Citroën komt met elektrische auto van € 7.000

...alleen kan de tweezitter maar 45 kilometer per uur

Citroën komt met een mobiliteitsoplossing voor stedelijk verkeer. De Ami is een volledig elektrische tweezitter die je kunt kopen, leasen óf huren. Er zit echter wel een addertje onder het gras.

Steden worden zo langzamerhand onbegaanbaar voor automobilisten. Als milieuzones de binnenstad niet in een vesting omtoveren, dan doen de torenhoge parkeertarieven dat wel. Citroën komt met een oplossing in de vorm van de Ami: een volledig elektrische tweezitter voor € 7.000.

Minder aaibaar

De Ami is gebaseerd op het studiemodel de Ami One, waarmee de Franse fabrikant vorig jaar diens 100 jarig bestaan luister bij zette. De productieversie is niet zo aaibaar als die show car, maar het is nog steeds een opvallende verschijning. Met een lengte van 2.41 meter is de Ami piepklein: de Fransman is een kleine 20 centimeter korter dan een Smart Fortwo.

Citroën zet de vierwieler in de markt als stadsauto, maar strikt genomen is het dat niet. De Ami heeft een topsnelheid van 45 kilometer per uur en je mag al achter het stuur met alleen een brommerrijbewijs. Dat maakt het eerder tot een overdekte scooter dan een volwaardige personenwagen.

Stekker in de deuropening

Het batterijpakket van de Ami is 5,5 kWh groot; genoeg voor een rijbereik van 70 kilometer. Zijn de accu’s eenmaal leeg, dan hoef je niet persé op zoek naar een laadpaal: een huis-, tuin- en keukenstopcontact volstaat om de Citroën in drie uur bij te laden. De benodigde stekker zit verborgen in de deuropening aan de passagierskant.

De Nederlandse importeur is in gesprek met de gemeente Amsterdam, om de Ami daar als deelauto in te gaan zetten. Wereldsteden als Parijs en Madrid hebben hun interesse al voor een dergelijke constructie uitgesproken. Je betaalt tien euro abonnementskosten en kunt vervolgens instappen en wegwezen. Het gebruikerstarief bedraagt € 0,26 per minuut.

Bestellen als een scheerapparaat

Wil je de uitkomst van het overleg tussen Citroën Nederland en het stadsbestuur van onze hoofdstad niet afwachten, dan kun je de Ami vanaf 2021 ook zelf kopen of leasen. Het maandbedrag bedraagt in dat laatste geval slechts € 20. Bestellen doe je online, alsof je een nieuw scheerapparaat bestelt. De Citroën wordt ook gewoon bij je thuis bezorgd, met dit verschil dat je er bij dat scheerapparaat geen productman bij geleverd krijgt, die de gebruiksmogelijkheden uitlegt.

De ANWB was aanwezig bij de onthulling in Parijs, waar de Ami als geroepen komt: we stonden zowel op de heen- als de terugreis met onze taxi in de file. We waren verrast door de overvloedige binnenruimte van de potentiële deelauto, gecreëerd door de passagiersstoel versprongen te monteren van de bestuurdersstoel. Op die manier hebben beide inzittenden evenveel schouderruimte. De voetenbak van de bijrijder is extra diep, zodat je daarin wat bagage kwijt kunt: de Ami heeft geen traditionele kofferbak.

Grof kunststof

Je kunt wel merken dat Citroën bij de ontwikkeling van de Ami op de kleintjes heeft gelet: de vierwieler is weliswaar voordelig, maar dat valt aan het interieur ook wel te zien. De Fransen hebben grof kunststof gebruikt om de stadsauto mee aan te kleden, en ook de stoelen zijn van (hard) plastic. Verwarming is aan boord, maar airconditioning ontbreekt. Wie het warm heeft, kan het raam opklappen: een knipoog naar de iconische Lelijke Eend.

Het was zelfs mogelijk om een kort rondje (mee) te rijden in de Ami. Het veercomfort viel ons alles mee - soortgelijke, in Nederland verkrijgbare voertuigen als de Bíro en de Carver zijn aanmerkelijk steviger gedempt - maar de Citroën rammelde behoorlijk. In vergelijking met een reguliere personenwagen schiet de Ami al gauw te kort, maar afgezet tegen een scooter is het een luxe vervoermiddel. Zeker voor 20 euro in de maand! Het zou dus best eens kunnen dat Citroën met de Ami ook in ons land vrienden gaat maken.

Lees meer over elektrisch rijden