75 jaar Wegenwacht: Land Rover Defender

Iconische auto’s uit het Wegenwacht-verleden

Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Wegenwacht belichten we in onze videoserie 'Sterren onder het doek' iconische auto's. In deze slotaflevering zetten we de Land Rover Defender in het zonnetje; een terreinauto die bijna net zo lang bestaat als de ANWB oud is!

In het geval van de Land Rover Defender hebben we het met recht over een icoon. Al was het maar, omdat de terreinwagen in min of meer ongewijzigde vorm 67 jaar in productie is geweest. Bijna net zo lang als de Wegenwacht bestaat! De Defender heeft ook een blauwe maandag als Wegenwachtvoertuig dienst gedaan. Als afsleepauto om precies te zijn, met een grote aanhanger erachter. 

De terreinauto, die zijn leven zonder typeaanduiding begon, kende de afgelopen decennia vele verschijningsvormen. Je had hem als Wegenwacht sleepwagen, maar ook als brandweerauto, ambulance of legervoertuig. Bovendien viel de oorspronkelijke Defender regelmatig op het witte doek te bewonderen, bijvoorbeeld in de James Bond-films en de rolprent rond computerspelheldin Lara Croft.

Schoonspuiten met de hogedrukreiniger

De Defender was er met een korte- en lange wielbasis. Daar komen de cijfers '90' en '110' vandaan, die tot op de dag van vandaag worden gevoerd. Zo’n korte is extra goed in het terrein, omdat je minder snel met de bodem vast komt te zitten. Het interieur van de beroemde Land Rover is bewust spartaans gehouden, zodat je de knoppen zelfs met handschoenen aan kunt bedienen. Schoonspuiten deed je gewoon met een hogedrukreiniger. Van buiten én van binnen!

In de Defender moet je nog ouderwets hard werken achter het stuur. De koppeling intrappen heeft meer weg van een beenoefening in de sportschool. Maar in combinatie met een gewicht van net geen twee ton kun je de 122 pk die de viercilinder dieselmotor levert, nou niet bepaald ‘sportief’ noemen. Onderweg hoor je de krachtbron stampen en de wind fluiten; dat is wel anders in de terreinauto die je tegenwoordig onder dezelfde modelnaam kunt kopen. Maar juist het feit dat je er zélf iets van moet maken, maakt de oorspronkelijke Land Rover zo charmant.

Kijk aflevering 1 terug, die in het teken staat van de Wegenwacht Renault 4

Kijk aflevering 2 terug, die in het teken staat van het A-Team busje

Kijk aflevering 3 terug, die in het teken staat van de politie-Porsche

Kijk aflevering 4 terug, die in het teken staat van de Volkswagen Golf II

Kijk aflevering 5 terug, die in het teken staat van de Citroën Ami 8

Kom meer te weten over het 75 jarig bestaan van de Wegenwacht