De 5 leukste autovloggers

Het wemelt online van de autovloggers, maar deze 5 bieden het beste auto-infotainment, van beroemde talkshowhosts tot onze wegenwacht.

1 - Doug Demuro: lang Amerikaans

De achternaam van deze Amerikaan zou zo een automodel kunnen zijn: ‘Meet theall new 2020 Dodge Demuro’. De 31-jarige Doug heeft verder geen last van de vloggers- reflex om uitsluitend supercars uit te lichten. Voor een Yugo, of een Trabant draait hij zijn hand/camera ook niet om. Inzichtelijk is ook zijn rubriek ‘betaalbare auto’s’, waarin dus ook occasions voorkomen.

Demuro werkt voornamelijk voor een Amerikaans publiek, dus veel wagens zijn ook alleen in de VS verkrijgbaar. Leuk, hoor, zo’n bespreking van de Lincoln Town Car (‘The Last American Full Size Sedan’), maar qua aankoopadvies hebben wij er niets aan. Sympathiek is Doug’s gewoonte om alle ‘Quirks & Features’ te behandelen, waarbij hij werkelijk elk knopje, hendeltje  en schuifje van de auto met een big smile doorspit. En dat rustig twintig minuten lang. Commercieel is Doug eveneens: fans kunnen via zijn website een gesigneerde foto van hem bestellen. Slechts 35 dollar!

 

2 - Drive Tribe: "...and on that bombshell..."

DriveTribe is het online platform van het illustere TopGear/GrandTour-trio Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May. Maar  verwacht hier niet Top Gear-greatest hits. Ze zijn vooral aanjager van veel auto-content, waarbij liefhebbers zich rond een bepaald thema, oftewel: Tribes, kunnen mobiliseren. Inmiddels zijn het er zo’n 30.000, de thema’s gaan van hypercars tot en met radiografisch bestuurbare auto’s. Sommige tribes worden aangevoerd door racelegendes als Marc Webber en Damion Hill.

DriveTribe is overigens commercieel en hengelde al partners binnen als Audi, Shell en Renault. Is ons TG/GT-trio dan helemaal niet te spotten op hun eigen platform? Natuurlijk wel. Clarkson trekt er soms bijvoorbeeld van leer tegen de F1, Hammond bouwde al dronken lego-autootjes en May besprak vanuit zijn garagebox op een hilarische vlog-manier de Tesla model 3.

 

3 - Jay Leno: bingen met bolides

Jay Leno was de Matthijs van Nieuwkerk van Amerika, toen hij op zijn hoogtepunt afscheid nam als talkshowhost. Zo kon hij zich volledig richten op zijn passie: auto’s en vooral het verzamelen ervan. Zo’n beetje elk exclusief of iconisch voertuig ooit gebouwd kreeg een plekje in Jay’s gigantische hangar in Burbank, Californië. Momenteel heeft ie er 286 staan. Jay Leno beschikt zelfs over een aparte ‘Bugatti Room’. Genoeg grondstof kortom voor zijn tv/webshow: Jay Leno’s Garage.

Het format laat zich raden: Jay trekt een exemplaar uit de stalling en deelt daarover zijn kennis en enthousiasme. Ook inviteert hij gasten om over hun autopassie te keuvelen, zoals onder andere John Travolta, Matt Damon, Billy Joel, Charlie Sheen en oud-president George Bush. Daarnaast blijft Leno altijd in voor automotive gekkigheid, van stunts en achtervolgingen tot de grootste hotdog-truck ter wereld en epische filmauto’s.

 

4 - De Wegenwacht: "Je airco is een koelkast"

Ook onze wegenwachten posten filmpjes op het Youtube-kanaal van de ANWB. Logisch, want hun dagen zijn zeer dynamisch. Zo repareerde wegenwacht Paul al een dubbeldekker en zelfs een bakfiets, tussendoor geeft ie onder meer vanuit zijn eigen koelkast tips hoe je airco optimaal te behandelen en is het een geruststellende gedachte dat deze wegenwacht (werkgebied: Leiden/Alphen aan de Rijn) volleerd EHBO’er is.

Vanuit de regio Twente vlogt wegenwacht Robert, al is ie in de zomer ook actief in Zuid-Frankrijk waar hij inventief Saab’s op weg helpt. Ook filmt hij hoe je steenmarters onder de motorkap weghoudt, terwijl Paul – hoe eerlijk– niet te beroerd is om zijn eigen pechgeval te posten.

 

5 - Frank Buma: For your eyes only

De reikwijdte van ANWB’s eigen, immer opgewekte Frank Buma is groot. Samen met collega Gert Wisse test hij daktenten tussen de giraffes in Beekse Bergen, hij onderzoekt het praktijk-bereik van elektrische auto’s, komt met het laatste nieuws van de Tokyo-autoshow, bespreekt de potentie en toekomst van waterstof en Frank test op locatie vooral kersverse modellen, van een exclusieve Alpine tot een modale VW T-Cross.

Frank koestert een prettig positieve inslag, maar is tegelijkertijd geen pleaser. De testauto’s worden qua prijs/kwaliteitsverhouding, rijeigenschappen en veiligheid langs een objectieve lat gelegd en als de kijker/consument geen beste koop heeft aan een bepaalde auto, dan fileert ie precies hoe en waarom. Je vindt Frank én Gerts video's op het ANWB Auto-kanaal op Youtube