waar wordt het geld voor gebruikt?

Dankzij het geld dat wordt geïnd met de recyclingbijdrage kan Auto Recycling Nederland (ARN) samen met zo’n 300 recycling- partners door heel Nederland auto’s verantwoord en hoogwaardig recyclen. De laatste jaren werden ruim 200.000 afgedankte auto’s per jaar duurzaam gerecycled, waarbij vrijwel alle materialen zijn hergebruikt. In totaal heb je het dan elk jaar over zo’n 187 miljoen kilo aan materialen! Hierdoor konden autodemontage-, shredder- en recyclingbedrijven de laatste jaren een recyclingpercentage van ruim 98 procent realiseren. Daarmee komt Nederland ruim boven de Europese norm van 95 procent recycling uit.

Een auto importeren, hoe werkt dat?