Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volvo roept auto’s terug door problemen noodremsysteem

Volvo roept wereldwijd 750.000 voertuigen terug vanwege een fout aan het noodremsysteem. Het euvel is ontdekt door de Deense zusterclub van ANWB, de FDM. Het noodremsysteem weigerde te activeren toen de Volvo XC60 bij een test op een daarvoor bedoeld testitem inreed.

Test werking ADAS

De fout werd door FDM ontdekt tijdens een uitgebreidere test naar de werking van ADAS (slimme voertuighulpsystemen). Dit euvel wordt alleen opgemerkt als de bestuurder is afgeleid en niet zelf remt. Het reguliere remsysteem in deze auto's wordt niet beïnvloed door het probleem aan het noodremsysteem en heeft de volledige functionaliteit. Er zijn bij Volvo Cars géén meldingen bekend van incidenten of persoonlijk letsel die in verband staan met deze terugroepactie.

Zowel ANWB als FDM doen geregeld onderzoek naar de werking van ADAS en het gebruik ervan onder automobilisten. Slimme voertuighulpsystemen kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid, zolang de systemen goed functioneren en op de juiste manier gebruikt worden. 

Meer over de zelfrijdende auto

Volvorijders worden geïnformeerd

Nadat het probleem werd ontdekt, is dit gemeld aan Volvo. De fabrikant erkent de problemen en geeft aan dat het een softwarefout betreft. Het probleem ontstaat bij alle modellen geproduceerd vanaf 21 januari 2019 tot heden. Met een softwareupdate is het probleem te verhelpen. Volvorijders die het betreft worden hier op korte termijn over geïnformeerd. ANWB adviseert leden die binnenkort naar de garage gaan voor onderhoud om naar de softwareupdate te vragen.