75 jaar Wegenwacht: Citroën Ami 8

Iconische auto’s uit het Wegenwacht-verleden

Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Wegenwacht belichten we in onze videoserie 'Sterren onder het doek' iconische auto's. Ditmaal de Citroën Ami, die maar kort het ANWB-schild droeg. Waarom eigenlijk?

In de jaren ’60 bestond het gamma van Citroën uit de Lelijke Eend en de Snoek. Ruimte genoeg dus voor een extra model. De Fransen wisten ook al waar dat moest komen: preciés tussen die twee iconische personenwagens in. En dus werd op basis van de 2CV een compleet nieuwe Citroën ontwikkeld: de Ami, Frans voor ‘vriend’. 

In vergelijking met een 2CV of een DS oogt de Ami misschien minder uitgesproken, maar het is bepaald geen alledaagse auto. De carrosserie zit vol met ribbels en plooien, in een poging het dunne plaatwerk wat extra versteviging te geven. Letterlijk uiterlijke schijn, want van een veiligheidsuitrusting was in de jaren ’70 nog geen sprake!

Flinke schoenen te vullen

Het model kwam precies op tijd om de Lelijke Eend als Wegenwacht voertuig af te lossen. Niet de minste schoenen om te vullen; de 2CV was 14 jaar lang de dienstwagen van de Wegenwacht geweest. De Gele Rijders hadden er desondanks zin in, want zo’n Ami is veel meer auto dan een Lelijke Eend. De Ami was ruim, zowel voor de spullen die mee moesten als de bestuurder zelf, die achter het stuur meer bewegingsruimte had. Maar al na drie jaar gaan de ANWB en het merk met de ‘double chevron’ uit elkaar.

Hij mocht dan wel groter zijn dan een Lelijke Eend: de Ami was in feite natuurlijk gewoon een 2CV. Met dezelfde pechgevoelige, luchtgekoelde tweecilinder benzinemotor. Die krachtbron moest er nu nóg harder aan trekken, omdat het autootje behalve al dat Wegenwacht gereedschap ook de extra kilo’s van de grotere koets moest voortbewegen. In 1973 wordt de eerste Ami in dienst genomen en in 1976 valt dan het doek. Sindsdien heeft er ook nooit meer een Citroën het Wegenwacht-schild gedragen.

Kijk aflevering 1 terug, die in het teken staat van de Wegenwacht Renault 4

Kijk aflevering 2 terug, die in het teken staat van het A-Team busje

Kijk aflevering 3 terug, die in het teken staat van de politie-Porsche

Kijk aflevering 4 terug, die in het teken staat van de Volkswagen Golf II

Kom meer te weten over het 75 jarig bestaan van de Wegenwacht