Subsidie op elektrische auto eindelijk beschikbaar: tot 4000 euro voordeel
Na de zakelijke rijder worden nu ook particulieren geprikkeld op stroom te gaan rijden
Het zong al een tijdje rond, maar sinds vandaag is de maatregel definitief: particuliere autokopers krijgen een subsidie van de Nederlandse overheid, wanneer ze kiezen voor een volledig elektrische auto. Dat kan tot wel 4000 euro schelen op de aanschafprijs, maar let goed op de kleine lettertjes!
Eerst het goede nieuws: om voor de overheidssubsidie in aanmerking te komen, maakt het niet uit of je kiest voor een nieuwe- of gebruikte EV. Een tweedehands elektrische auto brengt wel minder geld op: de overheid steekt je dan ‘maar’ 2000 euro toe, in plaats van 4000 euro voor een hagelnieuw exemplaar.
Korting geldt ook voor private lease
Natuurlijk is een paar duizend euro een boel geld. Maar je zult het resterende aanschafbedrag nog altijd zelf moeten bijleggen. Daarom is het fijn dat de subsidie ook voor private lease auto’s geldt. Je krijgt het financiële steuntje in de rug dan maandelijks uitbetaald, buiten jouw private lease contract om.
Alleen particuliere kopers komen in aanmerking voor de subsidie en zij moeten bovendien aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de auto van hun keuze volledig elektrisch zijn (hybrides - ook die met een stekker! - vallen buiten de boot), het rijbereik moet minimaal 120 kilometer bedragen en de prijs mag niet hoger liggen dan 45.000 euro. In dit artikel gaan we uitvoerig in op de nieuwe subsidieregeling.
Geen onbeperkte regeling
Verder is het goed om je te realiseren dat er sprake is van een subsidieplafond: dat wil zeggen, dat de overheid geen onbeperkte middelen heeft. Voor 2020 is er geld beschikbaar voor zo'n 2.500 nieuwe- en 3.600 gebruikte elektrische auto’s. In 2021 zit Den Haag wat ruimer in de portemonnee. Het is op dit moment echter nog onduidelijk of die stijgende lijn doorzet. De regering is in ieder geval van plan om de aanschaf van EV's te blijven stimuleren tot 2024 (in het geval van een nieuwe personenwagen zelfs tot 2025!).
De ANWB is blij met de maatregel. Uit eigen onderzoek blijkt dat de hoge aanschafprijs nog een grote belemmering vormt voor geïnteresseerde automobilisten. Daarom heeft de ANWB zich in het klimaatakkoord ingezet voor stimuleringsmaatregelen voor de particuliere autorijder, of die nu geïnteresseerd is in een nieuwe- of een gebruikte elektrische auto.
Lees alles over de subsidie op elektrische auto's
Meer nieuws
- Ford Explorer EV: Focus op elektrisch 21 mrt 2023
- Lease voordelig een nieuwe Opel 13 mrt 2023
- Silence: nieuwe EV met uitneembare accu’s voor 17 mille 24 feb 2023
- Terug van weggeweest: badge engineering 17 feb 2023
- Dubbeltest Renault Austral versus Toyota Corolla Cross Hybrid 27 jan 2023
- Dubbeltest Kia Niro EV versus BYD Atto 3 23 jan 2023