Naar artikel

Dubbeltest BMW 2 Serie Gran Coupé vs. Mazda3 sedan

10 september 2020 De BMW biedt meer verfijning, maar de Mazda is veel goedkoper

Al jarenlang typeren wij Mazda’s als BMW’s uit Japan. Staat de 3 sedan inderdaad zijn mannetje, nu de Duitsers met de 2 Serie Gran Coupé actief worden in hetzelfde segment?

Ruimte

Hoewel de BMW het woordje ‘coupé’ in zijn typenaam draagt, heeft hij gewoon vier deuren. Dat wil niet zeggen dat de instap eenvoudig is: je moet bij de 2 Serie Gran Coupé niet alleen over de wielkuip stappen, maar ook je hoofd langs het derde zijruitje bewegen. Eenmaal op de achterbank blijkt het ruimteaanbod beperkt. De lage daklijn eist zijn tol wat het de beschikbare hoofdruimte aangaat. Of je jouw knieën kwijt kunt, hangt af van je lichaamslengte. Wie langer is dan gemiddeld, zit met zijn benen tegen de rugleuning van de achterbank. Dat is geen pretje, want die is bekleed met knalhard kunststof. De flinke middentunnel maakt, dat je achterin geen drie volwassenen kwijt kunt De lijnvoering van de BMW doet vermoeden dat je te maken hebt met een hatchback, maar niets is minder waar: de achterruit maakt geen deel uit van het kofferdeksel. Het kleine klepje maakt beladen lastig, al heeft de bagageruimte met een inhoud van 430 liter fatsoenlijke afmetingen voor een auto van dit formaat.

De Mazda is de 2 Serie echter de baas met minimaal 444 liter laadruimte. Daar staat tegenover dat de Duitser wel- en de Japanner geen in hoogte verstelbare bagagebodem heeft. Daardoor pakt de tildrempel van de 3 sedan hoog uit. De ruimte achterin is toereikend, maar houdt niet over: ben je langer dan 1.85 meter, dan maak je zowel met knieën als kruin contact met de Mazda.

Rijgedrag

Wij maakten onze testkilometers in een Mazda3 sedan met een SkyActiv-X benzinemotor. Dit type krachtbron functioneert als een zelfontbrander. De 3 zou daarmee krachtig én zuinig moeten zijn. Het prijsverschil tussen onze testuitvoering en de reguliere instapmotor is nog geen duizend euro. Dat maakt het verleidelijk om voor de X-versie te gaan. Die biedt met 180 paardenkrachten namelijk bijna 60 pk extra vermogen. Het maximale koppel ligt ook ietsjes hoger (224- in plaats van 213 Nm koppel). Het trekgewicht van de twee motorvarianten is met 1.300 kilogram gelijk, zoals de krachtbronnen ook allebei beschikken over een grotere startmotor, die elektrische ondersteuning biedt bij het accelereren. In ons geval was de SkyActiv-X krachtbron gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Van verzet wisselen gaat achteloos; de benzinemotor pakt zo mooi op, dat jouw passagiers zullen zweren dat je met een automaat onderweg bent. Helaas komt er bij het verkeerslicht een einde aan die illusie: het aangrijppunt van de koppeling valt lastig te bepalen, waardoor je onbedoeld teveel gas geeft bij het optrekken. Het is ’t enige smet op het blazoen van de soepele aandrijflijn, waarmee je zelfs in de vierde versnelling zonder morren een rotonde kunt nemen. De wielophanging laat meer steken vallen: aan de voorzijde kopieert de 3 het wegdek, terwijl de sedan aan de achterkant juist te zacht gedempt is. En omdat de motor in stilte zijn werk doet, valt het bandenrumoer dat de 18-inch wielen produceren extra op.

