Allseasonbanden: een lastig compromis voor verschillende bandenmaten

De ANWB heeft met verschillende zusterclubs recent allseasonbanden in de grote maat 235/55 R17 getest. De strenge testeisen die gesteld worden door de zusterclubs in de landen om ons heen aan het rijden onder winterse omstandigheden zorgen er voor dat in deze maat maximaal twee sterren van de vijf wordt gescoord. Voor de ANWB echter geen reden om het gebruik van deze banden in Nederland direct af te raden. Onder Nederlandse weersomstandigheden in de winter met vooral veel regen scoren deze allseasonbanden voldoende tot goed.

De banden zijn veiliger dan het hele jaar doorrijden met sets zomer- en of winterbanden. Het scheelt bovendien een wisseling van zomer- naar winterbanden.

Voor wintersport zijn alle grote maten af te raden

Alleen voor voertuigen met grotere bandenmaten en met meer vermogen kunnen allseasonbanden tekort komen. Een aantal van de geteste banden zijn onder zomerse omstandigheden niet goed genoeg. Op wintersport gaan is zelfs voor alle grote maten af te raden.

Voor de kleinere bandenmaten is het een ander verhaal zo wijzen testresultaten van eerdere bandentesten uit. Vanaf 2014 zijn allseasonbanden in de kleine (175/65 R14) en twee middelgrote (195/65 R15 en 205/55 R16) maten beproefd. Veel van deze banden haalden met de strenge eisen voor winterse omstandigheden vaak wel drie sterren. Allseasonbanden blijken beter te werken onder kleine auto’s en in kleinere bandenmaten.    

Compromis tussen voor- en nadelen van de zomer- en winterband

Allseasonbanden (4-seizoenen) is een type band waarbij er compromissen worden gesloten tussen voor- en nadelen van de zomer- en winterband. Zo heeft de band duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. Maar doet het beduidend beter dan een winterband in de zomer.

Of zo’n compromis tot tevredenheid stemt, beslist uiteindelijk de consument. Met de bandentest wil de ANWB helpen bij de beslissing of, en zo ja welke, allseasonband de beste koop is.

De ANWB test ieder jaar zowel zomer- als winterbanden en allseasonbanden. Hierbij worden alle eigenschappen, zoals onder meer rijeigenschappen, remgedrag, slijtage en brandstofverbruik onder de loep genomen.

Bekijk de volledige testresultaten