Vergelijking brandstofprijzen bij tankstations

Vanaf maandag 7 december worden bij bemande tankstations langs de snelweg de gemiddelde brandstofprijzen van 6 verschillende brandstoffen duidelijk aangegeven. Op een poster of digitaal display worden de prijzen van benzine, diesel, lpg, elektriciteit, waterstof en groen gas getoond, gebaseerd op het verbruik per 100 km. Dit is een Europese verplichting en de prijsvergelijking wordt elke 3 maanden geactualiseerd.

Waarom een vergelijking van brandstofprijzen?

Op dit moment rijden de auto’s van de meeste Nederlanders nog op fossiele brandstoffen met de daarbij horende uitstoot van stoffen die een nadelig effect hebben op het klimaat of de luchtkwaliteit. Er zijn echter steeds meer betaalbare auto’s verkrijgbaar die minder of geen schadelijke stoffen uitstoten tijdens het rijden, zoals auto’s op elektriciteit of waterstof.
Met deze vergelijking wil de overheid het makkelijker maken om ook de kosten van de alternatieve, niet-fossiele brandstoffen mee te laten wegen bij de keuze voor een nieuwe auto.

Inhoud brandstofprijsvergelijking

De brandstofprijsvergelijking wordt weergegeven voor de autosegmenten B, C en D en berekend op basis van het verbruik van de meest verkochte personenauto’s (top 3) binnen ieder segment. 
Voorbeelden van auto’s uit deze segmenten:

  • B = compacte segment (Volkswagen Polo, Dacia Duster)
  • C = kleine middenklasse segment (Ford Focus, Seat Leon ST)
  • D = hogere middenklasse segment (Volvo V60, Mitsubishi Outlander)

Zie voor meer informatie de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die de invoering van de verplichting verzorgt.