Naar artikel

ANWB: kabinet ontmoedigt toekomstige elektrische rijders

5 oktober 2020

De ANWB is zeer teleurgesteld over het besluit van de staatssecretaris om de subsidie op de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s tot het einde van het jaar stop te zetten. De vereniging vindt het een ‘ontmoediging voor de toekomstige elektrische rijder’. De ANWB verwacht dat door deze onverwachte wending het vertrouwen bij de consument verdwijnt en de verkoop van elektrische auto’s in de particuliere markt stagneert. Dit terwijl het kabinet juist inzet op het stimuleren van elektrisch rijden voor de particuliere markt om de gewenste klimaatdoelen te realiseren.

De ANWB vindt het belangrijk dat de elektrische auto betaalbaar en bereikbaar is voor iedereen. De tijdelijke aanschafsubsidie draagt hieraan bij. De ANWB stelt ieder jaar de Elektrisch Rijden Monitor samen. Daaruit blijkt dat 5% van de Nederlanders de koop van een elektrische auto overweegt in de komende twee jaar. De hoge prijs vormt de belangrijkste belemmering. 

Aanschafsubsidie pas weer in 2021

Dit jaar konden 2.500 geïnteresseerden een nieuwe elektrische auto aanschaffen met subsidie. Vanwege de grote belangstelling was de pot voor 2020 al binnen een week leeg. Door de zogenaamde ‘doorschuifbepaling‘ konden consumenten die daarna een elektrische auto kochten aanspraak maken op het budget van 2021. Daar wil de staatssecretaris nu een eind aan maken. Dit betekent dat consumenten die een nieuwe elektrische auto willen kopen met subsidie genoodzaakt moeten wachten tot 1 januari 2021. Volgens de ANWB is dit geen goede oplossing, want de aanvragen worden nu opgespaard tot 1 januari en dan is de pot voor 2021 alsnog binnen zeer korte tijd leeg.  

De ANWB pleit er daarom voor om de regeling simpeler te maken, de resterende bedragen te benutten, en de jaarlijkse schotten in de regeling te verwijderen en zo de verkoop van elektrische auto’s aan particulieren verder te stimuleren. Dit is belangrijk voor de helderheid naar de consument zodat nu ook, zoals afgesproken in het klimaatakkoord, particulieren van de stimulering kunnen profiteren. Dit nadat jaren de zakelijke markt dat heeft gedaan.

Lees hier alles over de subsidie op elektrische auto's