75 jaar Wegenwacht: het A-Team busje

Iconische auto’s uit het Wegenwacht-verleden

Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Wegenwacht belichten we in onze videoserie 'Sterren onder het doek' iconische auto's. Ditmaal is de hoofdrol weggelegd voor de GMC Vandura, alias het A-Team busje!

De GMC Vandura is het onofficiële, vijfde lid van het A-Team: na B.A., Hannibal, Face en Murdoch was het busje met de kenmerkende rode streep de belangrijkste reden om naar de televisieserie over een groep Vietnam-veteranen met een neus voor onrecht te kijken. Hoewel de bestelwagen een veel langere geschiedenis kent, was het deze derde modelgeneratie die dankzij het A-Team wereldberoemd werd.

In de video rijdt Frank met een replica. Het betreffende busje mist bijvoorbeeld een schuifdeur aan de rechterkant. Van de 8 oorspronkelijke filmauto's bestaan er nog twee: die staan allebei in een museum. Overigens klopte er ook niet veel van de busjes die voor de opnames zijn gebruikt: de ene had een zonnedak, de ander niet. En soms was het geen GMC die door het beeld reed, maar een Ford! Veel mensen herinneren zich het A-Team busje als volledig zwart, maar hij is altijd ‘two tone’ geweest: grijs boven de rode streep, en zwart d’r onder.

Veelzijdig type

In de eerste twee seizoenen van The A-Team prijkte de merknaam ‘GMC’ prominent op de bus. Maar de omroep wilde graag reclames slijten aan andere autofabrikanten, dus de resterende drie seizoenen werden de letters zwart gespoten. Voordat de Vandura een hoofdrol speelde in een televisieserie, was hij populair omdat je de bestelwagen naar wens kon aanpassen. De GMC was verkrijgbaar met verschillende deuren, motoren, transmissies en wagenlengtes. De bullbar voorop was een idee van de televisiemakers, net als de dakspoiler, de rode streep én -wielen!

In Nederland werd The A-Team voor het uitgezonden in september 1983. Na al die jaren is de serie nog altijd op televisie, zowel bij ons als elders in de wereld. Frank keek als kind altijd naar de herhalingen op de Duitse televisie. In tegenstelling tot de acteurs hoefde er aan de 5.7-liter V8 onder de motorkap van de A-Team bus niets te worden nagesynchroniseerd: die diepe brom wordt door autoliefhebbers over de hele wereld verstaan. Het blok levert 199 pk, maar de bus weegt 2.800 kilogram. Voor het oog van de camera kom je dan nog wel weg bij je achtervolgers, maar in de dagelijkse praktijk zouden wij het niet proberen..!

Kijk hier aflevering 1 terug, die in het teken staat van de Wegenwacht Renault 4

Kom meer te weten over het 75 jarig bestaan van de Wegenwacht