75 jaar Wegenwacht: Renault 4

Iconische auto’s uit het Wegenwacht-verleden

In onze videoserie 'Sterren onder het doek' belichten we iconische auto's naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Wegenwacht. Aflevering één staat in het teken van de Renault 4.

De Renault 4 viert dit jaar twéé feestjes: het 75-jarig bestaan van de Wegenwacht en zijn eigen jubileum. De kenmerkende gezinsauto blaast in 2021 namelijk zestig kaarsjes uit. In de tussenliggende tijd zijn er meer dan 8 miljoen exemplaren van gemaakt.

Vanaf 1973 nam de Wegenwacht het Renaultje in gebruik. De 4 had een stel flinke schoenen te vullen: hij nam het stokje over van de Citroën 2CV, die dienst deed van 1959 tot 1973. Bij de aanbesteding van een nieuw Wegenwacht voertuig wordt er op meerdere zaken gelet. Feitelijke gegevens, zoals de kostprijs en het verbruik, maar ook smaakgevoelige onderwerpen als het rijcomfort. De Renault scoorde op vrijwel alle onderdelen goed. Ze roestten alleen als een duivel!

Balken vol met purschuim

Het roestspook stak de kop op bij de voor- en achterschermen, rond de achterklep, onderaan de voorruit en vooral bij de chassisbalken. Het probleem was zelfs zo erg, dat de ANWB de Renault-fabriek om hulp vroeg. De Fransen stopten de balken een tijdje vol met purschuim (!), maar dat verergerde de kwaal alleen maar. Het vocht kon daardoor geen kant meer op en het chassis ging twee keer zo hard roesten!

Al met al was het Viertje een grote stap voorwaarts ten opzichte van de Deux Chevaux. Er lag een watergekoelde viercilinder onder de kap. Die benzinemotor kon veel beter overweg met het extra gewicht van alle gereedschap achterin. De Wegenwacht reed toen nog routes: stond jij onderweg met pech, dan werd je ter plekke geholpen. Binnen een paar jaar hadden de dienstwagens dan een paar ton op de teller. De Renaults waren daar beter tegen bestand dan de Citroëns.