Zij was Alie… van de Wegenwacht!

In memoriam Corrie van Gorp 30/6/1942 – 22/11/2020

Afgelopen week overleed Corrie van Gorp op 78-jarige leeftijd. De komediante en de ANWB zijn voor altijd met elkaar verbonden dankzij haar carnavalshit 'Alie van de Wegenwacht'. Als eerbetoon duiken wij in de ontstaansgeschiedenis van dat liedje.

Muziekproducent Ad Kraamer (75) weet het nog goed. Corrie van Gorp werd op het zijspan van een Wegenwacht-motorfiets de studio van 'Op Volle Toeren' binnengereden... en het publiek ging staan! "Uit zichzelf! Niemand had hen daar om gevraagd, maar toen de mensen Corrie in dat uniform zagen, kwamen ze meteen uit hun stoelen."

Kraamer kan weten hoe bijzonder dat is: als vaste producer en arrangeur van André van Duin was hij geregeld bij de opnames van het TROS muziekprogramma aanwezig. Hij tekende ook voor de muziek van 'Alie van de Wegenwacht'; een carnavalshit die in zijn studio in het Brabantse Drunen werd opgenomen.

Vierde hit op rij

“Corrie stond onder contract bij een platenmaatschappij en eind jaren ’70 werd er rond carnaval nog serieus geld verdiend met de verkoop van singletjes”, vertelt Kraamer. “Je had het dan al gauw over 150.000 platen of meer. Logisch dus dat de directeur van de platenmaatschappij in januari 1980 weer bij haar aan de telefoon hing voor een nieuw feestnummer!”

Corrie van Gorp vormde in die tijd een gouden duo met André van Duin. De twee komieken bundelden niet alleen voor de camera hun krachten, maar werkten ook achter de schermen nauw samen. 'Alie van de Wegenwacht' was voor Corrie haar vierde grote carnavalshit, na 'Me Soezafoon' (1976), 'Zo Slank Zijn Als Je Dochter' (1977) en 'Jodela Hiti, Jodela Hita' (1978). De teksten voor die nummers werden allemaal door Van Duin geschreven en hetzelfde gold voor 'Alie van de Wegenwacht'.

“Het is heel lang geleden”, peinst de komiek (73) wanneer hij de vraag krijgt waarom hij destijds de Wegenwacht als onderwerp voor een liedje koos. Dan, lachend: “Het leek mij denk ik gewoon een mooi plaatje om Corrie in een zijspan te zien!” De motorfiets waarmee Van Gorp in plat Rotterdams haar optredens verzorgde was een BSA, daadwerkelijk afkomstig van de Wegenwacht. 

BSA als welkomstcomité

Het bewuste voertuig staat tegenwoordig in de ontvangstruimte van het ANWB Technisch Expertise Centrum in Ypenburg. “Nadat de single was opgenomen, heeft de TROS dat samen met jullie geregeld”, herinnert Van Duin zich. “De motor is niet alleen gebruikt voor het optreden tijdens Op Volle Toeren, maar ook voor de opnames van een videoclip.”

Die beelden zijn helaas niet meer online terug te vinden, maar het optreden tijdens Op Volle Toeren wel. Inderdaad is het publiek daar staand op te zien. Muziekproducent Kraamer: “Zoals zoveel artiesten was Corrie eigenlijk heel onzeker. André moest dan ook altijd bij de opnames van haar platen aanwezig zijn. Maar toen het singletje eenmaal uit kwam, stonden de mensen voor haar op de banken!”

Kreet met een wijsje

Van Duin weet nog dat hij met niets anders dan een wijsje en de kreet ‘Ik ben Alie van de Wegenwacht’ naar Drunen afreisde. “De rest heb ik er ter plekke bij verzonnen; dat liep eigenlijk heel vlotjes.” Uiteindelijk stond het nummer 6 weken in de Top 40: de hoogste notering was op nummer 13. Het vinyl ging 126.000 keer over de toonbank, aldus het Top 40 Hitdossier. Na ‘Alie van de Wegenwacht’ scoorde Corrie in 1981 nog een grote (carnavals)hit met ‘Ik Ben Tamboer’. Maar voor de ANWB blijft ze toch altijd Alie: ‘Als ik een auto stil zie staan, dan ga ik er naar toe. Ik zorg weer dat -ie rijden kan, kan mij niet schelen hoe!’.