Alle generaties Opel Corsa op een rijtje
Al sinds 1982 is de Corsa een vaste waarde in het assortiment van Opel, met de nieuwe Corsa F als jongste vaandeldrager. De Corsa is ruimer, zuiniger en veiliger dan ooit, maar hoe ziet zijn stamboom er eigenlijk uit? We hebben alle Corsa's voor je op een rij gezet, ínclusief aandachtspunten van de Wegenwacht.
Opel Corsa A (1982-1993)
In 1982 presenteert Opel de allereerste Corsa, een nieuw en kleiner model onder de razendpopulaire Kadett. Daarmee had Opel eindelijk een goed alternatief voor populaire auto's als de Volkswagen Polo, Renault 5 en Peugeot 104. Liefst elf jaar houdt deze eerst, hoekige Corsa het vol en in die periode worden er in Nederland ruim 120.000 verkocht. Tegenwoordig zijn ze vrijwel uit het straatbeeld verdwenen, in tegenstelling tot zijn opvolger.
Dit vindt de Wegenwacht van de Corsa A:
Als ze bij de Wegenwacht roepen dat ze een auto nooit tegenkomen, bedoelen ze daar doorgaans mee dat ze hem nooit tegenkomen op de vluchtstrook. In het geval van de Corsa A gaat dat niet alleen op voor de vluchtstrook, maar ook voor de rijbaan. Op een enkel exemplaar van een liefhebber na, is deze eerste generatie Corsa praktisch uitgestorven.
Opel Corsa B (1993-2000)
Het grootste Corsa-succes voor Opel is nog altijd de Corsa B die in 1993 gepresenteert wordt. De hoekige lijnen maakten plaats voor vrolijke ronde vormen. Deze tweede generatie Corsa werd niet alleen als Opel en Vauxhall in Europa verkocht, maar ging onder andere als Chevrolet of Buick de hele wereld over. In Brazilië was dit model zelfs tot 2016 in productie! De Corsa B is er met een groot aanbod aan benzine- en dieselmotoren, variërend van een heel bescheiden 45 pk tot aan 109 pk voor de snelle GSi-versie. Roest lijkt de grootste vijand voor de Corsa B, dus let hier bij aanschaf goed op.
Dit vindt de Wegenwacht van de Corsa B:
Solide techniek, maar het elektronische systeem blijkt niet vrij van storingen. De Wegenwacht komt nog wel eens Corsa's van deze generatie tegen met storingen waardoor de elektrische brandstofpomp niet werkt of de verlichting spontaan gaat flikkeren. Een defecte gasklepstelmotor zorgt voor een onrustig stationair lopende motor.
Zoek in het occasion-aanbod naar Opel Corsa B's
Opel Corsa C (2000-2006)
Met de Corsa C was Opel klaar voor het nieuwe millenium. Strakke en moderne lijnen, maar wel heel herkenbaar als Corsa. Dankzij een betere veiligheidsuitrusting scoort de Corsa veel beter bij de botsproeven van EuroNCAP: van een matige twee sterren voor de Corsa B naar een keurige vier sterren voor de C. Ook waren er vanaf de facelift in 2003 moderne commonrail-diesels uit de schappen van Fiat beschikbaar en had de GSi-topversie nu zelfs 125 pk. Voor de verkoopcijfers heeft het allemaal niet mogen baten, een succes als de Corsa B is de derde generatie niet geworden. Misschien was de Corsa iets té serieus geworden.
Dit vindt de Wegenwacht van de Corsa C:
Met regelmaat komt de Wegenwacht gestrande Corsa's tegen met een kapotte krukassensor. Wanneer alle tellers en display in het instrumentarium niet meer werken, dan is het vaak voldoende om de klokkenwinkel even aan te drukken. Als dat niet werkt, dan moet de stekker aan de achterkant van het tellerpaneel worden nagekeken. Van de Easytronic-automatische versnellingsbak zijn ze bij de Wegenwacht geen fan. Deze is erg onbetrouwbaar en reparatie is kostbaar.
Zoek in het occasion-aanbod naar Opel Corsa C's
Opel Corsa D (2006-2014)
Opel gooit het met de Corsa D dan ook over een andere boeg. Door de halfronde raamlijn is het nog steeds duidelijk een Corsa, maar het zakelijke van de vorige generatie maakt plaats voor een wat speelser ontwerp. Ook het interieur is veel leuker vormgegeven, met sportieve ronde ventilatieroosters waarvan je de sierringen op kleur kunt matchen met de buitenkant. Voor de sportieve rijder is er goed nieuws, de GSi wordt opgevolgd door de heftige OPC, met maarliefst 192 pk uit een 1.6 met turbo. Later komt er zelfs nog een speciale Nürburgring-uitvoering met 210 pk! Leuk detail: in het handschoenkastje van elke Corsa heeft de ontwerper een afbeelding van een haai verstopt. Kun jij hem vinden?
