Rijeigenschappen ondergeschikt bij kwaliteit banden bestelauto

Bij autobanden voor bestelwagens wordt meer waarde gehecht aan stevigheid, draagvermogen en levensduur dan aan goede rijeigenschappen. Dat blijkt uit de meest recente winterbandentest van de ANWB. De ANWB vindt dat goede en veilige rijeigenschappen van bestelauto’s in het huidige drukke verkeer meer aandacht verdienen.

Dit voorjaar testte de ANWB 16 winterbanden voor personenauto’s en 15 banden voor bestelauto’s. Alle banden zijn uitvoerig getest op alle mogelijke omstandigheden die op de weg voor kunnen komen, zoals onder droog en nat weer en sneeuw en ijs. Daarnaast wordt gekeken naar eigenschappen als geluid, verbruik, slijtvastheid en duurzaamheid en rijden op hoge snelheid.

Magere score bestelautobanden

Slechts drie winterbanden voor bestelauto’s krijgen een voldoende. Geen enkele band scoort goed. Het merendeel is zelfs matig van kwaliteit. Deze banden scoren een onvoldoende op tenminste één veiligheidsonderdeel. Daarnaast zijn er ook nog vier van de vijftien geteste bestelautobanden die onveilig uit de bus komen op één van de testonderdelen. Net als eerder in de zomerbandentest is er slechts beperkte keuze uit bestelautobanden die voldoende scoren.

Met hun focus op stevigheid, draagvermogen en levensduur voldoet de bandenindustrie aan de wensen van hun zakelijke klanten. Banden van bestelwagens moeten immers tegen een stootje kunnen en bijvoorbeeld een onverhard bouwterrein aankunnen. Maar dit mag wat de ANWB betreft niet ten koste gaan van de veiligheid van de band.

Meerderheid 185/65 R15 T voldoende

Een meerderheid van de banden voor personenauto’s, in de maat 185/65 R15 T, scoren voldoende in de winterbandentest van ANWB en drie banden scoren goed. 

ANWB advies

De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Winterbanden bieden betere grip door een zachtere, aangepaste samenstelling van het rubber en het profiel. Daardoor presteren ze optimaal in het winterseizoen. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden.

Naar de ANWB Winterbandentest 2019