Europees autonieuws op Tokyo Motor Show 2019

Nissan komt met tweede elektrische auto, Mazda introduceert hun eerste

De Tokyo Motor Show heeft meestal een sterk lokaal karakter, maar tijdens de editie van 2019 valt er ook voor Nederlanders voldoende autonieuws te melden.

De Tokyo Motor Show is de langstlopende autotentoonstelling van Azië: de eerste editie vond alweer in 1954 plaats. Sindsdien is het iedere twee jaar bal in de Japanse hoofdstad, waar autofabrikanten doorgaans uitpakken met buitenissige studiemodellen en auto’s die vooral interessant zijn voor de thuismarkt.

Zulke auto’s vind je ook op de huidige editie van de toonaangevende beurs, maar te midden van knotsgekke concepts als de Lexus LF30 - met nieuwe accutechniek en vleugeldeuren - en de Suzuki Hanare - een zelfrijdende ruimteauto waarvan de voor- en achterzijde identiek zijn vormgegeven - vinden we ook het nodige voor ons relevante nieuws.

De Mazda MX-30 is wat dat betreft de belangrijkste noviteit. De Japanners onthullen in Tokio hun eerste volledig elektrische auto, die vanaf augustus 2020 ook in de Nederlandse showroom verkrijgbaar zal zijn. De importeur weet de vanafprijs al: € 33.990. Voor een elektrische auto die plaats biedt aan vijf inzittenden, is dat niet veel geld.

Je mag de MX-30 met recht een crossover noemen: het is al een semi-terreinwagen, maar de auto heeft daarnaast trekjes van een coupé. Misschien dat hij daarom wel de letters ‘MX’ in de type-aanduiding draagt: de fabrikant verkoopt tenslotte al een open sportwagen onder de naam MX-5. De bijzondere achterdeuren doen weer denken aan een andere sportieve Mazda: de RX-8, waarvan de achterportieren op soortgelijke wijze naar achteren scharnierden.

De elektrische Mazda heeft een batterijpakket met een inhoud van 35,5 kWh. Een officiële actieradius is er nog niet, maar in de wandelgangen hoorden wij fluisteren dat de MX-30 in de praktijk goed moet zijn voor een rijbereik van 200 kilometer. Alternatieven als de Hyundai Kona electric en Kia e-Niro komen verder op een lading stroom, maar dat is een bewuste keuze van Mazda. De Japanners willen niet dat een groter - en dus zwaarder - accupakket ten kosten gaat van het kenmerkende, sportieve rijkarakter van het merk.

Nissan laat op de Tokyo Motor Show alweer hun tweede volledig elektrische model zien (of eigenlijk hun derde, wanneer je de elektrische personenbus de e-NV 200 meerekent). Officieel is de Ariya nog een studiemodel, maar reken er op dat de semi-terreinwagen binnen afzienbare tijd zijn opwachting zal maken bij de Nederlandse dealer. Benieuwd of we op de productieversie ook de digitale schermen zien, die dienst doen als dashboard. Van de buitenkant ziet de Ariya er in ieder geval heel anders uit dan de Nissan Leaf. Dat zou voor sommige geïnteresseerden best eens als aanbeveling kunnen gelden.

Honda lepelt nog gewoon een verbrandingsmotor onder de kap van hun nieuwe Jazz, die aan de andere kant van de wereld als Fit wordt gevoerd. De fabrikant introduceert daar verschillende uitvoeringen van de compacte gezinsauto, waarbij we de met dakrails en uitgebouwde wielkasten uitgevoerde variant ook levensvatbaar achten in Europa. Daar zijn we immers gek op dit soort semi-terreinwagens! Je kunt vanaf volgend jaar weliswaar ook bij ons bepalen hoe jouw nieuwe Jazz er uit gaat zien, maar qua aandrijflijn valt er niks te kiezen: Honda levert de ruimtewagen uitsluitend als hybride.

Toyota baart opzien met een fabrieksstand waarop geen conventionele auto te vinden valt. De fabrikant brengt in plaats daarvan een aantal mobiliteitsoplossingen voor het voetlicht, waaronder de e-Palette. Deze zelfrijdende, volledig elektrische personenbus oogt misschien futuristisch, maar zal volgend jaar daadwerkelijk worden ingezet om bezoekers heen en weer te pendelen tijdens de Olympische Spelen in Japan. Op hetzelfde platform kunnen ook andere koetsvarianten worden gebouwd. Een mobiele dokterspost bijvoorbeeld, voor wie in afgelegen gebieden woont.

Toyota kan het zich permitteren om hun stand anders in te richten, want aan de overkant van de beurslocatie hebben ze een gigantische showroom staan. Daar stuiten we op een studiemodel van de tweede generatie Toyota Mirai. De waterstofauto is ontdaan van zijn babyvet en voert voortaan het lijnenspel van een lage, sportieve sedan. De lijnvoering doet sterk aan die van de Lexus LS denken; het vlaggenschip van Toyota’s luxemerk. De actieradius is bovendien toegenomen van 500- naar 650 kilometer.

Beursverslag

Uiteraard zijn er op de Tokyo Motor Show nog genoeg typisch Aziatische auto’s te vinden. Ze komen samen met bovenstaande primeurs voorbij in de beursvideo die we van het evenement hebben gemaakt: