5 pakezels onder de 15 mille

Of je nu regelmatig naar het tuincentrum gaat, midden in een verbouwing zit of gewoon graag met volle bepakking op reis gaat, een grote stationwagen komt dikwijls goed van pas. We zetten een aantal interessante opties voor je op een rij, inclusief tips van de Wegenwacht en de verwachte maandelijkse kosten.

Volvo V70

Denk je aan een grote, praktische stationwagen, dan denk je al snel aan Volvo. Jarenlang was de V70 dé pakezel uit het Volvo-gamma. De eerste Volvo V70 kwam in 1996 op de markt en was in feite een wat opgefriste Volvo 850. De tweede generatie (2000-2008) ziet er beduidend moderner uit, maar heeft net als de eerste generatie altijd een vijfcilindermotor. Deze staan niet bekend om hun zuinigheid, maar hebben wel de naam betrouwbaar te zijn. De bagageruimte van de tweede generatie V70 bedraagt minimaal 485 en maximaal 1641 liter.

Met de komst van de derde en laatste generatie V70 (2008-2016) deden ook iets zuinigere viercilinders hun intrede en kreeg het topmodel zelfs een zescilinder. In Nederland was en is de Volvo V70 een populaire auto en het aanbod is groot. Kilometerstanden zijn vaak hoog, maar dat hoeft bij goed onderhoud geen probleem te zijn.

Volgens de Wegenwacht maakt de V70 zijn betrouwbare imago maar ten dele waar. Zo wil bij uitvoeringen met turbo de turboslang onder zware belasting (bv het trekken van een caravan in de bergen) nog wel eens scheuren en weigert ook het contactslot soms dienst. Extra oplettendheid is verreist bij een automaat, deze zijn vaak eerder aan een dure revisie toe dan het motorblok.

Maandelijkse autokosten Volvo V70

Een Volvo V70 2.4 Edition Sport uit 2007 met 215.000 kilometer staat voor 6.950 euro te koop. De auto is uitgerust met o.a. gescheiden climate control, lederen bekleding en een automaat. Bij een gebruiksduur van vier jaar en 15.000 km per jaar kost deze Volvo V70 je maandelijks ca. 566 euro. Alle autokosten, inclusief afschrijving, brandstof en onderhoud, zijn in deze kosten meegenomen.

Bekijk het aanbod Volvo V70-occasions

Skoda Superb Combi

Wie opzoek is naar een grote kofferbak kan niet om de Skoda Superb Combi heen. Onderhuids deelt de Tsjech veel techniek met de Volkswagen Golf en de Passat, maar de koets is nog een stukje groter dan de toch al niet kleine Passat. Niet alleen is de kofferbak met minimaal 603 en maixmaal 1835 liter erg ruim, ook de achterpassagiers hebben zoveel beenruimte dat ze bijna hun benen kunnen strekken. 

Voor prijzen tussen de 6 en 15 mille koop je een Superb Combi van de tweede generatie (2009-2015) op benzine. Door toenmalige bijtellingsvoordelen op zuinige dieselmotoren is het aanbod Superb’s met TDI-motor echter twee keer zo groot en voor 15 mille kun je ook al instappen in een Superb van de derde generatie (2015-heden).

Met name de 1.4 TSI staat bekend om problemen met de distributieketting, let dus goed op ratelende geluiden vanonder de motorkap. Overmatig olieverbruik kan duiden op een (bekend) probleem met de olieschraapveren. Ook komt de Wegenwacht geregeld Superbs tegen met een oververhitte motor. De elektrische waterpomp kan zichzelf in- en uitschakelen om energie te besparen, maar doet dat soms niet goed.

Maandelijkse autokosten Skoda Superb Combi

Een Skoda Superb 1.8 TSI Ambition DSG uit 2014 met 110.000 kilometer staat voor 12.750 euro te koop. De auto is uitgerust met o.a. gescheiden climate control, navigatie en een automaat. Bij een gebruiksduur van vier jaar en 15.000 km per jaar kost deze Skoda Superb je maandelijks ca. 622 euro. Alle autokosten, inclusief afschrijving, brandstof en onderhoud, zijn in deze kosten meegenomen.

Bekijk het aanbod Skoda Superb Combi-occasions

Honda Civic Tourer

Zijn de Volvo en de Skoda precies de auto’s die je verwacht in een lijstje met grote stationwagens, de Honda Civic Tourer is een auto die waarschijnlijk nooit bij je was opgekomen. Toch heeft deze Japanner een bagageruimte van liefst 624 liter, met de bank plat kun je zelfs 1668 liter verstouwen. 

Heel groot is het aanbod niet en veel Civic Tourers zijn dan ook nog eens uitgerust met een dieselmotor. Toch is het voor 15 mille niet moeilijk om een mooi exemplaar uit 2015 te vinden met ruim minder dan 100.000 kilometer op de teller. 

Volgens de Wegenwacht is Honda een ondergewaardeerd merk, ze komen ze vrijwel nooit met pech tegen. Deze Civic is daarop geen uitzondering. Enig 'probleem' is de botssensor, welke na een aanrijding de elektrische systemen blokkeert. Mocht de auto na een (kleine) aanvaring niks meer doen, dan is een druk op een knop onder de motorkap genoeg om de auto weer tot leven te wekken. Uiteraard wel vooraf goed checken of er veilig met de auto gereden kan worden.

Maandelijkse autokosten Honda Civic Tourer

Een Honda Civic Tourer 1.8 Sport uit 2014 met 90.000 kilometer staat voor 15.000 euro te koop. De auto is uitgerust met o.a. gescheiden climate control, achteruitrijcamera en een automaat. Bij een gebruiksduur van vier jaar en 15.000 km per jaar kost deze Honda Civic je maandelijks ca. 583 euro. Alle autokosten, inclusief afschrijving, brandstof en onderhoud, zijn in deze kosten meegenomen.

Bekijk het aanbod Honda Civic Tourer-occasions

Dacia Logan MCV

Meestal zijn ruime stationwagens ook behoorlijk luxe uitgerust, ze opereren immers in een relatief hoog segment van de markt. Zo niet de eerste Dacia Logan MCV (2006-2012), die zich met minimaal 700 en maximaal 2350 liter bagageruimte tot de onbetwiste koning van de Ikea-parkeerplaats mag kronen. 

De Logan MCV was leverbaar in een spotgoedkope, maar ook bijzonder karige instapversie, maar gelukkig hebben veel eerste eigenaren in ieder geval gekozen voor airco. De tweede generatie Logan (vanaf 2012) kan iets minder liters verstouwen, maar is met 573-1518 liter nog steeds bovengemiddeld ruim en is bovendien een stuk moderner. Een nette Logan MCV van de eerste generatie koop je voor circa vier mille, de tweede generatie is er vanaf 6000 euro.

Dat Dacia beproefde techniek gebruikt merken ze ook bij de Wegenwacht, kapotte Dacia's komen niet zo veel voor. En mocht er een keer een bobine of contactslot een storing geven, dan kunnen ze dit vrijwel altijd tijdelijk repareren, zodat je op eigen kracht bij de garage een definitieve reparatie kan laten uitvoeren.

Maandelijkse autokosten Dacia Logan MCV

Een Dacia Logan MCV TCe 90 Lauréate uit 2015 met 50.000 km staat voor 8.800 euro te koop. De auto is uitgerust met o.a. handbediende airco, elektrisch bedienbare ramen en een trekhaak. Bij een gebruiksduur van vier jaar en 15.000 km per jaar kost deze Dacia Logan je maandelijks ca. 411 euro. Alle autokosten, inclusief afschrijving, brandstof en onderhoud, zijn in deze kosten meegenomen.

Bekijk het aanbod Dacia Logan MCV-occasions

Seat Leon ST

Terwijl de eerste twee generatie Seat Leon alleen als hatchbacks leverbaar waren, kwamen de Spanjaarden in 2013 met de Leon ST. Met een bagageruimte van minimaal 587 en maximaal 1470 liter is het direct een van de grootste stationwagens in zijn klasse. 

De Leon was leverbaar met diverse viercilinder benzinemotoren, maar wie echt zuinig wil rijden kiest voor de driecilinder 1.0 EcoTSI. Prijzen voor deze 115 pk sterke benzinemotor beginnen bij 10.000 euro voor exemplaren met bijna twee ton op de klok. Wie een exemplaar met minder dan de helft aan ervaring zoekt, is minstens 13.000 euro kwijt.

Net als bij de Skoda Superb is ook bij de Leon extra voorzichtigheid geboden met de 1.4 TSI vanwege problemen met de distributieketting en olieverbruik. Gelukkig is het merendeel van de Leon's uitgerust met een betrouwbaarder te boek staande 1.0 of 1.2 TSI. Toch kan het voorkomen dat de laaddrukregeling van de turbo defect raakt en dat is meteen een dure reparatie: de complete turbo moet dan worden vervangen.

Maandelijkse autokosten Seat Leon ST

Een Seat Leon 1.0 EcoTSI Style uit 2016 met 85.000 km staat voor 13.750 euro te koop. De auto is uitgerust met o.a. gescheiden climate control en touchscreen navigatie. Bij een gebruiksduur van vier jaar en 15.000 km per jaar kost deze Seat Leon je maandelijks ca. 482 euro. Alle autokosten, inclusief afschrijving, brandstof en onderhoud, zijn in deze kosten meegenomen.

Bekijk het aanbod Seat Leon ST-occasions

Jouw ruime occasion nog niet gevonden?

Bekijk dan het totale occasionaanbod op ANWB.nl. Je kan eenvoudig filteren op zoekcriteria, zodat je bijvoorbeeld alleen maar stationwagens te zien krijgt. We hebben het aanbod voor je aangevuld met de informatie die van de ANWB kent, zoals de richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, inzicht in de maandelijkse autokosten (incl. afschrijving), de bevindingen uit de ANWB Autotest en die van de Wegenwacht.