5 occasions voor de prijs van een fiets

Betrouwbare blikkies die de Wegenwacht je kan aanraden

Nu de capaciteit van het openbaar vervoer een stuk lager is, wordt in veel gezinnen nagedacht over een eerste of tweede auto. De ANWB denkt met je mee. Dit zijn vijf goedkope occasions die volgens de Wegenwacht ook nog eens behoorlijk betrouwbaar zijn.

Voor relatief weinig geld in je eigen auto rijden, het kan als je genoegen neemt met een wat minder blitse en moderne occasion. Vergeet fraaie lichtmetalen wielen of een dikke motor, maar richt je pijlen op de wat minder populaire modellen. Wees ook voor deze prijs kritisch op het aanbod en probeer de drang om voor het goedkoopste exemplaar te gaan te onderdrukken. Exemplaren die 500 of 1000 euro duurder zijn, kunnen hun meerprijs zomaar terugverdienen bij de eerste onderhoudsbeurt. Een beetje geluk heb je altijd nodig wanneer je een tweedehands auto koopt, maar met deze vijf modellen heb je bovengemiddeld veel kans om niet met pech stil komt te staan. De wegenwacht komt ze namelijk zelden tegen.

Mazda Demio (1998-2003) - Vanaf € 550,-

Veel saaier dan de Mazda Demio wordt een auto niet. Vier wielen, een stuur en een behoorlijk ruim en praktisch interieur. Wie niets om auto’s geeft, maar simpelweg goedkoop en betrouwbaar vervoer zoekt zal aan een Demio niet snel een buil vallen. Als we de Wegenwacht mogen geloven is het vooral verstandig om een auto te kopen waar de reservesleutel nog bij is. Het meest voorkomende euvel is namelijk een kapotte transponder in de sleutel, waardoor de auto niet wil starten. De grootste vijand van de Mazda Demio is roest, dus kijk bij aankoop goed naar deur- en spatbordranden en werp ook een blik op de onderkant.

Bekijk het aanbod Mazda Demio-occasions

Honda Logo (1999-2002) - Vanaf € 600,-

Misschien heb je nog nooit van de Honda Logo gehoord, nieuw was de auto namelijk niet zo succesvol. Niet omdat het een slechte auto was, integendeel. Honda maakte de Logo misschien wel té goed, waardoor de nieuwprijs veel hoger was dan die van de concurrentie. Veel van de Logo’s zijn voorzien van een traploze automaat, zoals die van een ouderwets Dafje. Je hoeft dus niet te schakelen, maar erg vlot wordt de Logo er niet van. Bij de Wegenwacht staat de auto als zo goed als probleemloos te boek. Let bij aankoop vooral op roest door slecht of niet gerepareerde parkeerschades.

Fiat Panda (2003-2010) - Vanaf € 900,-

Een eenvoudige stadsauto, maar dan met een klein beetje Italiaanse flair. Ondanks zijn kleine formaat heeft de Panda een verrassend ruim en praktisch interieur. Gestrande Panda’s komt de Wegenwacht niet zo vaak tegen, meestal zijn het ter plekke op te lossen problemen met slechte contacten of kapotte zekeringen. Een bekend Panda-euvel is een niet goed functionerende stuurbekrachtiging. Sommige garages en dealers vervangen alleen de complete unit, maar meestal is het afdoende en veel voordeliger bovendien om alleen de kapotte sensor te vervangen.

Bekijk het aanbod Fiat Panda-occasions

Dacia Logan (2005-2008) - Vanaf € 1000,-

Het Roemeense Dacia is een volle dochter van Renault en dat zie je wanneer je de motorkap van de Logan opent: daar ligt namelijk een ietwat ouderwetse, maar wel heel betrouwbare krachtbron uit een ouder model Clio. In tegenstelling tot die Renault is de Logan geen frivole hatchback, maar een wat grotere sedan. Niet heel fraai, wel ruimer dan de andere koopjes in dit overzicht. Bij de Wegenwacht zijn op wat slechte contacten in het dashboard geen problemen bekend. Het aanbod is ruim, dus wees kritisch en zoek een net en goed onderhouden exemplaar uit.

Bekijk het aanbod Dacia Logan-occasions

Chevrolet Spark (2010-2014) - Vanaf € 2000,-

De merknaam mag dan heel erg Amerikaans klinken, deze Spark komt uit een Koreaanse fabriek waar voorheen in grote letters Daewoo op stond. Ten opzichte van de andere koopjes is hij beduidend moderner, maar net zo betrouwbaar. Op een eenvoudig op te lossen probleem met vocht in de stekker van de LPG-computer zijn er geen euvels bij de Wegenwacht bekend. Je leest het goed, veel Sparks zijn vanuit de fabriek uitgerust met een LPG-installatie. Voor drie tientjes in de maand aan hogere wegenbelasting tank je voor circa 50 cent per liter gas. Dat verschil heb je er bij 30 liter per maand (ongeveer 450 kilometer) dus al uit.

Bekijk het aanbod Chevrolet Spark-occasions

Jouw goedkope occasion nog niet gevonden?

Bekijk dan het totale occasionaanbod op ANWB.nl. We hebben het aanbod voor je aangevuld met de informatie die van de ANWB kent, zoals de richtprijs volgens de ANWB Koerslijst, inzicht in de maandelijkse autokosten (incl. afschrijving), de bevindingen uit de ANWB Autotest en die van de Wegenwacht.