75 jaar Wegenwacht: Volkswagen Golf II

Iconische auto’s uit het Wegenwacht-verleden

Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Wegenwacht belichten we in onze videoserie 'Sterren onder het doek' iconische auto's. Ditmaal een 'gouwe ouwe' uit ons eigen wagenpark: de Volkswagen Golf II.

Van de Volkswagen Golf zijn er sinds diens introductie in 1974 meer dan 30 miljoen exemplaren gemaakt. De compacte gezinsauto deed bij de Wegenwacht tientallen jaren dienst als hulpvoertuig. De Golf die in onze video centraal staat, is van de tweede modelgeneratie. De ANWB gebruikte toen de hatchback, omdat een stationwagon simpelweg nog niet bestond. Die carrosserievariant kwam er pas in de derde serie, wat qua binnenruimte natuurlijk uitkomst bood.

Sommige van deze Golfs werden voorzien van een experimenteel start-stopsysteem, dat als bouwpakket bij de Wegenwacht werd aangeleverd. Inmiddels is dergelijke techniek gemeengoed, maar in 1991 nog niet! Hartstikke slim natuurlijk, want Wegenwachtauto’s maakten enorm veel kilometers. Om diezelfde reden is de lichtbak een driehoek met de punt naar voren. Die vorm was het meest aerodynamisch en dat scheelde de ANWB op jaarbasis 100.000 gulden aan brandstofkosten ten opzichte van een regulier exemplaar.

Hele volksstammen

Rijden met zo'n Golf voelt heel vertrouwd. Hele volksstammen reden destijds in zo'n Volkswagen! Iedereen kende wel iemand die er eentje had. Onder de kap ligt een 54 pk sterke, 1.6-liter viercilinder dieselmotor. Daarvan zijn de prestaties nog heel behoorlijk, maar het lawaai dat de motor maakt en de rook die er uit de uitlaat komt, kunnen tegenwoordig echt niet meer.

Anno 2021 zijn we bij de achtste generatie van de Golf aanbeland: het eenvoudige dashboard heeft inmiddels plaatsgemaakt voor digitale aanraakschermen. Sterker nog: Volkswagen zegt dat de elektrische ID.3 de rol van de Golf gaat overnemen. Daarmee zit het model definitief in de herfst van zijn bestaan.

Kijk aflevering 1 terug, die in het teken staat van de Wegenwacht Renault 4

Kijk aflevering 2 terug, die in het teken staat van het A-Team busje

Kijk aflevering 3 terug, die in het teken staat van de politie-Porsche

Kom meer te weten over het 75 jarig bestaan van de Wegenwacht