Deze auto-opties wil je in de zomer

Als het kwik stijgt, stijgt bij velen ook het verlangen naar een nieuwe auto. Zeker als je kersverse occasion met een of meerdere van deze fijne opties is uitgerust. Dan kan de zomer niet meer stuk!

Airco

Natuurlijk op nummer één, de favoriete optie van menig autokoper. Gelukkig zit het al lange tijd standaard op heel veel auto’s en is ook een heel groot deel van alle occasions er mee uitgerust. Airco heb je in verschillende soorten. De eenvoudigste is de handbediende airco, waarbij je met een draaiknop de airco kouder of warmer kunt zetten. Bij climate control stel je simpelweg een temperatuur in en zorgt de airco er vanzelf voor dat de auto voldoende koel blijft. Tegenwoordig zie je ook steeds meer auto’s met een gescheiden climate control. In dat geval kunnen de bestuurder en de passagier rechtsvoor beide hun eigen temperatuur kiezen.

Controleer altijd goed of een airco werkt wanneer je een proefrit maakt. Een niet goed functionerende airco kan simpelweg een kwestie van het bijvullen van het koudemiddel zijn, maar wanneer de aircopomp en/of condensator vervangen moet worden, kan de garagerekening al snel oplopen tot een bedrag dat allerminst cool is.

Bekijk alle occasion met airconditioning of climate control.

Open dak

Airco is fijn, maar soms is het nog veel leuker om lekker in het zonnetje te zitten en de frisse lucht door je haren te voelen. Met een open dak krijg je een klein beetje van het cabriogevoel mee. Vroeger werden schuif- en kanteldaken vaak later ingebouwd, tegenwoordig bieden veel merken er eentje aan op de optielijst. Voor de langere medemens is het even opletten, vaak gaan ze ten koste van wat hoofdruimte.

Een of twee grote glazen dakramen worden vaak een panoramadak genoemd. Vaak kan deze (deels) open, maar dit is niet altijd het geval. Controleer tijdens de proefrit sowieso of de dakbediening goed functioneert.

Bekijk alle occasions met een open dak of een panoramadak.

Roldak

Nog dichter bij een cabrio komt het roldak. De Lelijke Eend had het al, tussen de occasions vind je dit soort dakjes vooral op de eerste generatie Renault Twingo, tweede generatie Citroën C1, Citroën/DS DS3 en Fiat 500C. Bij die laatste twee gaat zelfs de achterruit mee omlaag.
 

Getint glas

Oorspronkelijk was dit donkere glas bedoeld om belangrijke personen achterin een limousine wat extra privacy te gunnen, maar getint glas houdt ook het zonlicht en daarmee de warmte beter buiten. Veel mensen vinden donkere ramen ook nog eens fraai ogen. Omdat goed zicht belangrijk is, mogen de voorruit en voorste zijruiten maar heel beperkt getint zijn, vaak zie je dan ook dat de achterste zijruiten veel donkerder zijn. 

Gekoeld dashboardkastje

Een ingebouwd koelkastje is een luxe die doorgaans aan Rolls Royces en andere luxe limousines was voorbehouden, al was in 1988 nota bene de Citroen 2CV Perriër ook voorzien van een elektrisch koelkastje tussen de voorstoelen. Zo bont maken de meeste autofabrikanten het niet, maar in veel modellen met airconditioning is ook het dashboardkastje gekoeld. Wel zo lekker voor een verfrissend drankje!

Cabrio

Toegegeven, een cabriodak is natuurlijk een carrosserievorm en geen optie, maar dat wil niet zeggen dat een cabrio voor jou geen optie kan zijn. Ze komen in allerlei maten en vormen. Een kleine roadster zoals een Mazda MX-5 biedt nauwelijk praktische binnenruimte, maar staat garant voor heel veel rijplezier. Een Chrysler PT Cruiser Cabrio is ruim genoeg voor vier personen, maar daarentegen weer verre van sportief. Wie zich geen zorgen wil maken om een relatief kwetsbaar stoffen dak kan kijken naar een cabrio met stalen klapdak, zoals de Peugeot 307 CC of de Volkswagen Eos.

Heel populair is de cabrio in Nederland nooit geweest en dat zie je terug in de cijfers, minder dan drie procent van alle occasions zijn cabrio's. Met ruim tweeduizend exemplaren, varierend in prijs tussen de 1000 en half miljoen euro, is er echter ruim genoeg keuze!

De populairste dakloze occasions:

  1. Mini Cabrio
  2. Mercedes-Benz SL
  3. Volkswagen Golf Cabriolet
  4. BMW 3 Serie
  5. Mercedes-Benz SLK

Opzoek naar meer occasions?

Bekijk het gehele aanbod hier