Autostoeltje Chicco Kiros i-Size faalt in botsproeven

De ANWB is tijdens de autostoeltjestest van 2021 op een ernstig defect van het Chicco Kiros i-Size autostoeltje en het bijbehorende Isofix onderstel gestuit. Dit is zo gevaarlijk dat de ANWB nu al waarschuwt.

Nog voor publicatie van de complete test op 25 mei trekt de ANWB aan de bel. De ANWB adviseert dat eigenaren dit Chicco Kiros autostoeltje NIET mogen gebruiken op het Isofix onderstel, maar het zitje direct met de autogordel op de achterbank moeten monteren.

Het is daarbij belangrijk dat de autogordel correct door de bevestigingspunten wordt geleid en voldoende aangespannen. Hoewel minder makkelijk biedt deze wijze van monteren wel een goede bescherming bij een ongeval.

In zowel de frontale als de zijdelingse botsing laat de verbinding tussen het Isofix onderstel en het kinderstoeltje het afweten. Hierdoor komt het kinderstoeltje met kinderdummy erin los van het onderstel en vliegt naar voren. Bij een botsing in de praktijk kan een kind hierdoor zeer ernstig gewond raken.

Fabrikant Chicco is geïnformeerd over de uitkomsten van de test. De fabrikant heeft inmiddels een terugroepactie aangekondigd. 

 

Foto: het betreft ALLEEN deze nummers : de 030059 BASE van het 030060 zitje.

De Chicco Kiros is een nieuw product en is pas sinds kort verkrijgbaar. Het is aannemelijk dat er nog niet heel veel van verkocht zijn. In Nederland heeft de ANWB het zitje niet bij Nederlandse (web) winkels aangetroffen. De geteste producten zijn in Italië
aangeschaft.