Rijgedrag is van oudsher hét sterke punt van elke BMW (en dus ook van deze 2 Serie!). Dit is trouwens een voorwielaandrijver; de tijd dat BMW alleen achterwielaandrijvers bouwde, ligt definitief achter ons. De Gran Coupé is een stille auto: pas boven de 120 kilometer per uur treedt enig bandengeruis op. De besturing van de BMW is mooi communicatief, de bekrachtiging precies zoals je hem hebben wilt. De vierdeurs coupé is op korte oneffenheden een tikje stevig geveerd, maar door de bank genomen biedt het onderstel een goede mix tussen comfort en stevigheid. Onze testauto was voorzien van een zeventraps automaat, die onmerkbaar van verzet wisselt. Helemaal onderin zou je misschien wat meer trekkracht willen, maar vanaf 2.000 toeren trekt de driecilinder benzinemotor er behoorlijk aan! De anderhalve liter krachtbron is 140 pk en 220 Nm sterk, het trekgewicht bedraagt net als bij de Mazda 1.300 kilogram. De toegepaste techniek zorgt voor een optimale verbranding, wat resulteert in een snellere gasrespons en een lager verbruik. 

Verbruik

Het verbruik van de BMW viel ons niet tegen; met een score van 1 op 18,2 wisten we het fabriekscijfer zelfs te evenaren! Eén klacht: het start/stop-systeem dat aan dit resultaat bijdraagt, komt er nogal onbehouwen in. Wie in de markt is voor een 2 Serie Gran Coupé, kan behalve de door ons gereden krachtbron ook voor een sterkere benzinemotor én een zelfontbrander terecht. Het beschikbare vermogen loopt uiteen van 140- tot 306 pk.

Bij Mazda verkopen ze van de 3 sedan geen diesel. De Nederlandse importeur biedt uitsluitend benzineversies te koop aan: eentje met 122- en een die goed is voor 180 pk. Die laatste variant ging schuil onder de motorkap van onze testauto. In de folder lezen we over een brandstofverbruik van 1 op 17,9. Wij realiseerden in de praktijk een alleszins redelijke score van 1 op 16,4.  

Veiligheid

De BMW heeft standaard een noodstopsysteem bij stadssnelheden en hij beschikt over een rijstrookassistent. Wil je meer actieve veiligheidssystemen, dan moet je de optielijst in duiken. Zo maakt cruise control deel uit van het zogenaamde Executive pakket . Je kunt er ook voor kiezen een speciaal veiligheidspakket aan te vinken. Wanneer je dat doet, krijg je onder meer camera’s die rond de auto kijken, verkeersbordherkenning en een waarschuwing voor kruisend verkeer rondom. Daarbij grijpt de 2 Serie zelfstandig in, op het moment dat je een parkeerschade dreigt te maken.

Een mooie truc die geen enkele andere auto heeft, is Reversing Assistant. Die onthoudt telkens de laatste honderd meter die je rijdt. Stel, je staat in een krappe parkeergarage of op een smal landweggetje en je komt een tegenligger tegen. Dan moet je wellicht achteruit manoeuvreren. Reversing Assistant maakt je het leven dan gemakkelijk, omdat hij automatisch dezelfde weg achteruit rijdt die je bent gekomen. Je hoeft alleen gas te geven, de rest doet de auto zelf. Er is voor dit type BMW trouwens ook vierwielaandrijving beschikbaar, wat de veiligheid verder verhoogt. Het zicht rondom is in orde, maar schuin naar achteren tref je een fikse dode hoek aan. Achter het stuur van de 3 sedan is direct duidelijk dat je van doen hebt met een compacte middenklasser. De cabine is knus. We hadden hier ook kunnen kiezen voor de omschrijving ‘klein’, maar daarmee zouden we de Mazda te kort doen. Er heerst namelijk een aangename, geborgen sfeer in het interieur. Keerzijde daarvan is wel, dat bestuurders die langer zijn dan gemiddeld al gauw contact maken met de middenconsole en portierbekleding. Bovendien is het zicht rondom matig: het glasoppervlak is bescheiden, terwijl de raamstijlen juist fors uitvallen. Een achteruitrijcamera is dan geen overbodige luxe, maar die accessoire moet van de optielijst komen. Dat geldt niet voor het leeuwendeel van de beschikbare veiligheidsuitrusting. Zaken als een noodstopsysteem met voetgangersherkenning, dode hoek signalering, actieve rijstrookassistentie en adaptieve cruise control zijn standaard aan boord. Dat laatste hulpsysteem onthoudt niet welke volgafstand jij prefereert: wij vonden het hinderlijk om dat elke rit opnieuw te moeten instellen. Optioneel kun je nog kiezen voor een waarschuwing bij kruisend verkeer aan de voor- én achterzijde van de Mazda.

