Met een elektrische auto naar de zon
Kan dat inmiddels zonder erbij na te denken..?
Autoredacteur Frank Buma reed onlangs voor de zesde keer in een elektrische auto naar een vakantiebestemming. Moderne EV’s komen steeds verder op een lading stroom, maar gedachteloos vertrekken is er nog altijd niet bij.
In 2010 begon de elektrische auto net aan zijn huidige opleving. Ik weet het nog goed, want voor mij was het de eerste kennismaking met deze alternatieve aandrijflijn. Mitsubishi beet het spits af met hun iMIEV: een stadsauto op stroom, met een rijbereik van 160 kilometer. Naïef als ik was, koos ik een vakantiebestemming uit die preciés op die afstand van het Haagse hoofdkantoor van de ANWB lag.
Op de lepelwagen
Ik had mijn zinnen gezet op een weekendje Terschelling en wilde op één lading naar Harlingen, om tijdens de overtocht voldoende stroom bij elkaar te sprokkelen voor de laatste kilometers op het Waddeneiland. IJdele hoop natuurlijk; ik strandde nog voor de Afsluitdijk en moest op een lepelwagen naar de veerboothaven worden gebracht!
Elf jaar en de nodige praktijkervaring later pak ik mijn tas in voor een trip naar Italië. Dat is tegenwoordig geen ‘wishful thinking’ meer en dat komt niet alleen door de toegenomen actieradius van de meeste elektrische auto’s. Door jouw bestemming én het merk en type EV in te voeren in de ANWB Routeplanner, weet je precies waar je onderweg moet stoppen om zonder tussenkomst van de Wegenwacht op je vakantieaccommodatie te arriveren.
Zonder nadenken
Vertrekken zonder erbij na te denken is er met de meeste EV’s nog altijd niet bij. Hoewel de laadpunten vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond schieten, kan alleen Tesla over het algemeen terugvallen op een landelijke dekking. Een dergelijk fijnmazig snellaadnetwerk heeft de fabrikant dan ook eigenhandig aangelegd!
Dat laat onverlet dat het opladen van een elektrische auto nog altijd langer duurt dan het voltanken van een brandstofexemplaar. Je wilt dus ook weer niet té vaak langs de kant hoeven. Gelukkig vertelt de ANWB Routeplanner welke laadpunten de hoogste snelheid halen: dat maakt jouw tussenstops wel zo efficiënt. Zelf heb je daar trouwens ook invloed op: door minder hard te rijden, hoef je onderweg ook niet zo vaak aan de prik!
Sanitaire stop
Er zit een stijgende lijn in mijn elektrische reiservaringen. Moest ik de eerste paar keer nog de verwarming uit laten (!) om van A naar B te komen, tegenwoordig zit ik er onderweg warmpjes bij. Bovendien kon ik bij iedere laadpauze terecht voor een sanitaire stop plus een hapje en drankje. Ook wanneer ik buiten kantooruren arriveerde.
Twee dagen en vijf laadstops deed ik over de dik 1.200 kilometer tussen mijn woonplaats onder de rook van Den Haag en het Italiaanse Gardameer. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een overnachting achterwege te laten en stug door te rijden. Zonder laadpauzes ben je dan 13 uur onderweg. Vergeet echter niet dat er zomaar drie uur bij komt om jouw auto herhaaldelijk op krachten te laten komen!
Niet één, maar twee!
Het is nog altijd geen overbodige luxe om meer dan een laadpas bij je te hebben, zoals ik in 2017 reeds ontdekte. Toen strandde ik in Wallonië bij een regulier laadpunt, dat ik met geen mogelijkheid aan de praat kreeg omdat ik daarvoor de juiste pas niet had. Ditmaal hoefde ik gelukkig geen beroep te doen op de barmhartigheid van een klantenservicemedewerker: behalve de ANWB laadpas had ik namelijk ook een exemplaar van Plugsurfing in de portemonnee. Als de een het niet deed, werkte de ander wel. En het mooie is: voor geen van beide pasjes zijn abonnementskosten verschuldigd! Je betaalt alleen voor de stroom die je gebruikt.
Behalve de speciale functionaliteiten van de ANWB Routeplanner – gebruik je onze gratis dienst op je smartphone, dan kun je de route meteen in Google Maps zetten – werd ik onderweg ook blij van het feit, dat snellaadpunten in Zwitserland op verkeersborden langs de snelweg worden aangegeven. Dat gebeurt in Nederland nog te weinig.
Verkeerde aansluiting
Zwitserland?! Jazeker: ik ben over Duitsland en Zwitserland naar het Gardameer gereden. Wellicht dat een traject via Frankrijk logischer was geweest, maar vanwege een paar brandincidenten ligt een belangrijk snellaadnetwerk daar al geruime tijd plat. Daar komt nog eens bij dat aansluitingen voor EV’s met een CCS-lader in Frankrijk schaars zijn. Nog iets om op te letten voordat je onbekommerd koers zet richting het Zuiden!
Goed voorbereid op reis met deze 7 tips
Een laatste aandachtspunt betreft de accommodaties zelf. Ik heb aan den lijven ondervonden dat er tegenwoordig wel erg gemakkelijk wordt geadverteerd met een laadpunt voor elektrische auto’s. Bij ons overnachtingshotel bleek dit aan de overkant van de straat te liggen, in een algemene parkeergarage waar het hotel niets over te zeggen had. Eenmaal in Italië moest ik diep in de buidel tasten voor een plekje in de inpandige garage van het hotel. Met laadvoorziening, maar de gebruikte stroom zat nog niet bij de prijs inbegrepen!
Van ruilen komt huilen
Had je mij een paar jaar geleden gevraagd of je met een elektrische auto op vakantie kunt, dan had ik het je afgeraden. Inmiddels zou ik zakelijke rijders van harte willen adviseren om hun EV deze zomer eens niet voor een vervangende (brandstof)auto om te ruilen, maar elektrisch op reis te gaan. Het kan, echt! Het vraagt alleen een beetje voorbereiding. Maar geldt dat niet voor de meeste vakanties?
Lees alles over vakantie met een elektrische auto
Meer nieuws
- Lease voordelig een nieuwe Opel 13 mrt 2023
- Silence: nieuwe EV met uitneembare accu’s voor 17 mille 24 feb 2023
- Terug van weggeweest: badge engineering 17 feb 2023
- Dubbeltest Renault Austral versus Toyota Corolla Cross Hybrid 27 jan 2023
- Dubbeltest Kia Niro EV versus BYD Atto 3 23 jan 2023
- Special: Jeep Avenger Auto van het Jaar 2023 20 jan 2023