Dit vindt de Wegenwacht van de Corsa D:
Met deze nieuwe generatie Corsa is helaas het probleem van de defecte krukassensor nog niet niet verholpen en ook de Easytronic-automaat kun je maar het beste vermijden. Andere bekende euvels zijn de autosleutel die eenvoudig uit elkaar valt, waardoor de transponder kan kwijtraken. In dat geval kun je de auto niet meer starten met die sleutel. Verder kan de 1.3 diesel last hebben van zware inwendige vervuiling. Laat hier extra op controleren, want reparatie is erg arbeidsintensief en dus kostbaar.
Zoek in het occasion-aanbod naar Opel Corsa D's
Opel Corsa E (2014-2019)
Hoewel de Corsa E van eind 2014 helemaal nieuw lijkt, is het eigenlijk een op talloze punten verbeterde Corsa D. Dat merk je voornamelijk aan de techniek, want zowel het exterieur als interieur zijn opnieuw ontworpen. Nieuw is de 1.0 driecilinder met turbo met 90 of 115 pk, een krachtige, maar tegelijkertijd ook zuinige krachtbron. Door zijn al wat oudere basis is de Corsa E geen heel lang leven beschoren, al na vierenhalf jaar wordt de productie stopgezet.
Dit vindt de Wegenwacht van de Corsa E:
Dat de Corsa E onderhuids voor een aanzienlijk deel gelijk is aan de Corsa D resulteert in een vergelijkbare lijst met defecten. De Wegenwacht ziet wederom regelmatig kapotte krukassensoren, de 1.3 heeft nog steeds last van interne vervuiling en de Easytronic-versnellingsbak is nog steeds van matige kwaliteit. Verder is goed en tijdig onderhoud belangrijk, omdat de nokkenas of nokkenasgeleiding anders kapot kan gaan, met ernstige motorschade tot gevolg.
Zoek in het occasion-aanbod naar Opel Corsa E's
Opel Corsa F (2019-heden)
Voor Opel is er de afgelopen jaren veel veranderd. Het Duitse automerk maakte al sinds 1929 deel uit van het Amerikaanse General Motors-concern en die relatie liep de laatste jaren niet erg gesmeerd. Opel leed al jaren verlies en ook de verkoopcijfers wilden maar niet stijgen. In PSA, het moederbedrijf van Peugeot en Citroën werd in 2017 een nieuwe eigenaar gevonden en sindsdien heeft Opel de weg omhoog weer gevonden.
In samenwerking met de Fransen wordt in recordtempo een nieuwe Corsa ontwikkeld, die zijn techniek deelt met onder andere de Peugeot 208. De nieuwe Corsa is ruimer, maar tegelijkertijd ook een heel stuk lichter dan zijn voorganger. Daarnaast zijn alle motoren fonkelnieuw. Behalve de zuinige 1.2 benzinemotor met 75, 100 of 130 pk en een dieselmotor met 103 pk is er nu voor het eerst ook een volledig elektrische Corsa. Deze Corsa-e (niet te verwarren met de Corsa E-generatie hierboven) heeft een accupakket van 50 kWh, waarmee je in de praktijk tot wel 315 kilometer kunt rijden. Prijzen beginnen bij 17.699 euro voor de 1.2 benzine met 75pk en 30.499 euro voor de elektrische Corsa-e.
Kopen of leasen?
Kopen is al lang niet meer de enige manier om een nieuwe Opel Corsa te rijden, private lease is een steeds populairder alternatief. En niet zonder reden, want in onderstaande tabel zie je dat dit zomaar een stuk voordeliger uit kan pakken dan een nieuwe of zelfs vijf jaar oude Corsa kopen. Klik hier voor een vergroting van onderstaande voorbeeld berekening (juni 2020).
Private lease-aanbieding bij ANWB
Rijden in de nieuwe Opel Corsa 1.2 met 75 pk kan vanaf 249 euro per maand met ANWB Private Lease. Daarbij zijn alle kosten voor verzekering, onderhoud en belasting al inbegrepen, je betaalt alleen nog de brandstof. Liever wat meer power onder de rechtervoet? Een upgrade naar de 100 pk-sterke turboversie is al mogelijk vanaf 15 euro per maand.
Bekijk de private lease-aanbieding voor de nieuwe Opel Corsa
Het rijden van de toekomst ervaren in de volledig elektrische Corsa-e kan vanaf 399 euro per maand bij een looptijd van 60 maanden. Door de aanschafsubsidie van 4000 euro die de overheid verstrekt bij aanschaf of lease van een volledig elektrische personenauto krijg je de eerste vier jaar (48 maanden) 83 euro subsidie per maand, waardoor je effectief nog maar 316 euro per maand voor de Corsa-e betaalt. Elektrisch rijden in een volwaardige gezinsauto was nog niet eerder zo bereikbaar.
Bekijk de private lease-aanbieding voor de elektrische Opel Corsa-e
Meer nieuws
- Dubbeltest BMW X1 PHEV versus Alfa Romeo Tonale PHEV 24 mrt 2023
- Ford Explorer EV: Focus op elektrisch 21 mrt 2023
- Lease voordelig een nieuwe Opel 13 mrt 2023
- Silence: nieuwe EV met uitneembare accu’s voor 17 mille 24 feb 2023
- Terug van weggeweest: badge engineering 17 feb 2023
- Dubbeltest Renault Austral versus Toyota Corolla Cross Hybrid 27 jan 2023