Kostenvergelijking: tweedehands gezinsauto - elektrisch vs. benzine

Er komen steeds meer elektrische occasions op de markt. Deze zijn doorgaans wat duurder dan vergelijkbare benzineauto’s, maar de gebruikskosten liggen lager. Hoe ziet het kostenplaatje eruit na vier jaar en 60.000 kilometer? We zetten in dit eerste deel twee vergelijkbare middenklasse occasions, één op benzine en één op stroom, tegenover elkaar.

Elektrische auto’s zijn doorgaans duurder in aanschaf dan een vergelijkbare auto met benzine- of dieselmotor. Dat wil niet zeggen dat een elektrische auto daarmee ook duurder is in gebruik, de aanschafprijs bepaalt maar voor een deel de totale autokosten. Minstens zo belangrijk is wat je na jaren van gebruik nog terugkrijgt voor je auto. Ook de kosten voor brandstof of elektriciteit, onderhoud, verzekering en wegenbelasting zijn van invloed op de autokosten.

We hebben al verschillende keren een vergelijk gemaakt tussen benzine en elektriciteit, zoals met de Hyundai Kona en de Opel Corsa. Steeds bleek weer dat een elektrische auto ondanks de fors hogere aanschafprijs maar beperkt hogere of zelfs lagere maandkosten heeft. Dit waren vergelijkingen tussen nieuwe auto’s, maar de gemiddelde Nederlander koopt vaker een gebruikte auto. Hoe zit het plaatje eruit als we twee occasions vergelijken?

Hyundai Ioniq versus i30

Voor dit eerste vergelijk gaan we shoppen bij Hyundai. We vergelijken een Hyundai Ioniq Electric Premium uit mei 2018 met een Hyundai i30 1.0 T-GDi Comfort uit maart 2018. Beide zijn compacte middenklasse gezinsauto's van het formaat Volkswagen Golf. De elektrische Ioniq heeft 28.839 kilometer gelopen en kost € 22.930, de i30 heeft 36.300 kilometer op de teller staan en is met een vraagprijs van € 15.400 aanzienlijk goedkoper in aanschaf. Beide auto’s zijn voorzien van climate control, navigatie, Apple Carplay en Android Auto, de Ioniq voegt daar nog leren bekleding, stoelverwarming en een open dak aan toe.

Qua formaat ontlopen de twee elkaar weinig. De Ioniq is weliswaar iets langer, maar biedt door het forse accupakket onder de auto wel nipt minder ruimte voor passagiers en bagage. Beide auto’s zijn met 120 pk even krachtig. Wel is de accu van de Ioniq met 28 kWh aan de kleine kant. Ondanks de efficiënte elektromotor kom je in de praktijk op een volle accu zo’n 175 kilometer ver. Voor woon-werkverkeer is dat in veel gevallen toereikend en voor een enkele lange rit is snelladen een prima oplossing, maar wie regelmatig lange afstanden rijdt kijkt liever even verder. 

Na 15.000 kilometer per jaar en een bezitsduur van 4 jaar, ongeveer het gemiddelde gebruik van de Nederlandse automobilist, ziet het met de ANWB Kostentool geschatte kostenplaatje er als volgt uit:

Kostenvergelijking Hyundai (in euro's)

  Ioniq Electric i30 1.0 T-GDi
Afschrijving 260 141
Vaste kosten (belasting en verzekering) 76 140
Brandstofkosten 68 135
Reparatie, onderhoud en banden 38 69
Totale kosten per maand* 442 485
Totale kosten per kilometer 0.35 0.39
* Kosten per maand na subsidie 401  

Ondanks de hogere aanschafprijs en ook fors hogere afschrijving bespaar je met de Ioniq op de andere kostenposten zoveel dat je onderaan de streep goedkoper uit bent. Zo betaal je geen MRB (wegenbelasting) en ben je aan de laadpaal fors goedkoper uit dan aan de benzinepomp. Ook het onderhoud van een elektrische auto's is goedkoper. Zelfs zonder 2000 euro aanschafsubsidie voor gebruikte elektrische auto’s is de Ioniq al voordeliger, al helpt die subsidie natuurlijk wel om het flinke verschil in aanschafprijs net iets kleiner te maken of de aanschaf van een laadpaal op eigen terrein te bekostigen.

Elektrische gezinsauto: goedkoper, maar...

Elektrische occasions zijn duurder in aanschaf, maar kunnen die meerprijs in veel gevallen gedurende de bezitsduur terugverdienen. Toch zul je wel eerst het budget moeten hebben om die duurdere occasion te kopen voordat je geld kunt gaan besparen met de lagere energiekosten. De aanschafsubsidie voor elektrische occasions helpt hiervoor maar ten dele.

Daarnaast bestaan er nog niet in alle prijsklasses elektrische occasions en hebben zeker de goedkopere exemplaren een behoorlijk beperkte actieradius. Ze zijn nog lang niet voor alle automobilisten geschikt, al hangt het natuurlijk sterk af hoe je je elektrische auto gebruikt. Daarom kijken we binnenkort in een tweede deel naar compacte stadsauto's. Daarbij is de actieradius veel minder van belang, omdat doorgaans alleen korte ritten met deze auto's worden gereden.

Benieuwd of elektrisch rijden voor jou ook goedkoper is?

Is het bereik voor jou wel voldoende en vormt ook de hogere aanschafprijs geen bezwaar, dan kun je op termijn mogelijk behoorlijk wat geld besparen op je autokosten. Bereken met de ANWB Kostentool hoe die rekensom in jouw situatie uitpakt.

Bereken zelf je autokosten