Gebruiksgemak

De vierdeurs Mazda3 heeft een conventioneel lijnenspel. Toch is de sedan niet vrij van poespas. Het zijaanzicht van de raampartij eindigt bijvoorbeeld in een scherpe punt. De Japanners wilden dat ontwerp niet onderbreken; vandaar dat het achterportier met punt en al open gaat. Het gebeurde ons herhaaldelijk dat we achter die punt bleven haken, wanneer we op de achterbank moesten wezen. De beugels van het kofferdeksel prikken nog ouderwets in je bagage en als je de rugleuning van de Mazda wilt neerklappen, moet je daarvoor zowel in de bagageruimte als op de achterbank zijn.

De BMW heeft overigens hetzelfde probleem. Zo hebben de sedans nog wel meer gemeen. Mazda heeft goed gekeken hoe de auto’s uit München ergonomisch in elkaar steken. Daarom tref je zowel in de 3 als de 2 een handige draaiknop tussen de voorstoelen aan, waarmee je het infotainmentsysteem kunt bedienen. Het scherm in de BMW is echter een stuk groter. Op de achterbank ben je in de Gran Coupé ook beter af dan in de sedan uit Japan: daar moet je het in de 3 zonder ventilatieroosters of stroompunten stellen. De 2 Serie beschikt wél over zulke welkome zaken.

Prijs

Vierdeurs modellen verkochten lange tijd alleen goed in Zuid-Europa, maar inmiddels is er ook in dit deel van het continent weer vraag naar auto’s ‘met een kont’. Dergelijke modellen zien er veel minder suf uit dan voorheen. Bovendien worden auto’s steeds duurder, waardoor zakelijke rijders genoegen moeten nemen met een maatje minder. Na ‘bread and butter’-merken als Toyota en Mazda bieden nu ook premium fabrikanten als Mercedes en BMW dergelijke modellen aan. En zo kan het gebeuren, dat een 2 Serie Gran Coupé opeens lijnrecht tegenover een Mazda3 komt te staan! De Japanner heeft een vanafprijs van € 28.490. De standaarduitrusting omvat onder meer een head-up display, een uitgebreide reeks rijhulpsystemen en ondersteuning van een telefoondienst als Apple CarPlay. Onze testauto is een Luxury-uitvoering. Die is er vanaf € 34.740 en heeft bijvoorbeeld ook nog eens mooiere wielen, adaptieve LED-verlichting en een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel. Deze 218i is er vanaf € 36.305 en dat is dus al bijna even duur als de meest kostbare Mazda. De Duitser heeft een driepitter onder de kap en beschikt standaard over zaken als adaptieve LED-verlichting, een noodstopsysteem en een rijstrookassistent. Cruise control moet van de optielijst komen, wat vreemd voor zo’n dure auto best vreemd is. Zou je de beide testkandidaten niet kopen, maar (private) leasen dan blijken de maandlasten vrijwel identiek. De voordeligste versies zijn zelfs precies even duur, met een tarief van 469 euro.

Winnaar

De BMW is weliswaar een stuk duurder dan de Mazda 3, maar compenseert dat prijsverschil met een (nog) hogere mate van verfijning, Zowel wat het de interieurafwerking als het rijgedrag aangaat! Of dat de stevige meerprijs waard is, hangt van je portemonnee af. De Mazda biedt voor minder geld namelijk een flinke standaarduitrusting, een prima aandrijflijn en dito rijgedrag. En daarom zijn we toch geneigd om de Mazda3 tot winnaar uit te roepen.

Lees ook onze afzonderlijke rijtesten van deze twee testkandidaten:
BMW 218i Gran Coupé
Mazda3 sedan SkyActiv-X